10 najblesavijih hrvatskih pop-rock stihova

Sve se nešto rugamo narodnjacima, Huljićima i drugim mini manufakturama riječi i stihova, a nitko se ne želi osvrnuti na takozvane pop rock hitove koji, vidi čuda, nisu uopće cijepljeni od bedastoće.

Ovo je izbor samo nekih bisera, a našlo se tu od Filma i Štulića preko Prljavog kazališta do Opće opasnosti.

‘To što sam bio to sad
crna zemlja pokriva
to što bi bio nebo zna
voljela me nije nijedna’

Ne, ovi stihovi nisu proizašli iz manufakture Huljić, već, vjerovali ili ne, iz čušpajza zvanog Branimir Štulić. Pjesma ‘Voljela me nije nijedna’ objavljena je na njegovom drugom solo albumu, ‘Balegari ne vjeruju sreći’ na kojem se da naći još pokoji biser.

‘Milion kilometara od nigdje
na autoputu Bratstva i jedinstva
kod hiljadu prve rupe
osjetih miris krvi i benzina’

Jura Stublić za vrijeme Filma imao je zbilja zavidan broj hitova i ova se pjesma nalazi među njima. ‘Srce na cesti’ objavljeno je 1987. na petom studijskom albumu ‘Sunce sja!’ Međutim, čini se da ih krv i benzin nisu nimalo zamarali jer Jura u spotu izgleda kao da se zbilja uživio u te smiješne stihove koje izgovara.

‘Crno-bijeli televizori
rijetki noćni tramvaji
moja bijela djevojka
uvozni ekskluzivni programi
mama, tata, pas i kravata
vata, vata, vata‘

Premda ova pjesma ima nevjerojatno malen broj riječi, svega nekoliko stihova, i te stihove su uspjeli pomotati. Njegovo je ime Davorin Bogović, a ovo sve oko njega je ‘Crno-bijeli svijet’. No to nije zaustavilo Prljavo kazalište da 1980. istoimenim albumom i pjesmom postanu totalni hit.

‘Jer ona je tako prokleto mlada
ona je tako prokleto mlada
ona je tako, tako mlada
boli je glava, živi za sada’

Vjerojatno nemate pojma koja je to pjesma. Ako vam kažemo da je Parni valjak u pitanju, vjerojatno nećete znati da se radi o jednom od starijih albuma, ‘Vruće igre’ iz 1980., koji je prepun hitova iz tog vremena. Kako bilo, svaka čast svemu, ali kakve veze ima njezina glava sa stilom života i njegov šok s njezinim godinama… Rock ‘n’ roll i to…

‘Da sam pekar, mala moja
ne znam bi l’ me htjela
kad bi noću bila sama
zemičke bi jela’

Možemo slobodno reći da smo se upravo našli u problemima. Velikim problemima. U pjesmi ‘Da sam pekar’ Bijelog dugmeta gotovo je nemoguće izdvojiti najblesaviji stih ili strofu. Naprosto ne znate koja je bolja.

‘Bio jednom par violinist i tamburaš
toliko koliko me sjećanje služi
znam da jedan su dijelili zalogaj
u dobru i zlu neprevaziđen par’

Nažalost, ili nasreću uostalom, moramo spomenuti još jednu pjesmu s (očito) legendarnog Johnnyjevog albuma ‘Balegari ne vjeruju sreći’ – ‘Klasičan znak’. Urbani pjesnik Branimir Štulić rijetko je slijedio primjer Houre i Bogovića pa minimalizirao svoje misli. Ne, on si je dao oduška. Zato nam je i u ovoj pjesmi teško izdvojiti jednu strofu, a ako pogledate spot, vjerujemo da ne moramo ništa više dodati.

‘Otkako nisi više kraj mene,
ja dušo sanjam divlje slonove,
u glavi imam kratke spojeve’

Zbilja smo se jako trudili ignorirati Prljavo kazalište nakon ’83, ali to je naprosto nemoguće. Radi o hitovima bez kojih nije mogao proći nijedan sportski, politički, vatrogasni ili kakav drugi skup na glavnom zagrebačkom trgu. Navedeni stihovi su iz pjesme ‘Kao ja da poludiš’ s albuma ‘Lupi petama’ iz 1993. godine.

‘Djevojke su daleke,
Djevojke su meke,
Djevojke su daleko od mene,
Ja sam neprilagođen!’

Zbilja nemamo ništa protiv Jure Stublića, ali i Film je stvarno imao svojih bisera. Mekane, daleke, kakve već djevojke proizašle su iz pjesme ‘Neprilagođen’, po mnogima važnijeg novovalnog hita iz 1981. s njihovog prvog albuma. O tekstu prosudite sami…

‘Plavo ljeto, bljesak u očima
ona gleda moj dlan
bijele ptice nose mi nesreću
ona priča sve sto već znam’

Oni su se zvali Šomi i Džimi, opisivali su ih kao pop-rock duet, a kao vokalno-instrumentalni sastav odazivali su se na ime Neki to vole vruće. Previše bi nam mjesta oduzelo da nastavimo s nizanjem bisernih stihova iz pjesme ‘Kalifornija’, ali ima tu i trešanja i višanja, i ludih noći, i sjene na zvijezdama, i soli na njenim usnama…

‘Jednom kad noć
Ukrade nebu
Sve što si voljela na njemu
Bit će ti žao, bit će ti žao’

Doista ne bi bilo fer ne spomenuti bend koji je ove godine nagrađen Porinom za hit godine, Opću opasnost. Iz niske njihovih briljantnih stihova sada već dva desetljeća duge glazbene karijere izdvojit ćemo stari hit ‘Jednom kad noć’ s prvog albuma. Kad bismo bili do kraja iskreni, mogli bismo reći da smo u dilemi spada li uopće ovaj hit hrvatskog glazbenog prostora na naš popis, ili bismo trebali složiti još jedan – zabavnjačke wannabe rock balade. (tportal.hr)

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.