ZZO HNŽ-a u prva tri mjeseca poslovao s gubitkom – Jabuka.tv

ZZO HNŽ-a u prva tri mjeseca poslovao s gubitkom

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ-a u prvom tromjesečju 2020. godine ostvario je prihode od 36.263.680 maraka što je 24,46 posto od iznosa predviđenog financijskim planom za 2020. godinu, s tim da izvršenje prvog kvartala uključuje cijeli iznos prihoda od redovite distribucije premije osiguranja te je realna slika izvršenja ukupnih prihoda 23,08 posto, odnosno 2.846.041 maraka niže od plana prvog kvartala.

Ravnatelj Zavoda Rade Bošnjak naglasio je kako je realan financijski rezultat u prvom tromjesečju u minusu od 2.846.000 maraka i napomenuo kako su već krajem trećeg mjeseca prihodi Zavoda značajno umanjeni i financijski rezultat trećeg mjeseca bio je oko 600.000 maraka ispod planskog prosjeka tog mjeseca.

Međutim, zabrinjavajuća je i činjenica da smo u ovom mjesecu na današnji dan, u odnosu na planski prosjek, u minusu 1.649.000 maraka. Ako bi smo zbrojili realni minus u protekla tri mjeseca i minus koji imamo na današnji dan u travnju, onda je ukupan minus u ovom trenutku 4.495.000 maraka. Uz sve ovo potrebno je kazati kako, na današnji dan, imamo 3.344 osiguranika manje, odnosno to je broj odjavljenih osiguranika od 13. ožujka do danas, kazao je Bošnjak.

On je dodao kako je Zavod još uvijek solventan i još uvijek može funkcionirati, s nadom da će se trenutno stanje promijeniti na pozitivno, a ako ne bude tako na vrijeme ćemo intervenirati i s eventualnim rebalansom.

Upravno vijeće Zavoda na sjednici u utorak usvojilo je, uz ostalo, Izmjene i dopune Poslovnika o radu Upravnog vijeća, Izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana, izvješća o upućivanju osiguranika na liječenju izvan Županije, izvješća o potrošnji lijekova s Liste lijekova, izvješća o provedenim postupcima javnih nabava te izvješća o potrošnji ortopedskih pomagala i financijskom poslovanju Zavoda.

Sva usvojena izvješća odnose se na razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine, priopćili su iz ZZO-a HNŽ-a.

Vijeće je usvojilo i Odluku o usvajanju DOP-a za razdoblje 2021. – 2023. godine, Informaciju o provedbi preporuka Ureda za reviziju institucija u FBiH, Izvješće o sredstvima doznačenim temeljem Odluke o doznačavanju sredstava osobnog sudjelovanja osiguranih osoba u pokriću dijela troškova zdravstvene zaštite zdravstvenim ustanovama za razdoblje 1. siječnja do 28. veljače ove godine te Pravilnik o sufinanciranju troškova liječenja, nabave lijekova i medicinskih sredstava.

Iz Zavoda ističu kako je u prva tri mjeseca ove godine evidentan pad refundiranih doznaka za 10,2 posto i smanjenje troškova po istima za 6 posto. Najčešće dijagnoze po kojima je odobravano bolovanje su njega člana obitelji i nadzor nad visokorizičnom trudnoćom.

S obzirom na nastalo stanje pandemije i obavijest Zavoda, za sve poslodavce i osiguranike, da zbog osobne sigurnosti zahtjeve za refundiranje bolovanja ne predaju u područne urede Zavoda, te da će isti nakon proglašenja prestanka stanja pandemije biti refundirani, stvarnim rezultatima potrošnje u prva tri mjeseca tekuće godine Zavod će, kako je istaknuto, raspolagati nakon proglašenja prestanka stanja nesreće.

Rezultati analize podataka vezanih za provedena liječenja izvan županije u protekla tri mjeseca usporedno s podacima za isto razdoblje prethodne godine pokazuju smanjenje broja realiziranih uputnica za 25 posto (66 uputnica manje) i smanjenje troškova liječenja za 46 posto (nominalno za 179.397 maraka).

Iako je evidentno kako je, zbog stanja pandemije, u trećem mjesecu izdan značajno manji broj uputnica u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, istovremeno treba uzeti u obzir kako nisu pristigli svi računi po izdanim uputnicama dodaje se u priopćenju.

Analizirani podaci i dalje pokazuju kako se određenom broju osiguranika, operativno liječenje i dijagnostika, ne mogu realizirati u ugovornim bolničkim ustanovama unutar županije u čemu i dalje prednjače maligne bolesti i dijagnostičke pretrage PET CT.

Kada je riječ o potrošnji lijekova s liste lijekova, za protekla tri mjeseca 2020. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zabilježen je porast broja izdanih recepata od 11,1 posto uz porast financijske potrošnje od 10,7 posto, priopćeno je.

Kako su, od 22. srpnja 2019. godine na Pozitivnu županijsku listu uvedena 22 nova lijeka iz 11 farmakoloških skupina i, na osnovu suglasnosti Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, počevši od 1. prosinca 2019. godine na listu su uvrštene i 21 nove paralele lijekova koji se već nalaze na listi tijekom prvog tromjesečja 2020. godine propisano je 337.817 maraka više lijekova s Pozitivne liste lijekova već u istom razdoblju 2019. godine, podsjeća se u priopćenju.

Što se tiče novih lijekova, 326.619 maraka ili 9,3 posto ukupne potrošnje otpada na nove lijekove. Pošto se novi lijekovi nalaze na listi nepunih osam mjeseci očekivanja Zavoda su da će taj udio rasti najmanje do 15 posto ukupne potrošnje. Pojava epidemije uzrokovane virusom covid 19, dodaje se, nije utjecala na potrošnju lijekova s Pozitivne liste lijekova.

Po pitanju Izvješća o potrošnji ortopedskih i drugih pomagala ono pokazuje kako je u razdoblju 1. siječnja 2020. godine do 31.ožujka ove godine primjetan značajan rast ukupnog broja realiziranih odobrenja za 12,4 posto, rast broja korisnika za 11,7 posto i rast utrošenih financijskih sredstava za 12,6 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Rast broja realiziranih odobrenja, a time i rast potrošnje za pomagala u promatranom razdoblju rezultat je, napomine se, proširenja Liste ortopedskih pomagala i Odluke o visini sudjelovanja Zavoda u nabavi ortopedskih i drugih pomagala od 30. travnja 2019. godine.

Značajna povećanja u ukupnoj financijskoj potrošnji u promatranom razdoblju odnosi se na pelene, pacemakere i potkoljene proteze za osobe do 26 godina starosti. Ovakva potrošnja u skladu je, kako se ističe u priopćenju, s financijskim planom i opredjeljenjem Zavoda za kontinuirano povećanje prava osiguranika.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.