ŽZH probija izmišljene rokove primjene Zakona o sigurnosti prometa!

Cesta preko Kupreškog polja. Policijska patrola zaustavlja vozača zbog prekoračenja brzine i nekorištenja sigurnosnog pojasa. Prema zakonu, to je nekoliko stotina maraka kazne. Nemalo je vozač bio iznenađen riječima policajca.
Imate sreću što kod nas još nije novi zakon na snazi, inače bi kazna bila veća, priopćava mu sa smiješkom.

Vozač je uvjeren kako je policajac pogriješio, jer se Zakon o sigurnosti prometa u BiH primjenjuje od 15. veljače. No, nema greške. U HBŽ još nije na snazi novi, kaznama znatno rigorozniji Zakon o osnovama sigurnosti prometa na putovima u BiH.

Nećemo “derati kožu” vozačima

Očito ne shvatajući srž problema, HDZ-ov ministar unutarnjih poslova HBŽ Darinko Mihaljević na upit zašto nije u primjeni državni zakon, odgovara da oni nisu stavili taj zakon van snage!? Nekoliko puta smo mu morali ponoviti pitanje do konačnog odgovora.
To je nama okvirni zakon. Na temelju toga formirana je radna grupa, koja će izraditi nacrt Zakon o sigurnosti prometa na cestama u Hercegbosanskoj županiji, pa ćemo ga uskladiti sa državnim. Mislim da će za dva tjedna nacrt biti na vladi, potom nekada u svibnju u Skupštini, tvrdi Mihajlović.

Napomenu da je, pored neprimjene državnog zakona, na gubitku i proračun jer kazne naplaćuju po nižoj tarifi ministar negira.
Nije suština zakona da ‘deremo kožu’ vozačima, nego preventivno djelujemo, kaže Mihajlović.

ŽZH probija izmišljene rokove

Zakon nije u primjeni u još jednoj županiji gdje apsolutnu vlast ima HDZ BiH, Zapadnohercegovačkoj. I ovdje je tumačenje isto – čekaju se izmjene županijskog kako bi primjenjivali – državni zakon!?
Ministar unutarnjih poslova ŽZH Zdravko Boras kazao je da zbog sastanka ne može odmah odgovoriti na pitanje o neprimjeni zakona. Obećao je da će nazvati kasnije, a potom više nije odgovarao na pozive.
U Zakonu piše da se izmjene trebaju usvojiti u roku od 60 dana, tvrdi glasnogovornik MUP-a ZHŽ Dražen Bošnjak.

Roka od 60 dana nema u zakonu, a čak i da postoji, odavno je istekao. Početak njegove primjene je jasno definiran u članku 73. u kojem piše da zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku BiH. To je i stav Ministarstva za promet i komunikacije BiH.

Sigurnosti prometa na putevima u BiH je usvojen od strane Parlamentarne skupštine BiH i po tom zakonu dužni su postupati svi nadležni organi u Bosni i Hercegovini danom stupanja na snagu,” navedeno je u odgovoru ministarstva na upit o situaciji u ove dvije županije.

Nadležni u Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji moguće nisu svjesni kako neprimjenjivanjem državnog zakona mogu odgovorati za nesavjestan rad u službi prema članu 224. Kaznenog zakona BiH. U svakom slučaju, eto posla za državno tužiteljstvo.

(zurnal.info)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.