27 godina od napada na civile u Ljubuškom

Vratimo se za trenutak barem u 27. godina unatrag i prisjetimo se ljubuškog svibnja 1992. godine, svibnja u kojem je izvršen napad na civile Ljubuškog.

Bila je nedjelja 3. svibanj 1992. godine kada je Ljubuški napadnut VBR-ovima (dalekometnim višecijevnim bacačima raketa) JNA, na uži dio grada ispaljene su s 54 rakete kalibra 128 mm, piše Radio Ljubuški.

U ovom napadu na civilno stanovništvo život su izgubili brat i sestra – devetomjesečni Filip Kraljević i desetogodišnja Ivana Kraljević, oboje djeca Zdravke i Marka Kraljevića.

U istom napadu teže su ozlijeđeni Radmila Bradvica koja je i preminula u bolnici od zadobivenih ozljeda, Muhamed Ibrulj, Amela Ibrulj, Đula Omerhodžić, Drago Herceg, Jasna Boras i Erna Smajihodžić.

Dva dana poslije 5.svibnja raketirani su Grljevići.

U petak 8.svibnja 1992. godine u 11 i 30 sati ponovo napad na centar Ljubuškog s osam razornih bombi – prilikom napada poginuo je Krešo Granić, ranjeni su Hadžena Nović, Vlado Srdić, Vladimir Srdić i Tomislav Musa, istog dana topništvom je gađano selo Stubica.

11.svibnja zrakoplovni napad na Grljeviće s četiri razorne bombe – ozlijeđeni su Milica Zadro i Ivan Kordić.

15.svibnja zrakoplovi ponovno napadaju Grljeviće s 23 rakete.

18. svibnja 1992. godine u 12.30 zrakoplovni napadi kazetnim bombama na sela Prolog i Crveni Grm.

Podsjećamo kako su napadi na Ljubuški počeli 9. travnja 1992. godine raketiranjem sela Lipna s dvije “Krmače” avionske bombu od 250 kg i 21. travnja 1992. godine na uži dio grada Ljubuškog kada je poginuo Ante Sušac, a ranjeni su Marko Marinović, Semir Gujić, Franjo Jurčić, Safet Maksumić.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.