ŽZH: Što donosi novi prijedlog Zakona o ljekarničkoj djelatnosti? – Jabuka.tv

ŽZH: Što donosi novi prijedlog Zakona o ljekarničkoj djelatnosti?

Predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke Ivan Jelčić sazvao je 22. sjednicu koja će se održati u srijedu 31. ožujka 2021. godine, s početkom rada u 11 sati u dvorani za sastanke Skupštine ŽZH (zgrada ŽZH – prizemlje).

Na dnevnom redu ponovno se našao prijedlog Zakona o ljekarničkoj djelatnosti, o kojemu se trebalo raspravljati na sjednici 18. rujna, no isti je zbog određenih manjkavosti i na prijedlog kluba zastupnika vladajućeg HDZ-a BiH skinut s dnevnog reda i vraćen na doradu.

Premijer županije Zdenko Ćosić je govoreći na ovu temu najavio liberalizaciju uvjeta za otvaranje ljekarni u zapadnoj Hercegovini.

Poznato je kako mi nismo do sada imali takav zakon, odnosno postupali smo sukladno federalnom zakonu i pravilniku. U novom zakonu koji donosi naša županija, neke će se mjere o otvaranju ljekarničkih djelatnosti da tako kažem liberalizirati, prije svega kada je u pitanju broj stanovnika na određenom području što je ranije bilo limitirano federalnim pravilnikom, a to radimo kako bismo otvorili tržište za sve one koji su zainterisani raditi s ovom djeltanošću. Mislimo da nemamo niti premalo niti previše ljekarni, nego želimo da tržište odredi koliko će ih biti, kazao je predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić u rujnu uoči 18. sjednice na kojoj se trebalo raspravljati o ovom zakonu.

A zašto je tada skinut ovaj prijedlog Zakona s dnevnog reda, otkrio je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH Tomislav Pejić.

Zbog širokog interesa javnosti, rasprava o Zakonu o ljekarničkoj djelatnosti je povučena s današnjeg dnevnog reda sjednice Skupštine ŽZH. On je povučen na daljnje konzultacije sa zainteresiranim stranama, a očekujemo da se će taj dio u predstojećem razdoblju obaviti, ministarstvo će organizirati rasprave i saslušati sve strane, rekao je Pejić za portal Jabuka.tv.

Pogledaj prijedlog Zakona o ljekarničkoj djelatnosti ŽZH OVDJE

Ostaje za vidjeti hoće li ovim zakonom biti zadovoljni kupci i vlasnici ljekarni te hoće li zakon ovaj put biti i usvojen.

Od ostalih točaka koje će se naći na Dnevnom redu 22. sjednice Skpštine ŽZH, izdvojimo kako će se raspravljati o Strategiji razvoja ŽZH za razdoblje 2021.- 2027. godine, a također raspravljat će o Odluci o donošenju Plana upravljanja otpadom u ŽZH za razdoblje 2021-2031. godine.

Pogledajte cjelovit dnevni red.

Dnevni red 22. sjednice Skupštine ŽZH
 1. Usvajanje Zapisnika s 21. sjednice Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, vidi OVDJE.
 2. Zastupnička pitanja, primjedbe i prijedlozi,
 3. Izvješće o stanju u Županiji Zapadnohercegovačkoj po pitanju pandemije uzrokovane COVID-om 19,
 4. Prijedlog Zakona o ljekarničkoj djelatnosti, vidi OVDJE.
 5. Prijedlog Odluke o usvajanju Strategije razvoja Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje 2021. -2027. godine, vidi OVDJE.
 6. Prijedlog Odluke o donošenju Plana upravljanja otpadom Županije Zapadnohercegovačke 2021-2031. godine ( skraćeni postupak), vidi OVDJE.
 7. Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na Statut o izmjenama i dopunama Statuta Doma zdravlja Široki Brijeg, vidi OVDJE.
 8. Prijedlog Odluke o utvrđivanju kriterija za raspoređivanje sredstava Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu Tekući prijenosi za političke stranke, vidi OVDJE.
 9. Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Mandatno imunitetnog Povjerenstva, vidi OVDJE.
 10. Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Odbora za pravdu, upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova, vidi OVDJE.
 11. Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Odbora za rad, zdravstvo i socijalnu politiku i stradalnike Domovinskog rata, vidi OVDJE.

(www.jabuka.tv)


25 komentara

 • Sramota!! Nama ce netko iz Sarajeva ili Mostara moci doci i siriti svoje lance ljekarnih, dok nasi poslodavci to ne mogu raditi u njihovim zupanijama. Kome je u interesu ovo?

 • Dogovorite se da ima dežurna ljekarna. Da ljudi imaju gdje kupiti lijek navečer ili nedjeljom. A 15 ljekarnih ima po Širokom.

 • Ovaj saziv skupštine radi protiv privatnog sektora,dijece branitelja,invalida nema na vidiku,do kada “zavisi od strpljenja naroda!

 • Jesmo li se borili za tržišnu ekonomiju. Štabi trebalo .
  Pođite do čapljine u ljekarnu i isti ljek cijenovno usporedite . Budali je jasno da je narod kobila koja vuče.

   • Ministar, koji je obavio specijalizaciju, sad trebao raditi u domu zdravlja Grude kao ginekolog svaki dan u radnom vremenu kao i ostali uposlenici, a on otišao u politiku i ministar, transfer sindikat – ministarstvo, a specijalistički staž odrađuje po ug. o djelu što naplaćuje, mjenja ženu u Vita domu, sl. Toliko o poštenju.

    • Doktor radi svaki dan od 15,00 i neće vratiti niti jednu ženu koja dođe.
     Da je bogda više ovakvih doktora. A šta tebe briga što ženu zamjenjuje, nije tvoju.

 • Gospodo draga prije rata tj do 90 u surokom brijegu bila 1 ljekarna ili apoteka vise naroda bioo nego sada i svakom doticalo a danas oko 30 ljekarni ima neka se netko upita od glavni sta ove prodaju a da nije imala grdcka ljekarna

  • Pa dovoljno ti je pročitat, kako je jedna poslovnica prodavala poklone za valentinovo.
   Koja morbidnost.Odeš u ljekarnu kako bi curi kupio poklon.

 • Trebala bi biti dežurna ljekarna, nedjeljom i blagdanom… Trenutno samo nedjeljom radi ona kraj Doma zdravlja, do 11 h. Ali nije to, to. Nek se sve mjenjaju, ali nek jedna bude dežurna na ne radni dan.

 • Svi kupujete u konzumu i ne smeta vam, jedva čekate lidl i ostale strane lance, sad najednom štititi sirokobriješke farmaceute, nešto ne vjerujem

 • Jeste se dogovorili preko koje ljekarne krasti,jer vas brzo otkriju,a zna se tko stoji iza toga sram Vas bilo,a u prve klupe u crkvi.Sve se zna.

 • Da je i sad Gradska ljekarna kao što je bila jedna jedina i dostupna je bila i po noći i po danu ljudima.
  A lijekovi bili besplatni.

 • U jeku epidemije kad bi se ministar a i vlada trebala baviti kako narod spasiti, kako cijepljenje priskrbit oni se bave ovim. Pa uredite gospodo postojeću situaciju, regulirajte ove ljekarne koje jesu da rade pod kontolom da ne moze radit bez famaceuta niti prodavat sumamed kad se kome prne. A ne od jada napraviti jos veći jad, ima li ovjde itko išta u glavi. Jadnog naroda i vlasti…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.