Zovko: Bez stabilnosti zapadnog Balkana nema ni sigurnosti EU-a

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko organizirala je u Splitu, kao potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) zadužena za koordinaciju stajališta s grupama EPP-a u parlamentarnim skupštinama OESS-a, NATO-a i Vijeća Europe, konferenciju na temu “Snažnija Europa: sigurnost i obrana Unije i zapadnog Balkana”.

Stručnjaci iz područja sigurnosti i vanjskih poslova te zastupnici u Europskom parlamentu, kao i zastupnici Hrvatskog sabora sudjelovali su u razmjeni mišljenja o sigurnosnim i obrambenim izazovima koji se nalaze pred Europskom unijom, navodi se u priopćenju iz Ureda europarlamentarke Željane Zovko.

Konferenciju je uvodnim govorom otvorila Zovko, a svoje doprinose su dali ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina te predsjednik HDZ-a Split Tomislav Šuta.

Područje zapadnog Balkana sa svojom kompliciranom poviješću i strateškim značajem zauzima značajno mjesto u širem diskursu europske sigurnosti i obrane. Nije slučajnost da se konferencija održala u Splitu, 50 km od granice s Bosnom i Hercegovinom, gdje možemo vidjeti kako europske sigurnosne i obrambene inicijative, poput EUFOR Althea-e, mogu donijeti stabilnost krhkim regijama, istaknula je Zovko tijekom otvaranja konferencije, napominjući važnost ove regije za obrambenu i sigurnosnu suradnju pri suočavanju s aktualnim hibridnim prijetnjama koje dolaze od malignih vanjskih utjecaja.

Zovko je pritom dodala da je sigurnost Europske unije nerazdvojna od sigurnosti i stabilnosti njezinog neposrednog susjedstva.

Zovko je potom moderirala prvu panel raspravu o novom dobu europske obrane i sigurnosti, gdje je upozorila da se budućnost Europske obrambene unije može graditi na naučenim lekcijama iz djelovanja i suradnje s partnerima u europskom susjedstvu, a posebno na zapadnom Balkanu.

Drugi panel je moderirao predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta David McAllister, gdje su sudionici raspravljali o zapadnom Balkanu i Europskoj obrambenoj uniji.

Današnji događaj označava još jedan nastavak u nizu konferencija Kluba zastupnika EPP-a koje Zovko organizira u raznim gradovima diljem Europe, nakon održanih događaja u Tallinnu, Helsinkiju i Sevilli, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Ajme majko, ženska glavo odjebi već jednom. Otkud tebe i takvih i boga ti. Goni se u l. materinu. Šta ti uopće radiš, skloni se narodu s očiju

  • Boli nju neka stvar što joj svašta govorimo.Uhljebila se,plaća bogovska,kad ode od tamo,novi benefiti….da treba pričala bi kako je danas u Gorskom Kotaru i Lici jako nevrijeme,pušavica,snijeg…Vidi joj facu samo,kulturno pokvarnjačka,politička figurica.Majko moja kad će nas više prestati maltretirati ovakvin “jako važnim” vijestima i člancima.

  • bože moj, ko da smo svi mi budaletine pa nam ova uhljebnička faca svako malo istu priču i iste štoseve priča! Fuck off već jednom! ŠTa si do sad učinila za svoj narod, a cijeli život si po veleposlanstvima, ku….uhljebnička, dosta vas je više!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.