5 sjajnih filmova koji će se posebno svidjeti ekonomistima

Nemate što gledati?

Ne brinite, novi popis filmova portala Jabuka.tv je tu.

Ovaj put se radi o filmovima koji bi posebno trebali biti zanimljivi ekonomistima.

Igra pobjednika

Glavni lik priče je Billy Beane, generalni menadžer bejzbolskog kluba Oakland Athletics koji će isti pokušati obnoviti na potpuno novi, moderniziraniji način.

Crni ponedjeljak

Film pokazuje koliko je privatnim financijskim tvrtkama, naročito u Americi, potreban stroži nadzor državnih regulatornih tijela i čvršća pravila ponašanja kako bi se izbjeglo da nezasitni pojedinci u nastojanju ostvarivanja što veće dobiti ugroze funkcioniranje cjelokupne američke, pa i svjetske privrede.

Wall Street

Bud Fox burzovni je mešetar na Wall Streetu i ima samo jednu želju – stići do vrha. Danju radi za svoju firmu, uglavnom na telefonu, vrbujući nove klijente, nudeći savjete, kupujući i prodajući. U slobodno vrijeme nastoji doći do svog idola, brokera Gordona Gekkoa, iznimno uspješnog i bogatog, no i beskrupuloznog čovjeka.

Nakon brojnih Gekkovih odbijanja da ga primi na razgovor, Bud na kraju ipak uspije doći do njega, pa čak i postati njegov štićenik. Moto im je – pohlepa je dobra. Tako se Bud uskoro nađe u svijetu yuppieja, mutnih poslovnih sporazuma, u bogatstvu, okružen ženama…

Oklada stoljeća

Oklada stoljeća, istinita je priča o nekoliko izuzetno vještih investitora koji su u razdoblju od 2007. do 2010. iskoristili situaciju stalnoga rasta cijena ne­kretnina i stvaranja velikoga broja hipoteka te su bogatstvo stekli nepopularnim, proračunatim klađenjem na financijski raspad.

Vuk s Wall Streeta

Godina je 1987. Jordan Belfort na Wall Streetu radi za L.F. Rothschilda, pod okriljem Marka Hanna, koji ga upoznaje s brokerskom kulturom prožetom drogom i seksom te ga nauči prvom pravilu svakog brokera – zaradi novac za sebe.

No Jordanova karijera kratkog je vijeka te završi tzv. crnim ponedjeljkom. Jordan nađe posao u pozivnom centru jedne firme dajući investicijske savjete o dionicama malih firmi. Ubrzo, zahvaljujući svom osebujnom i agresivnom stilu, zaradi malo bogatstvo na provizijama. Tada se sprijatelji sa susjedom Azoffom i njih dvojica osnuju svoju kompaniju.

Pridruži im se nekolicina Jordanovih prijatelja, koje on uči prodaji. Kroz uvjeravanja koja su zapravo obmana, društvo diže cijene dionica koje posjeduje, prodaje ih i tako zarađuje. Ubrzo Jordan mijenja naziv firme u respektabilno – Stratton Oakmont te nakon članka u Forebesu, stotine ambicioznih financijaša pohrle k njima tražeći zaposlenje.

Osim odličnih filmova iznad navedenih, topla preporuka je i dokumentarni film Inside Job koji se također vraća na kobnu 2008. godinu.

5 fantastičnih filmova koji su snimljeni u jednoj prostoriji

 

Ovdje možete pronaći preporuke za filmove i serije

(www.jabuka.tv | K.A.)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.