5 faza kroz koje prolazi svaka veza

Iako je svaki par poseban i nije sličan drugima, ipak u vezama postoje neke faze kroz koje svi parovi prolaze. U kojoj se fazi vi nalazite?

Zanesenost i zaljubljenost

“Upravo sam upoznao/upoznala ljubav svog života”, “Savršen/a je!”, “Ne mogu vjerovati koliko stvari nam je zajedničko”, “Seks je odličan”, “Jedva čekam sljedeći susret!” – zvuči poznato? Rečenice koje smo upravo naveli karakteriziraju prvu fazu veze. Tada partnera i svijet gledamo kroz “ružičaste naočale” i vidimo samo vrline, i to vrline u najboljem mogućem svjetlu. Također, i vaši hormoni “divljaju”, pa se u ovoj fazi možete zateći kako provjeravate poruke ili mailove i po deset puta u nekoliko minuta, ne jedete, obavljate neke stvari u vrijeme koje nije za to predviđeno… Zaljubljenost potiče rast razina dopamina, koje je odgovoran za osjećaje ugode i žudnje i zato jako uživamo u prvim fazama veze. Ipak, zanesenost ne traje zauvijek, već ju s vremenom zamjenjuje druga faza veze – “prizemljenje”.

“Prizemljenje”

Prijelaz iz prve u drugu fazu može djelovati prilično zastrašujuće – sada vidimo stvari puno jasnije. Drugim riječima, u drugoj su fazi vidljivije mane i navike partnera koje smo u stanju zaljubljenosti bili skloni predvidjeti, a koje vam mogu dosta smetati. Ovisno o paru i navikama, faza “prizemljenja” može biti neprimjetna i “bezbolna”, ali i jako turbulentna.

Svakodnevica napada

Treća faza veze nastupa kada romantiku u vašoj vezi zamijene svakodnevne obveze, stvari koje trebate kupiti, zadaci koje trebate odraditi i međusobni dogovori oko svakodnevice, poput pranja suđa, plaćanja računa ili kupovine namirnica. Iako se sada “život” uvukao u vašu oazu ljubavi i harmonije, ova faza nije nužno loša – znači da je vaša veza stvarna i prolazi kroz životna iskušenja i izazove. Zato je važno odvojiti dio vremena za zajedničke aktivnosti, za nešto što će vam omogućiti bijeg od “stvarnog” života i uživanje u intimnim trenucima.

Realnost, ali i sreća

U ovoj fazi ponovno počinjete vidjeti kvalitete partnera zbog kojih ste se zaljubili u njega. Možda će vas neka sitnica podsjetiti kako je vaš partner zapravo/ i dalje zgodan, šarmantan, duhovit…, no istovremeno ste svjesni i njegovih mana. Ne gledate ga više kao savršeno biće koje ne griješi, već kao osobu koja ima divne osobine, i neke mane, ali koja vas prije svega voli i odana vam je.

Ljubav

O ovome se zapravo radi, zar ne? Kada pogledate u osobu koja sjedi nasuprot vama, kada se svađate oko daljinskog upravljača ili kada ste na zajedničkom putovanju i pomislite “Stvarno mi je lijepo. Sretan/na sam. Volim ga/nju više nego što sam ikada mogao/la misliti”. U ovoj je fazi seks najkvalitetniji. Prava ljubav cvjeta oko pete godine zajedno, a ostalo su ponekad brze izmjene, a ponekad sporije, prethodnih faza veze.

(www.jabukat.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.