29. godina od osnivanja Republike Srpske, ove godine nema vojnog defilea – Jabuka.tv

29. godina od osnivanja Republike Srpske, ove godine nema vojnog defilea

U Republici Srpskoj u subotu 9. siječnja obilježava se Dan Republike Srpske uglavnom u uskom krugu dužnosnika bez glomazne proslave s vojnim defileom kao prethodnih godina.

Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, ranije je najavila da će u Banskom dvoru biti održana svečana akademija, a da će tradicionalni defile biti pomjeren za Vidovdan zbog pandemije koronavirusa.

Imat ćemo svečanu akademiju bez publike, ali u izravnom televizijskom prijenosu, kazala je Cvijanović, da bi potom bilo priopćeno da će biti održan glazbeni defile – koncert Policijskog orkestra MUP-a RS na relaciji Narodno pozorište – Palata Republike – Trg Krajine.

U RS-u se 9. siječnja obilježava kao Dan RS-a, jer je na taj datum 1992. godine u Sarajevu, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini (BiH), donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH.

Bio je to odgovor na namjeru Muslimana (Bošnjaka) i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije, a 29. veljače i 1. ožujka 1992. održan je referendum o neovisnosti BiH, koji su masovno podržali Hrvati i Muslimani, dok su Srbi htjeli ostati u sklopu bivše Jugoslavije te su uglavnom bojkotirali taj referendum.

Prethodno, 9. i 10. studenoga 1991. godine, održan je referendum Srba u BiH, na kome je ogromnom većinom odlučeno da Srbi ostaju u zajedničkoj državi Jugoslaviji, a kasnije su uslijedili teški ratni sukobi, a Srbe u ratnim pohodima u BiH su predvodili Radovan Karadžić i Ratko Mladić (čeka se drugostupanjska presuda), koji su dobili teške zatvorske kazne na Međunardnom kaznenom sudu u Haagu za ratne zločine. A svesrdnu podršku imali su u JNA i Beogradu predvođenu Slobodanom Miloševićem i njegovim velikosrpskim projektom.

Na 9. siječnja se u Federaciji BiH među Hrvatima i Bošnjacima gleda kao na početak etničkog čišćenja i zločina nad nesrpskim stanovništvom.

Ustavni sud BiH je 2016. godine, po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, donio odluku prema kojoj je obilježavanje 9. siječnja kao dana ovog entiteta neustavno.

Odlukom je naloženo i brisanje spornih odredbi Zakona o praznicima RS-a, pa su vlasti RS u listopadu 2016. usvojile Zakon o Danu RS-a kako bi, kako je tada rečeno, implementirale odluku Ustavnog suda BiH, a inicijativa Bakira Izetbegovića je samo izazvala revolt među vlastima u RS-u te se ovaj Dan počeo slaviti još jače nego ikad prije.

U Zakonu je, međutim potvrđen 9. siječnja kao Dan RS, ali se “obilježava i slavi kao sekularni praznik i nema obavezujući karakter“.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

 • Imaju šta i “slavit” nema pedlja toga entiteta da nije natopljen krvi nevinih nesrba , etnički silom očišćen u ime ideologije velike srbije 😡

 • DISTRIKT ZAPADNA HERCEGOVINA 10 OPCINA:
  LIVNO
  TOMISLAVGRAD
  POSUSJE
  GRUDE
  SIROKI BRIG
  LJUBUSKI
  CAPLJINA
  CITLUK
  NEUM
  RAVNO

  GL.GRAD- NEUM

 • Nema tu sreće..na tuđoj nesreći graditi sreću..Ako su otjerali hrvate ništa od sreće..A pitanje je i hoće li se tu hrvati vratiti? Žalosno.

  • pa oni su na tuđoj zemlji. muslimani su izmislili da su neka nacija. ma to ode k vragu. Hrvatu su napakovali i naorali. za sva vremena. čovjek trpi. sve te mrzitelje.

 • Ne znam što EU radi šaka jada od ljudi provocira non stop. Ili im je nešto obećano pa se ovako ponašaju. Taj zapad je stvarno licemjeran. Dodik bi Srbiju pod Zagreb. Naši mi isto nisu jasni. Amerikanci su ponovo jeli govna dali su im srpsku republika a izgubili rat. Zašto naši nisu reagirali. Nego ko pičke uvijek pogni glavu i klimaj. Sada ponovo sa njima problemi. Ako su oni dobili republika što ste i vi pristali na ovo govno od države.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.