27 godina od zatvaranja zloglasnog logora u Jablanici: Odgovorni za zločine moraju biti procesuirani – Jabuka.tv

27 godina od zatvaranja zloglasnog logora u Jablanici: Odgovorni za zločine moraju biti procesuirani

U ponedjeljak, 1.3.2021. godine, navršava se 27 godina od razmjene hrvatskih logoraša iz koncentracijskog logora Armije RBiH u Muzeju Bitke za ranjenike u Jablanici,

Koncentracijski logor “Muzej” u Jablanici formiran je prema nalogu ratnog Predsjedništva općine Jablanica 15. travnja 1993. kada su uhićeni i u logor dovedeni prvi Hrvati bez ikakvog obrazloženja o razlozima zatvaranja.

Nakon dva velika zločina u selu Grabovici gdje su likvidirana 32 hrvatska civila, te Doljanima gdje su pripadnici Armije RBiH ubili 39 Hrvata, dovedeno je još oko 150 civila i zarobljenika HVO-a u ovaj logor, podsjeća Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH, Podružnica HNŽ.

U razdoblju od osnivanja do njegovog zatvaranja kroz ovaj logor prošlo je više od 600 hrvatskih logoraša, od kojih 88 vojno sposobnih, ostalo su civili iz Jablanice, Doljana, Drežnice, Grabovice i okolnih mjesta, a neki nisu ni evidentirani od strane Međunarodnog crvenog križa.

U skupini od oko 150 civila dovedena je i najmlađa osoba u logor, dijete starosti 28 dana, te više od 60 djece mlađe od 14 godina, kao i veći broj starijih osoba.

U logoru su na najgrublji način kršene Ženevske konvencije, logoraši vođeni na prisilni rad na prvu crtu bojišnice, brdo Pisvir i planinu Bokševicu, namjerna ubojstva logoraša, njihovo premlaćivanje, silovanje žena i drugi nečovječni postupci bili su dio svakodnevice.

U hodniku i podrumskim prostorijama “Muzeja” vršile su se neviđene torture, mučenja i neljudska ponižavanja zarobljenih pripadnika HVO-a.

Svi koji su prošli ovo mučilište i danas mogu čuti vrisak i jauke iz podrumskih prostorija, osjetiti hladnoću betonskih zidova i pločica logora „Muzej u Jablanici na kojima su provodili dane i noći.

Logor je konačno raspušten 1. ožujka 1994. godine posredstvom Međunarodnog crvenog križa.

Nažalost, ni nakon 27 godina od raspuštanja koncentracijskog logora “Muzej” u Jablanici, Tužiteljstvo BiH nije podiglo ni jednu optužnicu protiv nalogodavaca i odgovornih osoba za formiranje logora. To jasno govori kakav je odnos pravosuđa prema hrvatskim logorašima i kako nemaju sve žrtve isti status pred pravosudnim tijelima ove države.

Štoviše, Tužiteljstvo BiH godinama je radilo na kampanji da logore Armije RBiH proglase sabirnim centrima, odnosno promijeni povijesne činjenice da je ova vojna organizacija, uz potporu tadašnjeg bošnjačkog političkog vrha, imala stotine logora u kojima su mučeni i ubijani deseci Srba i Hrvata, navodi se u objavi.

Hrvatski logoraši pozvali su još jednom domaće pravosuđe da zakonito, hrabro i dostojanstveno radi svoj posao, procesuira one koji su formirali logore u kojima su Hrvati mučeni i ubijani, dokazi su davno dostavljeni.

27 godina čeka se na pravdu, a već sada je velik broj onih koji je nisu dočekali, jer su preminuli čekajući da pravosuđe Bosne i Hercegovine počne raditi svoj posao, navodi Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH, Podružnica HNŽ.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Isto ko sto ce bit procesuiran KRALJEVIC gradonacelnik Sirokog.. i ostali..za malverzaciju novcanog humanitarnog prihoda –donacija. Koji su osobno prisvojili i u talu djelio sa Lijanovicem i kompanijom.. A inace se pravi ljak-se… ko sto mu je i familija i prijatelj .ljak-se… vinski’dvolitras u 5min. 380kg zive vage obadvojica.. a o suprugama da ne govorim…Jadna zemljo jadniji seljaka.. Baci elemenat Boze i budi precizan 👃 a ne ciglu..

  • U ovaj zloglasni logor koji je držala zločinačka “armija pih” stalno dolazi ofucana sukerina Sejdo Komšić i polaže vjence za partizanske zločince. Nikad se nije sjetio jadnih zatvorenika logora njegove pogane “armije”, koja je tu ubijala, prebijala, mučila, silovala. Ne samo vojnike, nego starce, žene i djecu.

    • Pa evo i sami br.kom.sve govori o nama?!Samo tri (3)!Koliko bi ih bilo na kliku, dnevnom avazu ili ne znam.vec na kojemu balijskom portalu!?Ma, dajte budimo surovo iskreni i recimo si jednom surovu istinu u lice..mi smo sami sebi najveci naprijatelji!Dok srbi i balije sve rade za svoj narod..nasi nemaju kad od kradje!Srbi snimaju filmove vezane za ’41g.balije citavom svijetu trube o genocidu i UZP..a MI?A MI?A nasi?A nasi?Tuzni moj Hrvatski narode….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.