Narcisi za veseliji dom: 7 stvari koje trebate znati o ovom proljetnom cvijeću

Narcisi su simbol sreće i to je jedan od razloga zašto bi trebali imati mjesto u tvome domu. Donosimo sedam stvari koje morate znati o ovom cvijeću.

1. Narcisi ne mogu dosaditi

Narcise su jedno od prvog proljetnog cvijeća koje se pojavi u vrtovima; što južnije, to ranije procvjetaju. Nije rijetkost pronaći ih u punom cvatu i u veljači. Postoji gotovo 200 vrsta narcisa i 25.000 hibrida. Dakle, narcise nam nikad ne mogu dosaditi.

2. Simbol su sreće

Kinezi smatraju osobito dobrom znakom procvatu li u veljači, za njihovu Novu godinu. Službeno, cvijeće su koje se poklanja za desetu godišnjicu braka.

3. Pažnja – neki dijelovi biljke su otrovni!

Ako u kući imate narcise u tegli pripazi – lukovice, ali i svi ostali dijelovi biljke su otrovni. Nijednoj se divljoj životinji poput vjeverice neće dogoditi da se zabuni i pojede ih.

Postoji gotovo 200 vrsta narcisa i 25.000 hibrida

Nestašnom kućnom ljubimcu poput psa takva bi greška mogla stvoriti dosta problema. Simptomi trovanja su mučnina, povraćanje, proljev.

4. Zbog otrova ne mogu odmah s drugim cvijećem u vazu

Želite li ih staviti s drugim cvijećem u vazu, narcise prvo morate 24 sata držati same u vodi, baš zbog otrova koje sadrže, a ima ga i u onoj želatinoznoj tekućini koja se pojavi kad prerežete stabljiku.

5. Kao lukovice mogu među drugo cvijeće

Kao lukovice ih bez problema možete saditi među drugo proljetno cvijeće – zumbule, šafrane, tulipane. Dapače, dobro ih je miješati s tim cvijećem jer svako cvate u svom ritmu pa će uvijek biti cvjetova u gredici ili loncu.

Kao lukovice ih se može saditi među drugo proljetno cvijeće

6. Lako ih uzgajati

Narcise su jedno od cvijeća koje je najlakše uzgajati i svake se godine u vrtu samo pojave na mjestu gdje su rasle prošle godine. No, pripazite na sljedeće: nakon što ocvatu, nemojte odmah odrezati lišće. Ono je potrebno da lukovica ponovno vrati “snagu”. Odrežite ga tek kad sasvim požuti.

7. Treba im zimski san

Narcise su poput mede: treba im zimski san. Lukovice trebaju prezimiti nekoliko mjeseci na hladnom kako bi se pripremile za proljetni rast. Kad ih obasja proljetno sunce, krenut će iz zemlje. Imate li ih u posudi u kuću, preko zime ih smjestite na neko hladno mjesto, piše miss7.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.