Aktivan rad Debatnog kluba Sveučilišta u Mostaru

Debatni klub Sveučilišta u Mostaru je ujedno i prvi debatni klub u Bosni i Hercegovini, osnovan je 29. siječnja 2006. godine, te je izuzetno bitan za razvijanje govorničkih sposobnosti, argumentacije, kritičkog mišljenja i što je najvažnije „kulture dijaloga“ koja je od neizmjerne važnosti za društvo kakav su Mostar i BiH gdje se konstantno krše osnove tolerancije, dijaloga, slobode mišljenja i slobode izražavanja. 

Pored svih ovih vještina, Debatni klub je jedinstvena institucija koja, zbog svoje dinamičnosti i konstantnog mijenjanja i nepredvidivosti tema, kod svojih članova razvija sposobnost istraživanja i upravljanja informacijama u svrhu dokazivanja svojih stavova i argumenata, što je itekako vrijedna vještina koja se ne izučava u obrazovnom sustavu Bosne i Hercegovine, te je krucijalna za neovisnost i osobni razvoj budućih akademskih građana. Trenutno naš klub broji oko 30 aktivnih članova.

Dinamika britanske parlamentarne debate omogućava ne samo iznošenje svojih stavova i mišljenja na najbolji mogući način, nego i direktno nadmetanje sa stavovima ostalih studenata diljem svijeta, zbog čega postoje prestižni turniri na svakom većem sveučilištu, europska, te svjetska prvenstva.

debatni_mostar_1

Debatni klub nudi mogućnost sudjelovanja na mnogim turnirima po cijeloj Europi. Naši članovi su do sada sudjelovali na turnirima u Beču, Beogradu, Splitu, Budimpešti, Parizu, Berlinu gdje su postignuti dobri rezultati, te prvi put u povijesti Bosne i Hercegovine postali sudionici Europskog i Svjetskog debatnog prvenstva.

Također, Debatni klub Sveučilišta u Mostaru svake godine u mjesecu travnju, već zadnjih šest godina, organizira najveći debatni turnir u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Debatijada Open“  u kojem sudjeluju studenti iz cijele Europe. Upravo „Debatijada Open“ je možda i jedini pravi doticaj studenata sa međunarodnim projektima, čime se razvijaju organizacijske sposobnosti, liderstvo, menadžment, te odnosi s javnošću. Ove godine „Debatijada Open“ će biti održana u mjesecu  listopadu.

Ukoliko Vas zanima debata, i razvijanje Vaših vještina, dođite na na naš sastanak četvrtkom u 14h na Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru, i vidite što vam  imamo ponuditi, te  postanite punopravan član našeg kluba.

Sve detaljnije informacije možete pratiti putem naše Facebook stranice.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.