Ako ne dobije Vladu, Belgiju čeka pripajanje Nizozemskoj?

Na prošlotjednom summitu EU-a i euro-zone, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy (i sam nekada premijer Belgije), pred novinarima je izjavio kako se sve članice Europske unije vesele da će Belgija uskoro dobiti novu vladu. Međutim, još uvijek, nitko u krugu sudionika stvaranja nove vlade, ne usudi se navesti mogući datim sastavljanja nove vlade, a najmanje Elio Di Rupo, političar koji je dobio nalog da sastavi vladu, prenosi Deutsche Welle.

Ipak, šef valonskih socijalista je uspio ukloniti najveće prepreke za stvaranje nove vlade, a to je državna reforma. Moguće pripajanjeUkoliko se niti do Božića ne dogovore, tada Belgija ima još 400 dana vremena za osnivanje vlade, jer ako nakon 1.000 dana ne uspije sastaviti vladu, tada navodno stupa na snagu ugovor iz 1839. godine, a to znači da Belgija automatski pripada Nizozemskoj, navodi flamanski list De Standaard. Čeka se na službenu potvrdu ove tvrdnje – odnosno demantiUklonjen je problem izborne jedinice Bruxelles-Halle-Vilvoorde, a oko pitanja odgovornosti za vlastitu federalnu regiju, otišlo se korak naprijed.

No kada na red dođu ključni problemi, stvari ozgledaju drukčije. U ovakvoj sitiaciji Belgija se nalazi već 500 dana i isto toliko je bez vlade. Upisivanje u knjigu Guinessovih rekorda je sigurno, ali za ovako jedinstven svjetski rekord ne dobiva se nikakva nagrada. A upravo bi novčana nagrada itekako dobro došla da se ode korak naprijed

Opet prijepor oko novca

Naime, da se pregovori oko sastavljanja vlade ponovno otežu, ovisi upravo o novcu. I dalje se vodi prijepor oko pitanja, tko bi koliko novca morao staviti na stol, kako bi Belgija ispunila europske norme. I premda 500 dana nakon izbora koji su održani 13. lipnja 2010., situacija bez vlade donosi zemlji naslov svjetskog prvaka, što ne znači da bi se Belgija mogla naći u blizini članica eurozone koje su u krizi kao što su Portugal, Irska, Španjolska ili Italija. Za Belgiju i dalje vrijedi oštra štednja kod svih izdataka.

I odmah se pojavljuje stari prijepor kod prihoda i rashoda. Tko ima više novca, jer bolje posluje, taj bi trebao dati više za zajedništvo, zahtjevaju primjerice valonski liberali. Njihovi flamanski liberalni kolege nisu s time suglasni. Jer iz flamanske blagajne ionako je izdvojeno najviše novca za spašavanje banke Dexia.

Vlada do Božića ili…

Elio Di Rupo, kao političar čiji je zadatak sastaviti vladu, u cijelom «natezanju» između koalicijskih partnera je suzdržan. Od njega se u ovom prijeporu nije čula niti jedna jedina riječ. Promatrači to smatraju vrlo mudrim potezom. Prijepor će se smiriti, kada sudionici shvate da njihove parole odlaze u vjetar. Ako se pregovori nastave smireno i konstruktivno, tada je lako moguće da bi se nova belgijska vlada mogla predstaviti početkom prosinca ili najkasnije prije Božića.

… pripajanje Nizozemskoj?

Ukoliko se niti do Božića ne dogovore, tada Belgija ima još 400 dana vremena za osnivanje vlade, jer ako nakon 1.000 dana ne uspije sastaviti vladu, tada navodno stupa na snagu ugovor iz 1839. godine, a to znači da Belgija automatski pripada Nizozemskoj, navodi flamanski list De Standaard. Čeka se na službenu potvrdu ove tvrdnje – odnosno demantij.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.