12.12. pored Zemlje prolazi ogroman asteroid

Idućeg tjedna, gledano u čisto astronomskim gabaritima, pored Zemlje će proći poveći asteroid. Prije nego li to netko i pomisli, ne, to nema veze s Majama i proročanstvom u sudnjem danu.

Asteroid 4179 Toutatis neće ugroziti Zemlju, već će pored nje proći na udaljenosti od 6,9 milijuna kilometara, što je astronomski gledano, vrlo blizu. udaljenost je to 18 puta veća od udaljenosti Mjeseca od Zemlje tako da asteroid neće biti vidljiv golim okom.

Toutatis je dug 4,46 kilometara i širok 2,4 kilometra te je oblika ljuske kikirikija. Pored Zemlje će proći na znakovit datum – 12.12.2012., ali to je i jedina zanimljiva stvar za one koji traže smisao i poveznice između kretanja nebeskih tijela i događaja na Zemlji.

Međutim, astronomi trljaju ruke i jedva čekaju prelet, kako bi bolje pogledali taj veliki asteroid i dokučili od čega je sastavljen. Takva informacija nadopunila bi ukupno razumijevanje o ranim danima Sunčevog sustava, prenosi National Geographic.

Toutatis pored Zemlje prolazi svake četvrte godine, a astronomi još trebaju dokučiti na koji način se kreće kroz Sunčev sustav. Michael Busch iz opservatorija National Radio Astronomy ističe kako se Toutatis ponaša poput žiroskopa. Svaki put kad bi prošao pored Sunca i Zemlje, gravitacija bi njegovu rotaciju lagano promijenila. S godinama, njegova se rotacija znatno izmijenila, a zbog te rotacije astronomi su uspjeli dokučiti kako je raspoređena masa tog asteroida.

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.