10 simptoma koji mogu značiti bolest bubrega

Moderne životne navike koje podrazumijevaju prekomjeran unos soli, gaziranih pića, pretilost te povišen krvni tlak i šećerna bolest svakako su okidači kronične bolesti bubrega, zajedno s genetskom predispozicijom, a česte upale koje mogu proći nedetektirano pogoršavaju problem.

Bez bubrega nije moguće živjeti, jer oni upravljaju količinom vode u organizmu, elektrolitskom sastavu i kiselošću tjelesnih tekućina, odnosno organizma.

Preko nadzora nad količinom elektrolita (posebice natrija) i tjelesne vode te regulacijom napetosti krvnih žila bubrezi služe kao ključni organ za regulaciju arterijskog tlaka.

Osim toga, bubrezi služe i u nadzoru nad metabolizmom vitamina D koji je važan za pravilno održavanje građe kostiju, a pomoću hormona eritropoetina, koji se stvara u bubrezima, nadziru i proizvodnju crvenih krvnih stanica, eritrocita, piše Express.hr.

Bubrežne bolesti su često tihe i sporo razvijajuće, sve do poodmakloga stadija oštećenja bubrežne funkcije.

Ovih 10 simptoma najčešći su pokazatelji postojanja problema, a ako primjećujete tri ili više znakova kod sebe, svakako posjetite liječnika.

Poteškoće i bol pri mokrenju – budući da su urinarne infekcije čest uzrok bolesti bubrega. Ako se javljaju često, znak su za brigu.

Krv u urinu – ovo je čest simptom upale, ali i ozbiljnije bolesti bubrega.

Oticanje – kako bubrezi uklanjaju višak vode iz organizma, pri smanjenju njihove funkcije. Najčešće je na gležnjevima, rukama, stopalima i u licu.

Tamni podočnjaci – još jedan pokazatelj poremećaja u izbacivanju vode i toksina iz tijela.

Svrbež kože i osip – kod smanjene funkcije bubrega, toksini se gomilaju u krvi što uzrokuje kožne simptome.

Metalni okus u ustima i kiseli zadah – ako su bubrezi oštećeni, tada se podiže razina mokraćne kiseline u krvi. Ona se u slini razgrađuje na amonijak.

Mučnina i povraćanje – toksini djeluju i na probavni trakt, a često ih prati gubitak apetita te mršavljenje kao znak bolesti.

Osjećaj hladnoće – jedna od posljedica bolesti bubrega je anemija te smanjena cirkulacija, koja uzrokuje osjećaj hladnoće i trnce.

Zadihanost i umor – najčešći uzrok je anemija i oticanje pluća, zbog čega je u krvi sve manje kisika.

Ponavljajuća bol u leđima – U nekim slučajevima je bol manje, a u drugima više izražena. Svakako treba posjetiti liječnika ako se ponavlja bol u donjem dijelu leđa i sa strane.

Ukoliko imate problema sa štitnjačom, ove namirnice će vam pomoći

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.