Todorić: Monstruozna optužba pod pokroviteljstvom Plenkovića

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u srijedu je nakon oslobađajuće presude kazao kako je tužiteljstvo pred sud poslalo monstruoznu i lažnu optužbu pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića.

Za vrijeme sudskog procesa nisam htio dati nikakve izjave, ali danas mogu slobodno kazati da je tužilaštvo poslalo pred sud monstruoznu, lažnu optužbu koju je ustvari izradila grupa Borg, Ante Ramljak (bivši Vladin povjerenik za Agrokor), pod pokroviteljstvom njihovog upravitelja Plenkovića, kazao je Todorić.

On je danas na zagrebačkom županijskom sudu oslobođen optužbi da je svoj nekadašnji koncern s troje suradnika oštetio za 1,25 milijuna eura. Uz Todorića su oslobođeni i nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga te četvrtooptužena Nicole De Rossi.

Todorić je u izjavi medijima, s namjerom da cjelokupni sudski proces stavi u kontektst, kazao da su ga optužile “osobe koje su otele privatnu imovinu Agrokor”, a s namjerom da sakriju svoj kriminal. Optužio je Plenkovića za utjecaj na državno odvjetništvo, nazvao ga apsolutistom, kazavši da je u svom mandatu “smijenio dva državna odvjetnika”, da bi došla treća državna odvjetnica i pisala te “lažne i kriminalne optužnice”.

Mišljenja je da je danas svima jasno u koju situaciju je Plenković i HDZ doveo državu, a na loše stanje u pravosuđu te problem s korupcijom, ukazao je pokazujući novinarima grafove prema kojima je Hrvatska na dnu europske ljestvice kada je u pitanju percepcije neovisnosti pravosuđa i korupcije.

80 posto učesnika u korupciji su bili članovi HDZ-a, toliki ministri, stvarno nešto nevjerojatno, zaključio je Todorić.

Iako oslobođen optužbi, Todorić je izrazio zabrinutost jer oslobađajuća presuda ne ide u korist njegovoj tvrdnji da predsjednik Vlade RH kontrolira sudske postupke protiv njega. Ustvrdio je da je ovaj sudskio postupak vođen profesionalno, a taj bi argument, kaže, Plenković mogao iskoristiti tako da u drugim postupcima stvara pritisak na sudstvo.

Sad se ja bojim, da će se Plenković vaditi na to neovisno sudstvo da bi onda za neke druge stvari radio pritisak, kao što radi na tužilaštvo, i to progurao, poručuje.

Upitan kakvu presudu očekuje u većem procesu koji se vodi protiv njega, Todorić je kazao da se u ovom postupku nije branio, a da se neće braniti ni u velikom postupku jer nema s kim razgovarati.

Na pitanje zašto je potpisao Lex Agrokor, Todorić je kazao da je pod pritiskom i prijetnjama.

Došli su kod mene u ured i rekli su: “Potpiši”. Tražili su me da potpišem prije Lex Agrokora i da im i prije Lexa kod nekakvog javnog bilježnika predam firmu. I sve pod rukovodstvom Plenkovića, i svud je unutra Plenković, kazao je Todorić dodavši da zbog toga što rade, žali Hrvatsku.

Ivica Todorić i troje suradnika oslobođeni optužbi

(Hina | Foto: Tomislav Pavlek)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.