Afrička svinjska kuga po prvi puta potvrđena u Hrvatskoj

Hrvatski veterinarski institut potvrdio je u ponedjeljak afričku svinjsku kugu (ASK) u uzorcima uzetima sa svinja iz dva uzgojna objekta na području Posavskih Podgajaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Riječ je o dva manja objekta na kojima su svinje držane na otvorenom.

To je prvi puta da je afrička svinjska kuga potvrđena u Hrvatskoj.

Riječ je o zaraznoj virusnoj bolest isključivo domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost svinja može doseći i 100 posto.

Bolest nije opasna za ljude i druge životinje, ali se vrlo brzo širi bez obzira na granice, te ima ozbiljne socioekonomske i javnozdravstvene posljedice.

Veterinarska inspekcija je naredila preliminarne mjere kontrole i to zabranu premještanja svinja, obaveznu primjenu dezinfekcije i korištenje zaštitne opreme.

U tijeku je određivanje mjera kontrole, uključujući usmrćivanje preostalih svinja na objektu, određivanje zona ograničenja, prikupljanja epidemioloških informacija te utvrđivanje kontaktnih objekata i mogućeg širenja bolesti na druge lokacije.

Danas su prijavljene još dvije sumnje na ASK, na jednom objektu s područja Gunje i na jednom s područja Rajevog Sela. Sa svih sumnjivih objekata su također uzeti uzorci koji su trenutno u obradi i naređene su preliminarne mjere kontrole.

Svi držatelji svinja trebaju se strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija, kaže se u priopćenju.

Svako uginuće ili bolest u svinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima.

Ministarstvo poljoprivrede je dodatno pojačalo preventivne mjere donošenjem nove Naredbe o mjerama sprječavanja pojave i ranog otkrivanja afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj koja je na snazi od 10. lipnja. Naredbom je propisana provedba godišnje kategorizacije svih objekata kategorije 1 (najniža kategorija biosigurnosti) s ciljem njihovog unaprjeđenja u višu kategoriju. S objekata kategorije 1 zabranjeno je premještati svinje, osim izravno u klaonicu, a klanje za vlastite potrebe dozvoljeno je tek nakon veterinarskog kliničkog pregleda svinja.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

 • Sve treba potamaniti i svinje, krave, perad i preci na meso iz laboratorija. Tu nam je buducnost. Tako svjetski stručnjak Bil kaze. Red ga se slusati zna sve o medicini, stočarstvu, zagađenjima itd. Jednom se rodi tako netko pametan i sposoban. Virusi su mu uža specijalnost, laboratorije ima u malom prsti, ekonomija mu bome ide dobro.

  • Ono kad totalni neupuceni anonimus uzima u usta i zakljucuje stvari o kojima nema pojma, ne moze znati pojma i nikad nece znati pojma, kao da su to nekakve cinjenice, znas da pati od Dunning-Kruger efekta.

   • Dakle komentator koji je anoniman upućuje zamjerku “neupućenom anonimusu” da nema pojma. Nadasve graciozno od vas, poznavatelju Dunning-Kruger efekta. Zadivljujuće znanje kojim zračite zapanjuje…. imam blagi predosjećaj i ne mogu se oteti dojmu( nitko se nije uspio oteti od dojma) da ste vi onaj CJEPONOŠA koji je ovdje omalovažavao sve i svakoga tko je sumnjao u SVETU tekućinu od blaženog Pfizera. Po nalogu naravno. A istu nije ubrizgao sebi. Čekaš nove zapovijedi. SENDVIČARU

  • Tako je.. Irska će ubiti 200 000 krava jer prde i zagađuju planetu a treba i ostalo kao što kažeš. Nizozemski farmeri zagađuju dušikom( i on je STRAŠAN problem) sve zatvoriti i preći na kukce i spasiti planet. Eno Greta opet uhićena. Borkinja za planetu. Fuj mi ljudi, trebamo se samoukinuti i sve predati našoj filantropskoj eliti. Oni znaju najbolje. Redovno pratite sredstva javnog priopćavanja( CNN, BBC, N1 ) i ostale vijesti da znate kada treba izvršiti samoubojstvo. Sve za planet , planet ni za što.

  • 10:52

   Varaš se. Najveći svjetski stručnjaci se nalaze na Jabuka portalu u komentarima.
   Sve znaju i za sve imaju rješenje.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.