ŽZH: Prosvjetari ponovno održali štrajk upozorenja, u petak pregovori s Vladom

Štrajk učionica

U svim srednjim školama Županije Zapandohercegovačke u srijedu je održan šesti štrajk upozorenja, potvrdila je Feni predsjednica Nezavisnoga sindikata uposlenih u srednjim školama te županije Jasminka Petrić.

Razlozi za štrajk su isti, i to nepotpisivanje kolektivnoga ugovora, neisplata obveza po tužbama, neusvajanje pravilnika o zapošljavanju i pravilnika o tehnološkom višku, neusvajanje zakona o srednjem školstvu, kašnjenje u isplati honorara, Prijedlog zakona o MIO te nezakonit obračun toploga obroka za mjesec siječanj 2017. godine.

Razloga za štrajk je mnogo, ali nama je sada najvažnije da se donese, odnosno potpiše kolektivni ugovor te da se s nama ostvari suradnja na izradi novoga zakona o srednjem školstvu, jer Vlada radi na tom zakonu i radi mimo svega onoga što smo dogovarali.

To je najžurnije što se mora napraviti jer primiče se kraj nastavne godine, a mi iz iskustva znamo da kad nastupe odmori za učenike automatski nestaju svi kanali komunikacije između nas i Vlade, kao da svi zajedno odemo na odmor – ocijenila je Petric.

Ona je istaknula kako su od Vlade Županije Zapadnohercegovačke dobili poziv da u petak, 24. ožujka, dođu na pregovore na kojima će se razgovarati o Nacrtu kolektivnoga ugovora.

Odgovarajući na pitanje koji su njihovi sljedeći koraci ukoliko ne bude dogovora s Vladom, Petrić je navela kako će se po školama provesti anketa te da će nakon toga biti donesena odluka.

– Mi ćemo po školama provesti anketu i o generalnom štrajku i o prosvjedima, i nakon što se članstvo izjasni o tim aktivnostima, onda ćemo na Predsjedništvu donijeti nekakvu odluku – poručila je Petrić.

(Fena)
9 komentara

 • Kome odgovaraju sindikati? Nikome!Ajde više proglasite bankrot Županije,piši propalo i gotovo. Ma sindikati nisu ništa krivi. U dogovoru s gazdom Jerom i uvađenim Jurišićem održali su generqlni štrajk prije 10 ili više godina,sad će opet isto.Njima je gazda Jere digao plaće,zadužio županiju i ostavio sljedećem da se vadi iz toga, oni feštali 4 godine i onda bi poslije njih trebali doći izgleda volonteri na 4 godine koji će biciklom na posao dolaziti. Jer možete to uraditi na samo 2 načina da ne dižete kredit ili povećati prihode ili smanjiti rashode a koliki je dug bio 2010. morqo bi ko prosjak živjeti u županiji da bi ga vratio Eto vam ideje napravite listu profesora za izbore,srušite vlast,dobijte pozicije i onda VI riješite dugove

 • Uvalili se. Ugnijezdili. Ne ustaju do penzija. Rođak čeka u redu. Jednima štrajkali. Drugi im da veće plaće. Sve drugo zadužio. Ovi idući moraju to vadit. Ove ne briga. Divno društvo u kom živimo

  • Pa pajdo činjenice jesu te da su se zadužili preko svake mjere. Pisalo se i o zaduženosti županije i 2010.Zaduživali su se i poslije njih ,ne kažem ja.Dugove nije lako vraćati ako baš nemaš novca a nešto ne vidim da pliva ijedna županija u novcu. Najlakše bi bilo da se županiji oprpsti dobar dio dugova preko federacije ali da mi je vidjeti ikoga iz SDA ili DFa koji bi to podržao za ZHŽ. Hajde dajte riješenje,nemojte samo kukati o problemu. Nigdje ne vidim da je itko napravio ikakvu analizu i dao konkretne prijedlogrće,samo upiru prstom jedni u druge a od toga ništa produktivno. Ako padne HDZ u županiji i netko drugi dođe opet ćemo od toga slušati isto

 • Kad se već špekulira s neprovjerenim informacijama oko podataka koliko je i kako pojedina vlast prezadužila ZHŽ donosimo točne brojke objavljene od strane Ureda za reviziju F BiH, a i sada stoje na njenoj mrežnoj stranici. Iste ćemo obrazložiti:

  31.12.2006. 31.12.2010. 31.12.2012. 31.12.2013.
  Vlast obnašali HDZ BiH HDZ1990, HSP, NSRZB HDZ BiH HDZ BiH
  Deficit 19.075.092 KM 33.449.703 KM 40.167.570 KM 44.866.541 KM
  Dug za doprinose 14.521.683 KM 20.584.019 KM 25.989.691 KM 22.744.580 KM
  Dugoročne obveze 3.555.362 KM 10.755.315 KM 19.023.280 KM 18.333.134 KM
  UKUPNO: 37.152.137 KM 64.789.037 KM 85.180.541 KM 85.944.255 KM
  Napomena: HDZ BiH uzeo vlast u rujnu
  Izvor: Ured za reviziju F BiH (podatci na mrežnoj stranici saifbih.ba)

  Godina 2006. je naslijedila dugovanja iz prethodnih godina u kojima vlast HDZ BiH nikada do tada nije uplaćivala doprinose na plaće. Umjesto da su bile godine rasta, organizacije rada i stalnog razvitka izvršne i zakonodavne vlasti dogodilo se suprotno.

  Samo u toj godini nasljeđuju se velika dugovanja, male plaće nastavnika, profesora i policajaca zbog čega su isti štrajkali.

  Godine 2010. su povećane plaće prosvjetnim djelatnicima za više od 40%, uvedene su porodiljske naknade i poticaji za poljoprivredu.

  Porodiljske naknade su na godišnjoj razini iznosile oko 2 milijuna KM, dok je ukupno poljoprivrednih poticaja isplaćeno za četiri godine 22 milijuna KM od čega tvrtkama u vlasništvu obitelji Lijanović 5,6 milijuna KM, što je bio najveći okidač za gubljenje vlasti.

  Godine 2013. izgubljeni su svi financijski kompasi, doprinosi se uopće ne uplaćuju, Vlada se zadužuje oko 15 milijuna KM u bankama i zavodima, smanjuje poticaje za 80%, stvara dug za porodiljske naknade i socijalna davanja u visini od 5 milijuna KM.
  Izvor Ljubuški info

  Eto Ljubuški.info je anti hdz portal pa…
  Do 2006. 37 milja a 2010. 64 milje spasitelj Jurišić natjerao a proračun uvijek oko 75 milijuna. U svakoj ama baš u svakoj županiji zbog ustroja oko 50% proračuna ide na plaćanje troškova a ovi biseri su to natjerali na skoro cijeli proračun i isplaćivali poticaje svojim vlastitim firmama.

 • Mislim da bi obje strane trebale iskreno pristupit rjesenju problema.samo tako nece bit vece stete ucenicima koji nisu krivi za dug a ni prosvjetarima jer i kad su u strajku idu na posao.istina je da novca nema ali ministrica treba pregovarat bez bahatosti spustit se na zemlju i nac neko prikladno rjesenje jer za boga miloga pa to joj je posao sluzit prosvjeti ne plovit oblakom

 • Vidim ja da ste vi koji sjedite bezveze u zgradi Vlade danas zaradili plaću , lajući na prosvjetu…sram vas bilo…Nek se ljudi bore…

 • Pa evo novciod MMF i EU stigli pa zašto se onda opet. odbija Prosvjeti koji imaju i onako mizernu plaću od
  950 KM !? Valjda to znaju i oni koji su redovno završili fakultete za razliku od kupljenih.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.