25 godina nakon rata Mostar još uvijek najrazrušeniji grad u BiH

U užoj gradskoj jezgri Mostara najmanje je 20 objekata koji vape za obnovom. Među njima je i niz privatnih kuća, o kojima starosjedioci, prizivajući stara dobra vremena, sa sjetom govore.

Skoro četvrt stoljeća nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma i okončanja rata, Mostar je turistima još uvijek, između ostalog, najpoznatiji po ruševinama koje nijemo govore kako ratne rane grada na Neretvi još uvijek nisu zacijelile.

Objekti koji su porušeni u ratu, tijekom protekla dva i pol desetljeća su u potpunosti propali, a da bi bilo gore o njihovoj obnovi nitko ozbiljno čak i ne govori, piše Dnevni list.

Ni novca ni investitora

Oni rijetki objekti koji su se počeli obnavljati, uglavnom su ostali nedovršeni zbog nedostatka sredstava u državnim blagajnama ili zbog, kako ekonomski stručnjaci ističu, loše koncipiranog procesa obnove.
U užoj gradskoj jezgri Mostara najmanje je 20 objekata koji vape za obnovom. Među njima je i niz privatnih kuća, o kojima starosjedioci, prizivajući stara dobra vremena, sa sjetom govore. Uz Stari most, upravo su ove ruševine najčešći simboli koje gosti kao “turističku atrakciju” na svojim fotoaparatima iz ovog grada nose širom svijeta.

Nažalost, ovi prizori iz Mostara još uvijek služe kao “ratni” foto safari a turisti na društvenim mrežama ispod selfija na kojim se u pozadini nalazi srušeni objekti obično napišu „ pozdrav iz ratnog Mostara“ , naravno uz smajliće na kraju teksta.

U zadnjih deset godina za saniranje ruševina grad je izdvojio preko sedam milijuna maraka iz vlastitih sredstava, ali to ni izbliza nije dovoljno.

Rješavanje pitanja mostarskih ruševina na čekanju je između ostalog zbog višemilijunskih iznosa koji se traže od investitora, kao i zbog administrativnih prepreka. No, interesa za njihovu obnovu sve je manje, a razorene zgrade svakodnevno prijete obrušavanjem koje bi moglo rezultirati i tragičnim posljedicama.

Sigurnosna prijetnja

Takvi, ratnim djelovanjima uništeni, devastirani i neobnovljeni objekti, svakodnevna su prijetnja za sigurnost brojnih prolaznika, ali i samih vozača i njihovih vozila na prometnicama. Upravo takav je slučaj na mostarskom Bulevaru gdje se pješaci na pojedinim mjestima moraju kretati kolovoznom trakom zbog opasnosti od urušavanja.

Neki od ovih objekata su u privatnom vlasništvu, neki u državnom. Kod velikog broja objekata, kako se može čuti, još uvijek nisu riješeni ni imovinskopravni odnosi.

Dok se ne pronađu investitori i ne prebrode politički problemi, odnosno ne održe izbori za Gradsko vijeće Mostara grad na Neretvi će, 25 godina nakon rata, i dalje biti najrazrušeniji grad u BiH.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Muslimani su donijeli “besu” kako neće obnavljati grad jer te ruševine su “muzej” i podsjetnik na agresiju HVO i UZP i upravo to najviše privlači turiste. Nema turista koji se nije slikao kod ruševina i od turističkih vodiča poučen od UZP i HVO kao “agresora”. Muslimani kada i dobiju sredstva za obnovu nekih porušenih zgrada onda ta sredstva potroše na druge stvari. Ima privatnika koji bi obnavljali svoje nekretnine na Bulevaru, ali ne da im SDA. Golema je ljubav islamistička.

    2
    1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.