23 godine od zaustavljanja tenkova Jugoslavenske narodne armije u Pologu

Na današnji dan 1991. godine Hrvati iz Širokog Brijega i susjednih općina zaustavili su prepriječenim kamionima na dužini od nekoliko kilometara i nenaouružanim ljudstvom tenkovsku kolonu Jugoslavenske Narodne Armije u mjestu Polog koje se nalazi između Mostara i Širokog Brijega.

Za hrvatski narod bila je to prekretnica koja je pokazala da se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak. JNA je tada tvrdila da se radi o “redovnoj vojnoj vježbi i manevru” no Hrvati su shvatili da je postrojba bila pripravna za oružanu borbu. Navodno su tenkovi i oklopna vozila koja su krenula iz mostarske vojarne upućena zauzeti položaje u zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske.

Nakon intervencije iz Hrvatske lokalni Hrvati su, nakon dva dana, pustili tenkove prema Kupresu. Time je spriječeno razmještanje oružja i opreme na što bolje položaje za agresiju na Hrvatsku. Prema spomenutom događaju 2012. godine snimljen je i dokumentarni film “Tri dana” koji prikazuje zbivanja 7., 8. i 9. svibnja 1991. u mjestu Polog.

Prigodan program obilježavanja ove obljetnice počet će u 17 sati svetom misom za poginule i nestale hrvatske branitelje u Crkvi u Pologu. U 18 sati na rasporedu je start tradicionalnog mini-maratona Polog – Široki Brijeg.

Središnji dio obilježavanja održat će se u Osnovnoj školi u Pologu u 18.15 sati, gdje Predsjedništvo Mladeži HDZ-a BiH organizira predavanje “Značaj zaustavljanja tenkova u Pologu”. O ovoj temi govoriti će profesor za vojnu povijest dr.sc Žarko Dugandžić i predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić.

(www.jabuka.tv)

Nema komentara

 • Da je samo za “zlatnu mladež” kako je nazivaš onda ne bi bilo najavljeno putem medija.
  MLADEŽ SE SJETILA OBILJEŽITI OVO, DRUG OČITO NISU.

 • ajd sada se raspravljajte gdje su zaustavljeni..ili u pologu ili u dobricu..kao da je to bitno..ovo je povjesni dogadjaj gdje svi trebamo skiniuti kapu do poda nasim roditeljima djedovima i ostalim koji su sprjecili istrebljenje hrvatskog naroda u hercegovini

 • Dobrič-Polog, zar je bitno? Bitno je to da smo mi obranili svoja stoljetna ognjišta “Živim štitom” a to mogu samo heroji! U ovo doba je Alija još mantrao o “jedinstvu” a Dragan se potpisivao ćirilicom, to , mlađarijo neka Vam je jasno . Ovdje se branila Hrvatska , ovdje se branila i BiH .Ovdje će se na kraju i rat “završiti” i ovdje će se ova današnja “Država” spasiti , cijela ili pola,manje je bitno .Hrvati su najzaslužniji za ovu “državu” i mi smo ti koji je baštine stoljećima , NIKADA ZABORAVITI!
  ‘ Ko na tvrdoj stini svoju povist piše , tom ne može nitko prošlost da izbriše !

  • Ako smo zaslužni za opstanak Bosne i Hercegovine kao države baš mi je žao,jer ja mrzim ovu državu i ona je za mene lažna.Dao Bog da jutra nedočeka.
   Moja jedina domovina je Hrvtaska,od Raše do Drine i od Drave do Jadranskog mora….
   Uzalud su tenkovi zaustavljeni i uzaludna je svaka žrtva,jer mi Hrvati nismo uspostavili državu u povijesnim granicama,a što je najgore sa nama upravljaju ili komunisti ili komunistička djeca,plaćamo porez islamskim fundamentalistima!

 • Širokobriježani su u Pologu zaustavili tenkove koji su došli iz pravca Mostara. Svatko ko je bio u pologu tada to je vidio.

 • taj što govori da su u dobriču on ne zna di su granice sela tenkovi su ustavljeni u pologu na kraju mostarske općine a granica je kod škole u pologu za ne informirane

 • “Da smo složni i čestiti, davno bismo imali državu. A bit će, rodit će se slobodna Hrvatska kad padne Berlinski zid i kad se budu rušila komunistička krvava carstva kao kule od karata. Nema države bez krvavih gaća. Pobit ćemo se za slobodu sa Srbima, a možda i s Turcima. Teret rata morat ćemo podnijeti svi podjednako. Kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako naši kradu. Svak nas je krao i potkradao, a najteže će biti kad nas naši budu krali i prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas velika ptica grabljivica. Kako tada nas spasiti od nas?”

 • Da su Polozani htjeli zaustaviti tenkove u svome selu zaustavili bi ih na pocetku svoga sela,a sto se tice skole ona je na teritoriju Sirokog Brijega pa su je prisvojili Mostarci i dali joj ime Hamza Humo !

 • Širokobriježani su zaustavili tenkove ko je bio tih dana kod škole u Pologu zna. I zna da su tenkovi došli iz Mostara.Da je vajde..

 • Je je stali su sirokobrijezani prid tenkove da bi se sad po birtijam raspravljalo ko je invalid i ko ima skrb a ko nema njive zaresle u travu ceste neasvaltirane prilazi gradu gore razrovani nego prije tenkova i tako dalje i tako dalje ko je jamio jamio!krivi su opet neki drugi prije iz BG sad iz SA.blago nama!!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.