Akcija X: Istraga traje više od godinu dana

Vijeće suda BiH donijelo je rješenje o vraćanju privremeno oduzetih putnih isprava Goranu Nižiću, Marku Nižiću, Jozi Markiću, Ferdi Vukoji, Mihaelu Menalu i Željku Brkiću koji su pod istragom Tužiteljstva BiH zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelom teška krađa i krijumčarenje.

Sud je u postupku redovne kontrole opravdanosti primjene mjera zabrane, donio rješenje kojim se ukida mjera zabrane putovanja, te će se osumnjičenima vratiti oduzete putovnice, a ukinut će se i mjera zabrane izdavanja novih putnih isprava kao i zabrana korištenja osobne karte za prelazak državne granice.

Isto vijeće je utvrdilo kako prema osumnjičenima i dalje postoje okolnosti koje opravdavaju primjenu mjere zabrane sastajanja sa određenim osobama, na način da je osumnjičen ima zabranjeno međusobno kontaktiranje ili povezivanje sa suosumnjičenim i svjedocima.

Obranu osumnjičenih zastupaju odvjetnici Lejla Čović, Nada Dalipagić, Nina Kisić,Ahmed Fejzić u Senad Dupovac.

Sud podsjeća da je trajanje pritvora, kao najstrože mjere za osiguranje prisustva osumnjičenog, zakonom ograničeno, tako da se osumnjičeni po isteku zakonom propisanih rokova trajan ja mora pustiti na slobodu bez obzira na postojanje osnovane sumnje i pritvorskih razloga.

S tim u vezi, iako je zakonom propisano da mjere zabrane mogu trajati sve dok za tim postoji potreba, obveza suda je da s aspekta neophodnosti i pravičnosti, pažljivo razmatra svako ograničenje slobode kretanja.

Cijeneći okolnosti na strani osumnjičenih, a naročito vremenski aspkettrajanja istrage u ovom postupku, te u kontekstu citiranih zakonskih odredbi Sud nalazi da su na strani osumnjičenih prestali razlozi za primjenu mjera zabrane putovanja koja je bila na snazi, te da se osiguranje prisustva osumnjičenih može postići blažim mjerama osiguranja prisustva, piše Dnevni list.

Podsjetimo, Tužiteljstvo BiH nastavlja s provođenjem istrage u smislu podizanja optužnice protiv navedenih ili obustavljanja istrage u slučaju da ne bude dovoljno dokaza za kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Goran Nižić, Marko Nižić, Jozo Markić, Ferdo Vukoja, Mihael Menalo i Željko Brkić uhićeni su u veljači prošle godine u akciji kodnog imena ‘X’ koju su po nalogu Tužiteljstva BiH proveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na širem području Hercegovine.

Kako su ukradeni automobili iz Hercegovine završavali u dijelovima na crnom tržištu Hrvatske i Srbije

Protiv spomenutih u tijeku je kazneni postupak zbog kaznenih djela Organizirani kriminal, u svezi sa kaznenim djelom Teške krađe i Krijumčarenje.

Sumnja se da su sudjelovali u krađama skupocjenih vozila na području Hercegovine, a potom su ta ista vozila u dijelovima završavali na crnom tržištu naše zemlje te Hrvatske i Srbije.

Istražitelji sumnjaju da je organizator grupe bio Goran Nižić zvani Arafat koji je u periodu od 2012. godine do dana uhićenja s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi organizirao grupu radi krađe skupocjenih vozila te njihovog krijumčarenja i prodaje u našoj zemlji i Republici Hrvatskoj i Srbiji.

Grupi su pristupili ostali osumnjičeni i svako je imao točno određene i podijeljene uloge i zadatke.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.