50 milijuna dolara zajma za BiH za rješavanje onečišćenja zraka

Svjetska banka (WB) odobrila je u srijedu BiH zajam od 50 milijuna dolara namijenjen rješavanju problema onečišćenja zraka koji svake godine u ovoj zemlji prouzroči na tisuće slučajeva prerane smrti njezinih stanovnika.

Kako je priopćeno iz ureda WB u Sarajevu, zajam treba biti iskorišten za smanjenje emisije čestica prašine promjera manjeg od 2,5 mikrometara koji se talože u dišnim putevima dovodeći do do respiratornih infekcija, karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i preuranjene smrti.

Prema podacima koje je Svjetska banka objavila ranije, na godišnjoj razini se u BH bilježi najmanje 3.300 slučajeva prerane smrti prouzročene bolestima povezanim s onečišćenjem zraka. To je gotovo 10 posto od ukupnog broja umrlih na godišnjoj razini, a onečišćenje zraka krivac je za još tisuće slučajeva respiratornih i kardiovaskularnih bolesti.

Glavni izvor onečišćenja je grijanje u kućanstvima s udjelom od približno 50 posto jer se ono pretežito bazira na krutom gorivu poput ugljena, te sektor prijevoza s udjelom od oko 20 posto.

Predstavnici Svjetske banke ističu kako je dodatni problem u BiH to što je institucionalni okvir upravljanja kvalitetom zraka fragmentiran pa tako svaki entitet, odnosno županija u Federaciji BiH, na tom planu vodi svoju politiku, prenosi Hina.

Sredstva iz zajma tako bi trebala biti djelomice iskorištena i za uspostavu sveobuhvatnog sustava upravljanja kvalitetom zraka dok bi najveći dio odobrenih sredstava trebao biti iskorišten u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Sarajevskoj županiji, što uključuje izravne investicije u grijanje kućanstava i aktivnosti transporta, kao pomoć u smanjivanju emisije sitnih česica prašine za 19.000 tona.

To smanjenje će se postići investicijama u održivo grijanje i mjere energetske učinkovitosti, u širenje biciklističke infrastrukture, potpori zonama niske emisije kao i nabavci vozila gradskog prijevoza na čišći pogon za Sarajevo.

Svjetska banka sada financira 13 projekata ukupne vrijednosti oko 770 milijuna dolara, a troše se za zdravstvo, modernizaciju cesta, zapošljavanje i socijalnu zaštitu, energetsku učinkovitost, lokalnu infrastrukturu, poljoprivredu i okoliš.

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/Pixsell)

7 komentara

  • Pa vas su kupili u BiH, za transhumanisticko-globalisticke pis@ncije zapada. Zemlja tkoja ima manje 3.000.000 stanovnika se tereti kao jedan epicentar oneciscenja zraka!
    Neka ta korupcijska ustanova amerikanaca “Svjetska Banka” ocisti New York ili Los Angeles.

    • Biseru teorijourotaški, poanta je – Sarajevo se guši u vlastitom smradu, pa ce to rijesavat a ostatak BiH ce to platit. Zauzvrst cemo dobit stanicu u Mostaru koja ce nas podsjecat di smo i sta smo. Kmetovi.

      • Zmaju …Sarajevo se guši u smogu a zašto je u hercegovini zrak onečišćen….?! nema industrije, nema termoelektrana…. ZAPRAŠUJU nas punom parom…svatko tko ima oči može vidjeti. Ne možeš oči otvoriti ponekad, ali pravimo se glupi. Držimo glave pod pijeskom…teorija, teorija, urota i urota, ponavljaju ovce….. u Hrvatskoj su kišnicu analizirali…. TROVANJE…aluminij u OGROMNIM količinama.. odakle? iz p mater…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.