ŽZH: Ublaženi kriteriji za naknadu za treće dijete, povećana naknada zaposlenim majkama

U srijedu, 15. ožujka u Širokom Brijegu održana je 151. sjednica Vlade Županije Zapadnohercegovačke pod predsjedavanjem predsjednika Zdenka Ćosića.

Na današnjoj sjednici Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o zaštiti obitelji s djecom, te ga uputila u daljnju proceduru Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Razlog za donošenje dopune navedenog Zakona je taj što određeni broj obitelji koji zaista živi u Županiji i djeca im pohađaju školu u Županiji Zapadnohercegovačkoj nije uspio ostvariti pravo na navedeni dodatak jer jedan od roditelja nema uvjerenje o prebivalištu u trajanju od najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava.

Slijedom toga, pristupilo se ublažavanju kriterija za ostvarivanje prava za dodatak za treće i svako sljedeće dijete na način da jedan od roditelja djeteta za koje se podnosi zahtjev za ostvarivanje prava iz članka 13. ovoga Zakona može imati prebivalište na području Županije Zapadnohercegovačke u trajanju kraćem od tri godine prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, ukoliko podnese dokaz da u prijašnjem mjestu prebivališta nije ostvarivao prava iz zaštite obitelji s djecom u razdoblju od tri godine prije podnošenja zahtjeva.

Osim toga, Vlada je donijela i Odluku o utvrđivanju visine jednokratne novčane potpore za opremu novorođenog djeteta, kojom se izjednačava visina potpore za opremu novorođenog djeteta u slučaju žene – majke koja je u radnom odnosu i žene – majke koja nije u radnom odnosu, a visina naknade u oba slučaja sada iznosi 500,00 KM.

(www.jabuka.tv | Foto: Shutterstock)

18 komentara

 • I opet ništa za majke koje rade u privatnika i koje najčešće dobiju otkaz čim zatrudne! Bolje bi bilo pomoć i njima, nego da većina opet ide na teret županije.

   • Ne, nema ako mu privatnik, tj. gazda ne uplati. Od županije dobije samo povrat doprinosa za zdravstveno, ostalo – mirovinsko, plaću i doprinose iz plaće mora plaćati vlasnik firme. To je veliki problem samo o njemu ne vodi nitko računa!

  • 22:23
   Dobar dan Župane – pitanje za 1 000 000 000 KM: Jel’ Županija služi narodu ili narod služi Županiji?
   Hvala onima koji su se sjetili pogledati na Majke i djecu👍

   • Life of John F. Kennedy, Njegova je povijesna izjava „Ne pitajte što vaša zemlja može učiniti za vas, već se zapitajte što vi možete učiniti za svoju zemlju“

 • Ovo je nigdje veze
  Krenulo prijavljivanje iz hbž i HNŽ u zzh zbog naknade
  Zbog ovoga će se dogoditi kolaps i ovo će na kraju biti lakrdija
  Čuj u braku 10 godina, ona prijavljena u Mostaru a on u grudama. Oboje žive u Mostaru, ali on prijavljen u grudama zbog putnih troškova

  • Da i laze zbog putnih troskova (a to rade samo uhljebe jer briga privatnika odakle dolazis) ) i onda nezakonito prima naknadu. Mucke bez granica

 • Citam i ne vjerujem cuj ublazeni kriteriji kako je to moguce? Zar je stvarno moguce opet i stalno iznova podjeliti majke koje su majke i sto vise vrijedi majka sa troje djece i njena djeca i majka i njena djeca troje i vise njih zbog pisanog mjesta prebivalista. Majka je majka i svaka mora i treba imati pravo na porodiljno u suprotnome je to jako zalosno.

  • Njima i je do podjele, Divide et impera, a druga stvar, svi iz HBŽ I HNŽ navale s prijavama u našu Šupaniju i tako se smanji broj Hrvata u gore pomenutim HB i HN

   Ciao logiko i pameti

 • Zar je ovo moguce, citam i ne vjerujem, sad ce biti iz ostalih zipanija prijava, i onda ce svima biti ukinuto, uzas jedan sta radite, sramite se….

 • Ovakvu mjeru nema ni Njemačka ni Danska.Bravo za našu bogatu županiju,blago nama.Žao mi samo susjede i sličnih njoj koja ima 4 djece a nema pravo na ovo jer joj namladje već ima 7 god a najstarije 12,samo muž radi.

 • Umjesto da ste uveli dječji do 18.god. na razini zupanije bez obzira na dob i imovinskim status,pa kar se radilo i o samo 50 KM po djetetu, vi uvedete ovo sr.nje koje iscrpi resurse,a da ne govorimo o prijavama iz drugih županija. (jer istini za volju za onaj od federacije moraš doslovno bit kruha gladan da bi ga primao)

  • Žalosno i nelogično! Nepravda ko i u svemu!
   Zašto se to nije moglo pravednije rasdpodijeliti?
   Svako dijete bi trebalo dobiti,a oni koji imaju 3 i više djece povećavat im naknadu. Što više djece veća naknada.

 • Znaci žena koja ima troje djece van bračno-nema prava na naknadu ili žena koja čitav život živi na istoj adresi na kojoj kasnije živi i njenih troje djece gdje joj uredno odbijaju od plaće i sve ostaje u našoj jebenoj županiji isto nema prava na naknadu jer joj je muž tamo na nekoj adresi zbog nekih imovinsko neriješenih zavrzlama pa bravo Ćosiću i ostali uhljebi u županiji kako mislite pred lice Svevišnjeg i pred lica onih koji život položiše da vi danas uživate a unučad gledaju kako da prežive ??????????????????????
  BRAVO!!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.