3D printer: Kuća za jedan dan, uz to i povoljna

Budućnost građevine može se nazrijeti zahvaljujući kući koju je na licu mjesta ‘izgradio’ 3D printer, i to u svega 24 sata. Tvrtka Apis Cor specijalizirana za 3D printanje građevina kazala je da su u 24 sata postavljeni i oličeni zidovi, a za razliku od ostalih koji su se okušali u printanju kuća, oni koriste prijenosni printer te printaju kuću na licu mjesta.

Druge tvrtke obično proizvedu dijelove, a potom ih dopreme na mjesto gdje ih sklapaju i grade kuću, piše Telegraph.

Printanje samostojećih zidova, pregrada i izolacije napravljeni su u jednome danu, kažu iz tvrtke. Kad je kuća završena, printer je odstranila dizalica, a potom je dodan i krov te je uređena unutrašnjost. Nikita Chen-yun-tai, izumitelj mobilnoga printera i osnivač Apis Cora, objasnio je da mu je želja sve automatizirati.


“Kad sam prvi put pomislio na stvaranje mobilnoga stroja, u građevini se već koristio 3D printer. Međutim, svi su printeri bili portalnoga tipa, a ja sam bio uvjeren da takav dizajn nema budućnosti zbog svoje glomaznosti. Stoga sam se pobrinuo da sredim tu manu i odlučio nadograditi stroj građevinskim kranom. Želimo pomoći ljudima diljem svijeta i poboljšati njihove uvjete života. Upravo zato proces izgradnje treba postati brz, učinkovit i visokokvalitetan. Zato sav težak rad treba prepustiti pametnim strojevima”, pojasnio je Chen-yun-tai.

Budući da kuće koje gradi njegov 3D printer mogu ‘poživjeti’ 175 godina i koštaju svega 10 134 dolara, čini se da je inovator postigao svoj cilj, prenosi portal Lider.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.