Akcija Kurir: Pretres objekata u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci, Tuzli i Brčkom

U nastavku akcije „Kurir“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su započeli pretrese objekata na 18 lokacija na području Sarajeva, Mostara, Banje Luke, Tuzle i Brčko Distrikta s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Pretresaju se stambeni i poslovni objekti, pokretne stvari, te skladišta i maloprodajni i veleprodajni objekti više pravnih osoba zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi s krivičnim djelima porezna utaja i pranje novca, a sve u vezi s “Pomaganje“, za što se sumnjiči devet fizičkih osoba kineskih državljana i više pravnih osoba, čiji su stambeni i poslovni objekti predmet pretresa.

Riječ je o zajedničkoj akciji policijskih službenika SIPA-e i pripadnika Uprave za neizravno oporezivanje BiH, koja se realizira po naredbama Tužiteljsva BiH i Suda BiH, u suradnji s policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Tuzlasnske županije, MUP-a Sarajevske županije, MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije i Policije Brčko Distrikta.

Osumnjičenim osobama na teret se stavlja da su udruženim djelovanjem na području BiH vršili krivična djela porezna utaja ili prevara i pranje novca, na način da je više pravnih osoba u vlasništvu kineskih državljana organiziralo i vršilo uvoz raznih vrsta roba iz Kine, od čega je najveći dio robe prodavan bez evidentiranja u poslovnoj dokumentaciji čime su pribavili veće količine novca bez porijekla, koji su potom posredstvom više suradnika bh. državljana nezakonito prebacivali u R.Hrvatsku, odakle je preko računa poslovnih banaka transferiran na račune suradnika u Kini.

Te osobe sumnjiče se da su od 1.1.2013. do 31.12.2015. godine na opisani način iznijele iz BiH novac u vrijednosti od oko tri milijuna EURA, čime se oštetile proračun BiH za više od 430 tisuća eura, priopćeno je iz SIPA-e.

Kako je priopćeno iz UNO akcija je usmjerena na sprečavanje nezakonitog poslovanja i iznošenja novca van Bosne i Hercegovine od pravnih osoba u vlasništvu kineskih državljana.

Iz UNOBiH je potvrđeno da se aktivnosti na terenu provode u Tuzli, Brčkom, Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru.
Prema dosadašnjim rezultatima, sumnja se da je na nezakonit način iz BiH izneseno oko tri milijuna eura.

– Aktivnosti na terenu su tijeku, izuzima se dokumentacija i oprema, a tek po okončanju svih istražnih radnji može se govoriti o konačnim iznosima za koje se sumnja da je oštećen proračun, priopćeno je iz UNO.

Na akciji na terenu sudjeluju 42 službenika UNO iz svih regionalnih centra i to iz Odsjeka za provođenje propisa i odsjeka za poreze.

– Službenici UNO će započeti danas, a dovršiti u narednim danima potpune kontrole obveznika koji su predmet današnje akcije, te će se tek po okončanju svih kontrola znati koja količina robe je prometovana „na crno“ i za koji iznos precizno je oštećen proračun BiH – naglašava se u priopćenju.

Akcija kodnog naziva ,,Kurir“ je započeta krajem 2015. godine gdje je detaljnom istragom utvrđeno da su kineski državljani koji posluju u BiH i s njima povezanim poduzećima i pravnim osobama, duže vremensko razdoblje vršili krijumčarenje i iznošenje iz BiH velikih količina gotovog novca (u ukupnom iznosu od najmanje 15 milijuna eura), koji nije prebačen platnim prometom, već je fizički krijumčaren na teritorij Republike Hrvatske te dalje u inozemstvo.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.