ŽZH počela s uređenjem gospodarske grane koja bi donijela mnoštvo radnih mjesta

Turizam je jedna od perspektivnijih gospodarskih grana u ŽZH koja bi u predstojećem razdoblju mogla dovesti do otvorenja više stotina radnih mjesta.

Tako je Ministarstvo gospodarstva ZH županije završilo nacrt zakona o turizmu koji bi se trebao naći na idućoj sjednici Vlade ZHŽ-a, piše Večernji list BiH.

Cilj nam je predvidjeti diversifikaciju turističke ponude te da naša županija postane prepoznata kao destinacija cjelokupne turističke ponude, kazao je ministar gospodarstva ZH županije Dario Sesar.

On je podsjetio na činjenicu kako je u posljednje vrijeme aktualizirana priča o razvoju turizma na ovim prostorima.

O razvoju turizma na prostoru naše županije jako puno se govorilo u posljednje vrijeme. Kao što je i poznato, turistička djelatnost bila je regulirana federalnim Zakonom o turističkim zajednicama koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim te tako već nekoliko godina ne postoji zakonska regulativa za tu oblast. Po Ustavu, ova djelatnost podijeljena je u nadležnost Federacije i županija, a budući da nema postojanja trajnog dogovora o podjeli tih nadležnosti, odlučili smo donijeti cjeloviti zakon o turizmu ZHŽ-a. Na sljedećoj sjednici Vlade naše županije mi ćemo predložiti nacrt zakona o turizmu koji će ići u daljnju proceduru, uključujući, naravno, i javnu raspravu, dodao je Sesar za Večernji list.

Zakon će ponovno omogućiti uspostavljanje turističke zajednice na razini županije i lokalne samouprave. A zadatak ovih turističkih zajednica bit će urediti planiranje i razvoj turizma kroz podizanje ukupne kvalitete turističke ponude. Osim osnivanja turističkih zajednica, spomenuti nacrt zakona o turizmu, između ostaloga, definira i tko, na koji način i po kojim kriterijima može proglasiti neko mjesto turističkim.

Također, definirano je tko i na koji način može obavljati turističku djelatnost na prostoru ZH županije, kao i obveze pravnih i drugih osoba koje se bave ovom djelatnošću. Budući da je jedna od najvećih perspektiva ZHŽ-a seoski turizam, ova tema posebno je obrađena kroz nacrt zakona.

Tako u turističke usluge u seoskom domaćinstvu spadaju: iznajmljivanje konja za jahanje, zaprega, škola jahanja, lov i ribolov, organiziranje branja šumskih plodova, berbe voća i povrća, ubiranje ljetine, fotosafari i druge usluge u seoskom domaćinstvu.

Turističke usluge ove vrste može pružati vlasnik seoskog domaćinstva s članovima svoje obitelji ako ispuni uvjete propisane ovim zakonom i drugim propisima.

Također, ako se u seoskom domaćinstvu pružaju usluge smještaja i prehrane, objekti moraju ispunjavati minimalne tehničke uvjete u skladu s propisima koji reguliraju ugostiteljsku djelatnost.

Za pružanje turističkih usluga vlasnik seoskog domaćinstva dužan je pribaviti rješenje o odobrenju za pružanje turističkih usluga u seoskom domaćinstvu od mjerodavnoga tijela prema mjestu pružanja usluga.

Zakonom su definirani i ostali oblici turizma poput zdravstvenog, planinskog, pustolovnog i aktivnog turizma…

Paralelno s donošenjem ovog zakona konzorcij projekta Market Makers, koji je dio napora švicarske vlade za pomoć BiH, u suradnji s Uredom Vlade ZHŽ-a za europske integracije pokrenuo je izradu cjelovitog i koherentnog plana razvoja turizma ZHŽ-a kroz projekt “Razvoj i diversifikacija turističke ponude u ZHŽ-u”. Radi se o strateškom dokumentu koji će uspostaviti bitne odrednice za upravljanje turističkim razvojem ZHŽ-a. Cilj i svrha ovog projekta je definiranje poželjnih načela razvoja turizma kroz definiranje vizije, ciljeva i koncepta razvoja turizma te mjera i aktivnosti radi povećanja konkurentnosti turizma, zaključio je ministar gospodarstva u Vladi Zapadnohercegovačke županije Dario Sesar.

(www.jabuka.tv)13 komentara

 • Sad se sitili a na blidinju vam propali milioni sto niste vodili racuna a dalmatinci pola pokupovali i mlate pare iznajmljivajuc jer se u hrvackoj uvodi povecanje poreza a kod noko nikom

  • Blidinje ne moze bolje zbog divlje gradnje, na tipicno hercegovacki nacin. Na Blidinju ima toliko na divlje izgradjenih viletina, koje se nikako ne uklapaju u krajolik i prostorni plan, ali naravno velikim gazdama omogucuju da pokazuju misice, i da imaju gdje otici sa G Klasama. Nije se uopce vodilo racuna o tome da ce te vile zakloniti potencijalne nove staze, da ce biti na njihovim rutama, a pricati o turizmu na Blidinju sa dva restorana i sto je najvaznije : nikakve hotelske ponude, je zaista smijesno. Prvi bih volio da nije tako, ali nazalost, brojni uopce ne shvacaju sta je potrebno za povecanje kapaciteta i ponude, a Blidinje to ne moze, tako da Blidinje nije neiskoristeno, nego je i preiskoristeno s obzirom sta su od njega ovim privatnim smjestajima napravili ljudi. A moglo je bitno drugacije da se krenulo sa planom i programom. Ovako to moze ostati u ovim okvirima, samo malo reguliranije, i to je to, prostora za vise bez daljnjih staza i hotelskog smjestaja nema.

   • Pa hajde kad si tako pametan, kreni jednom na djela. Ništa se ne postiže pisanjem komentara, zasuči rukave već jednom, pa bar sebi obezbjedi bolji život. Ili ti je to glavno zanimanje od 0-24h biti glavni komentator

    • Ja imam svoj posao i obavljam ga dobro, hvala ti na brizi, nije na meni da ispravljam tisuce gresaka napravljenih na Blidinju. Medjutim, posto sam kao i brojni komentatori ovoga portala povremeni gost Blidinja, mislim da imam pravo reci svoje misljenje o njemu jer ponuda na Blidinju ”pogadja” i mene kao gosta. Ti ako mislis da grijesim u gore napisanom, uhvati kakvog turistickog strucnjaka pa vidi sta on o tome misli, ali bojim se da ces se razocarati kad ti potvrdi isto.

 • JEBA VAS TURIZAM,NAPRAVITE VODOVODE, KANALIZACIJU, PUTEVE, TELEVEZE! OD PETOG DO DESETOG MISECA CISTERNA VODU GONI : DOBRKOVICI, IZBICNO, BRETVICE!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.