BiH od turizma 2013. godine zaradila više od milijardu KM, druga milijarda isparila

Bosna i Hercegovina je u 2013. godini inkasirala rekordan prihod od turizma, od milijardu i 15,6 milijuna KM, odnosno oko pola milijarde eura. U istom razdoblju zabilježen je 844.391 dolazak turista u BiH, koji su ostvarili 1.823.035 noćenja, što predstavlja povećanje od 12,9 posto.

”Čak i ovo je više nego fantastičan rezultat koji pokazuje da BiH polako hvata korak sa turističkim velesilama u regiji, posebno ako se zna da je Hrvatska od turizma u prošloj godini zaradila 7,5 milijardi eura”, pišu Poslovne novine.

Sliku uspješne turističke sezone u prošloj godini, kada je u FBiH boravilo ukupno 577.077 turista, a ostvareno 1.135.324 noćenja, što predstavlja povećanje za 13,7 posto, donekle kvare ovogodišnji gubici u zimskoj turističkoj sezoni, uzrokovani nedostatkom snježnih padavina.

Međutim, prema riječima Asje Hadžiefendić – Mešić iz Turističke zajednice Federacije BiH, u ovoj godini očekuje se povećanje broja turista u BiH najmanje za 16 posto u odnosu na 2013. godinu.

”Imat ćemo veći priliv gostiju iz Kuvajta, koji ovdje ostaju po tjedan dana. U okviru europskih tura dolaze nam brojni turisti iz Južne Koreje i Kine, a imamo pojačano zanimanje turista i iz Rusije. Veliki priliv turista u Sarajevo očekujemo i povodom obilježavanja značajnog jubileja – stogodišnjice Sarajevskog atentata. Poslovni planovi za 2014. godinu ogledaju se i u dolasku švedske aviokompanije SAS u BiH, zatim njemački Germanwings uvodi izravnu liniju na relaciji Berlin – Sarajevo, a talijanska aviokompanija Mistral Air uvela je izravnu liniju Rim-Mostar”, kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Ograničavajući faktor bh. turizma, prema njezinim riječima, još uvijek je mali postotak organiziranih dolazaka turista u BiH, u odnosu na individualne. Razlog tome je što BiH nema niti jednog većeg turoperatora koji zaokružuje turističku ponudu BiH prema svjetskom tržištu.

”Moramo raditi na uvezivanju našeg kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa u jedinstven turistički proizvod”, dodaje Hadžiefendić – Mešić.

Na razini FBiH ne postoji središnji booking o stanju rezervacija turističkih kapaciteta. Problem predstavlja i zastarjeli način prijavljivanja gostiju, pa je pretpostavka da još bar milijarda KM prihoda od turizma, umjesto u državnom proračunu, završi u privatnim džepovima.

”Ne znamo točno koliko iznosi ta “siva zona” u turizmu, ali možemo zaključiti na osnovu neizravnih podataka. U općinama Međugorje i Čitluk u prošloj godini zabilježeno je 28.000 noćenja turista, a imamo informaciju da Talijani otvaraju redovnu avioliniju Rim – Mostar, jer jedan milijun Talijana godišnje posjeti Međugorje. A to je podatak kome moramo vjerovati, jer je ponukao direktora ove talijanske kompanije da uđe u tu investiciju. Znači, radi se samo o milion Talijana koji dođu u Međugorje, a gdje su ostali turisti”, tvrdi Hadžiefendić – Mešić.

Donošenjem novog pravilnika o prijavi boravka gostiju u FBiH konačno bi se uveo red u ovoj oblasti, a time bi se stalo ukraj i “sivoj ekonomiji” u turizmu. Prema novom pravilniku, prijava gostiju bi se vršila elektronski, umjesto sadašnjeg, zastarjelog načina popunjavanja formulara, gdje treba unositi puno podataka, pa mnogi to izbjegavaju, pišu Poslovne novine.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.