ZZO HNŽ: Proširena lista pomagala

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a na sjednici u utorak razmatralo je Odluku o usvajanju Obračuna sredstava u zdravstvu za 2020. godinu, Odluku o visini sudjelovanja Zavoda u troškovima nabave ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja, te Izmjene i dopune Plana javnih nabava za 2021. godinu.

Temeljem inicijativa nekoliko udruga osiguranih osoba, liječnika specijalista, te analizom Liste ortopedskih i drugih pomagala, na prijedlog Stručne službe Zavoda, Vlada HNŽ-a usvojila je Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o obujmu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja. Na održanoj sjednici članovi Upravnog vijeća Zavoda usvojili su Prijedlog odluke o visini sudjelovanja ZZO HNŽ u troškovima njihove nabave.

Sukladno vrijedećoj Listi pomagala pravo na neurološka kolica po mjeri imala su djeca do 18. godine života, sada to pravo će imati i osigurane osobe starije od 18 godina života. Također, na listu su uvrštena i elektromotorna invalidska kolica. U skupini pomagala za slijepe osobe, pored pomagala koja se nalaze na Listi uvrštena su dva nova pomagala i to ručni sat za slijepe osobe i brajeva pisaća mašina, a u skupini ORL pomagala na Listu su uvršteni stolni satovi s budilicom i svjetlosnom signalizacijom, te svjetlosni signalizator plača djeteta za roditelje koji imaju oštećenje sluha (gluhe i nagluhe), priopćili su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a.

Pored uvrštavanja novih pomagala za neka pomagala koja se nalaze na Listi pomagala urađene su izmjene i dopune indikacija sukladno kojima osigurane osobe Zavoda mogu ostvariti pravo na ortopedska i druga pomagala koja se mogu propisivati u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja.

Zadovoljstvo osiguranika i povećanje njihovih prava naš je primarni i kontinuirani cilj od kojega ne odustajemo ni u vremenu pandemije. Izmjene koje smo predložili inicirali su naši osiguranici s kojima imamo kontinuiranu komunikaciju kako bismo bolje razumjeli njihove potrebe i sukladno mogućnostima pozitivno odgovorili na njih. Predloženo proširenje Liste zahtjeva i više sredstava za 153.620 KM. Financijskim planom Zavoda za 2021. godinu ukupno planirana sredstva predviđena za ortopedska i druga pomagala iznose 3.200.000 KM i ona će biti dostatna za realizaciju planiranog proširenja Liste pomagala, kazao je direktor Zavoda Rade Bošnjak.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.