Ako stalno nešto zaboravljate, nemate razloga za zabrinutost

Skoro da je nemoguće zapamtiti svaki detalj i svaku situaciju, a nemoguće je sjetiti se svega što smo naučili u školi, pogotovo prije puno godina.

Kada nešto zaboravite, obično se osjećate glupo. Ne osjećate se dovoljno inteligentnim dok stojite usred trgovine i pokušavate se sjetiti svega što vam treba. Isto je i kada uđete u sobu i zaboravite po što ste to krenuli, prenosi Avaz.ba.

Ako se pitate zašto se ove male rupe u mozgu stvaraju tako iznenada, nemate razloga za brigu.

Istraživači Paul Frankland i Blake Richards sa Sveučilišta Toronto otkrili su da se nove uspomene doslovno upisuju na mjesto starih. Zbog toga nam je teško zapamtiti stare impresije.

Prema istraživanju, savršeno pamćenje nije povezano s inteligencijom ni na koji način. Iako mislite da je neko sa odličnim pamćenjem ujedno i inteligentan, zapravo je mnogo lakše i korisnije zapamtiti neke važnije stvari i zaboraviti manje bitne.

Vrlo je važno da mozak zaboravi nebitne detalje i da se fokusira na stvari koje će mu pomoći da donese odluke u pravom trenutku, objasnio je Ričards.

Mozak ima mali mehanizam koji se naziva hipokampus i ova komponenta mozga skladišti uspomene. Ona radi tako da se eliminiraju nebitni detalji kako bismo se mogli fokusirati na važne.

Ovo utječe na nas da donosimo znatno važnije odluke na puno efikasniji način.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.