Ako ne želite obilježiti dijete za cijeli život, ne govorite mu ovih pet opasnih rečenica

Komunikacija je važna u apsolutno svim odnosima, bili oni prijateljski, roditeljski ili partnerski. Međutim, voljene osobe često uzimamo zdravo za gotovo pa mislimo da će prijeći preko svih uvreda i ružnih riječi.

Bez obzira na to što smo stariji od naše djece, jako je važno kakav imamo pristup prema njima jer on utječe na njihovo razvijanje i psihu, pišeNet.hr. Djeca upijaju poput spužve i nerijetko se događa da zrcale loše ponašanje i riječi svoje majke ili oca.

Ovo nikako ne biste trebali govoriti svom djetetu:

1.“Nisi za ništa”

Ova ili slična rečenica srozava djetetovo samopouzdanje u roku odmah. Ako se trudi, ali ne uspijeva u nečemu, recite mu da nije kraj svijeta i svakako mu pomozite ako možete.

2.“Razočarana sam u tebe”

Zbog čega ste točno razočarani? Jer dijete nije ispunilo vaša očekivanja? Zapamtite da je ono osoba za sebe i da ne treba ispuniti ničija očekivanja osim svojih. Ako mu ne možete konkretno pomoći da ispravi pogrešku, ne trebate ga ni podcjenjivati.

3.“Samo slabići plaču”

Nikada nam neće biti jasno zašto se muškarce od malih nogu uči da ne smiju pokazivati emocije poput tuge i plakati kada im dođe. Svi smo ljudi i nismo od kamena te je sasvim normalno izbaciti van negativne emocije kroz plakanje, a to trebate naučiti i svoje dijete. Nikada ga nemojte posramljivati zbog toga.


4.“Veliki dječaci i djevojčice se ne boje”

I mi odrasli se nečega bojimo, samo to možda ne pokazujemo. Objasnite djetetu da je normalno bojati se i pomognite mu da zajedno pobijedite strahove.

5.“Ništa ne radiš kako treba, uvijek sve pokvariš”

Na pogreškama se uči, a čovjek uči dok je god živ. Pogreške koje vaše dijete čini nisu razlog da ga smatrate nesposobnim. Ako ga stalno kudite i napadate, povući će se u sebe i izrasti u vrlo bojažljivu osobu koja neće vjerovati u svoje sposobnosti i neće se znati izdići iznad neuspjeha.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

  • Ne do Bog da ovo pročitaju babe i didovi.Bilo bi:”sto dicu naopako učite”!Nego udri dok ti se nije iz ruku izmaklo!Šta se ono ima javljat tek iz pr..a ispalo!Ne smi se starijem javit pa sve da je i u pravu!Šalu na stranu,ovo su dobri savjeti.Roditeljima trebaju jaci zivci i strpljenje s djecom,ali vjerujem da se trud isplati!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.