18. studenoga – dan kada je osnovana Hrvatska zajednica Herceg-Bosna

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini utemeljena je 18. studenog 1991. godine.

Osnovana je od strane političkog vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u toj zemlji. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna 28. kolovoza 1993. prerasta u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu,kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu Bosne i Hercegovine.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao politička i teritorijalna cjelina je ukinuta potpisivanjem Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994. godine. Hrvatska zajednica, a poslije Hrvatska Republika Herceg Bosna nikada nije donijela ustav o raskidu odnosa s Bosnom i Hercegovinom. Nije donijela čak ni svoj statut, a u svim je aspektima poštivala suverenitet BiH, piše Dnevnik.ba.

Mate Boban: Mi jednostavno ne tražimo nikakvu etničku podjelu Bosne i Hercegovine. Mi hoćemo Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu u postojećim granicama, a unutar hrvatski narod da ima pravo na sebe u kulturnom, gospodarskom, političkom i svakom drugom smislu da bude narod sa svim onim uresima suverenosti koju svaki narod ima.

Kada je proglašena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, u njezin sastav su ušli dijelovi dvije zemljopisne i povijesne cjeline: Bosne i Hercegovine, od kojih je sastavljena država Bosna i Hercegovina.

Drukčije gledano, u sastav Hrvatske zajednice Herceg-Bosne tada su ušle sljedeće mikroregije i dijelovi mikroregija Bosne i Hercegovine: Bosanska Posavina, Zapadna Hercegovina, dijelovi Istočne Hercegovine (Stolac i Ravno), dijelovi Završja (Livno, Tomislavgrad i Kupres), Srednja Bosna, dijelovi Bosanske Krajine (Kotor-Varoš i dijelovi općine Skender-Vakuf – današnja općina Dobretići) i dijelovi sjeverne Bosne (Žepče, dijelovi općine Tešanj – današnja općina Usora, Vareš i dijelovi općine Kakanj).

(www.jabuka.tv)


19 komentara

 • Dobar dio na slici je udbe,propali kockara,a dobro je bilo zamisljeno,ali da su bili cestiti ljudi-vecina taj projekat je mogao uspjeti,a ovako je nazalost propao sa ovim prodanim dusama.

  22
  3
 • Majko mila o cemu vi pisete imate,imate li ista pametnije?Ja osobno sretan do bola da ta HR HB postoji,znao bih zasto sam se borio i zasto sam ranjen?Nikad je vise nece NEEECE BITI,to svakomu treba biti jasno!Mi hr branitelji smo jedini koji smo ga poooopusili!Svemu tomu je krivo VODSTVO koje se kune u domoljublje i hrvatstvo!I zato je glupo sto uopce o ovomu pisete?Mogu oni i dan danas dokazati da im je stalo-neka 18.11.bude NERADNI DAN GDJE SMO U VECINI I TOOOCKA!VI u zapadnoj Hercegovini to slavite,mada su ove god guzonje obiljezile ranije hahahaha more 18-ti biti i 14-og!Ali mi u HNZ “PONOOOOSNOOO😧😧😧😧😧slavimo 1.3.i 25.11.😧😧😧😧😧😧🙈🙈🙈🙈🙈🙈🐵🐵🐵🐵Jos je ove god NEDJELJA PA SMO PO ZAAAAKOOONU PRENIJELI NA PONEDJELJAK!Produzeni vikend😀😀😀😀😀😀Fujjj marvo izdajnickaas

  7
  3
 • Evo brke Pete Markovica hahahaha!Vjenco se i krstio djecu 90 i neke!kroz celjevsko polje se dizala prasina koliko je zurio u crkvu da to obavi,da ne okasni!Sve odjednom COJEK obavio i postao mali Bog!A sad to djubre kad je sve opljacko zivi u Zg!Bljak

  11
 • Sto god imaju nek imaju sto god nemaju tako je trebalo da bude mi ostali imamo sebe svoj snove i zelje…. sto god napisali uredili…. jedno jedino je istina selo RAVNO JE U BiH… htio to netko ili ne…..sve na obraz…..eh da kad vec volimo povijest…sto miskite tko je genocidno prvi nastupio prema Armencima????????? Tko je nabijao na kolac u 14 15 16 17 18 stoljecu??????

 • Vidim.ovaj prije mene okreće priču na turke,momak moj na današnji dan je osnovan pokret za Jugoslavijuu njemu je vrhuška HDZ a,Sava centar Beograd 19.11.1990…Dragan Čović konkretno.
  Muslimani nas ubijaju jer smo.im to.dopustili,bolje bi bilo da.smo. ih potrovali kad su bili ovdje u školi…
  Da se vratim.na temu,Herceg Bosna je nestala dekretom HDZ a prema tome gore na.slici kedi koji veijedi je Dario Kordić koji je ratovao,ovo sve je komunistička bagra na čelu sa Matom Bobanom.

  Za dom spremni.

  7
  1
 • Zajednica Hz HB bila je spas za hrvatski narod pred nadolazećom agresijom crnogorskih isrbočetničkih rezervista i JNA trebalo se organizirati i braniti i zato svaka čast a sve ostale poteze koje su vukli čelnici HB mnogi bi trebali biti suđeno za izdaju i ratno profiterstvo ukidanje HB je bilo neminovno pa i kad se potpisivao dejtonski sporazum Hrvate su ugurali u zajednicu sa muslimanima jer međunarodni faktori nisu dozvolili formiranje islamske države u srcu Evrope Srbima je data država u državi i po prvi put su prešli granicu sa jalte a to je Drina hrvatski narod u BiH što zbog svog nejedinstva što zbog sređivanja stanja u RH točnije istočna Slavonija pa i onemogućavanja stvaranja id ostao je bez političkog i teritorijalnog okvira i sada u BiH gdije je u manjini je izložen raznim torturama muslimanskog življa najnoviji primjer paljenje povratničkih kuća

 • Jozo Marić – srednjoškolski profesor, Anđelko Mikulić – akademski slikar, Ivan Bender -dipl. iur., Pero Marković – dipl. iur., Bruno Stojić – dipl. oec., Jadranko Prlić – dr.sc, predstojnik odjela za financije; Zoran Buntić – odvjetnik predstojnik odjela pravosuđa i opće uprave, Branko Kvesić – dipl. iur. predstojnik odjela unutarnjih poslova, Vladimir Šoljić dipl. oec. -predstojnik odjela gospodarstva; Mate Boban mr.sc. predsjednik HVO i HZBH, Nastavite niz sami. Inače HVO je utemeljen 8.4.1992. godine kada je rat već bjesnio pred vratima Širokog Brijega. Na Kruševo je otišla prva organizirana postrojba od 40-ak ljudi 03.04.1992. godine i svoje prvo vatrenš krštenje je imala u noći 06. travnja od negdje 21:00 sat na 07. travnja do jutarnjih sati negdje oko 05:00. Poslije cijelonoćne izmjene vatre, gdje je na položaje jedinice HVO palo nekoliko tisuća granata, gdje se na tisuću četničkih uzvratilo sa po 10-ak minobacačkih, uslijedila je odmazda u vidu avionskog raketiranja Širokog Brijega u kojem zločinu je pobijeno 7 Širokobriježana. Sama HZHB je utemeljena na dan pada Vukovara, tj. 18. studenog. 1991. godine, od kada datira i ova slika. Prisutni su još: Valnetin Ćorić, Perica Jukić, Krešimir Zubak, Mile Akmadžić, Drago Bilandžija, Ilija Kožulj, itd. njih 39. utemeljitelja koji su prisutni. Molio bih nekoga na nastavi niz i detektira ih po redovima ili po abecednom indexu. Hvala unaprijed.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.