2019. godina druga je najtoplija u povijesti mjerenja

Prošla godina bila je druga najtoplija od industrijske revolucije, iza 2016., objavila je u srijedu Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Prosječna globalna temperatura bila je 1,1 stupanj Celzija viša u odnosu na prosječne temperature druge polovine 19. stoljeća, objavila je ta UN-ova agencija sa sjedištem u Ženevi.

Ako se nastave sadašnje razine ispuštanja ugljikovog dioksida, krećemo se prema rastu temperature od tri do pet stupnjeva do kraja stoljeća, upozorio je u priopćenju glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

Prema Pariškom sporazumu iz 2015., države su obećale držati rast temperature ispod dva stupnja u odnosu na predindustrijske razine. Ugovor je zacrtao cilj od 1,5 stupnjeva.

Osim što je bila iznimno topla, 2019. će se pamtiti i po smanjivanju obujma ledenjaka, rekordnom rastu razine mora te rastu temperature i kiselosti oceana, kao i po ekstremnim vremenskim prilikama, navodi WMO.

2020. je nastavila ondje gdje je 2019. stala – s vremenskim neprilikama razornih učinaka i događajima povezanima s klimom, rekao je Taalas. Za primjer je istaknuo šumske požare u Australiji koji su slijedili nakon 2019., najtoplije i najsuše godine u povijesti tog kontinenta.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.