ŽZH: Obnovljeni domovi zdravlja uštede čak više od 70 % energije

“Zdravlje je najveće bogatstvo”, kultna je Ciceronova izreka, a u vremenu brzog življenja i nepredvidive budućnosti uvijek ju je dobro imati na umu. Nalazi iz prevencije, čuvanje zdravlja, borba protiv bolesti u ranom stadiju…, prva lokacija u koju ćemo otići su domovi zdravlja.

U ZHŽ-u oni su redovito puni pacijenata i kao praktički najmnogoljudniji objekti moraju imati i najbolje uvjete.

Racionaliziranje troškova

Vlada ZHŽ-a, Zavod za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a i razvojni program UNDP BiH pomogli su u obnovi domova zdravlja u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje potvrdili su kako su ovih dana radovi okončani na zadovoljstvo svih žitelja ove županije koji će potražiti usluge u Širokom Brijegu, Grudama i Posušju, dok se u Ljubuškom sufinancira projekt poboljšanja kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite, navodi Večernji list BiH.

Projekt za dvije općine i grad se provodi u sklopu projekta energetske učinkovitosti, te su širokobriješki, grudski i posuški dom zdravlja bili u fazi tzv. utopljavanja objekata, što podrazumijeva radove na fasadi, izmjenu otvora i krova.

Zavod za zdravstveno osiguranje Zapadnohercegovačke županije financijski je pratio ovaj projekt, a sve u cilju osiguravanja što boljih materijalnih uvjeta za pružanje kvalitetne usluge osiguranicima Zavoda te racionalizaciju troškova, priopćeno je.

Kada je riječ o Domu zdravlja Posušje, za projekt energetske učinkovitosti Zavod je izdvojio 35 tisuća maraka. Realizacija projekta u Grudama praćena je s 51 tisućom maraka, a u Domu zdravlja Široki Brijeg Zavod je osigurao 79 tisuća maraka za projekt.

U sva tri doma zdravlja projekt je obuhvatio rekonstrukciju fasade, zamjenu vanjske stolarije, krovopokrivačke te druge radove predviđene projektom, priopćeno je za Večernji list.

Inače, projekt energetske učinkovitosti provodi se na području cijele Federacije BiH, a najveću korist od njega imaju korisnici objekata koji su već obnovljeni ili će tek biti. Većina objekata koji su ušli u projekt stariji su od 20 do 30 godina te im je nužno renoviranje s obzirom na to da u vrijeme gradnje nisu postojali standardi izolacije kao danas.

Poboljšanje kvalitete

Prema riječima struke, kroz mjere energetske učinkovitosti može se ostvariti više od 70 % uštede u energiji, a time pridonijeti i očuvanju okoliša. Kad je riječ o Domu zdravlja Ljubuški, za sufinanciranje projekta prekogranične suradnje, poboljšanje kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite u prekograničnom području jadranskog zaleđa, Zavod je izdvojio sredstva u iznosu od 100 tisuća maraka.

Projekt se realizira u suradnji s Agencijom za regionalni razvoj Republike Hrvatske kao upravnim tijelom Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme HR BAME 2O14. – 2O20.

Ove značajne investicije u zdravstvu te uspješno okončanje navedenih projekata zasigurno će doprinijeti poboljšanju uvjeta opreme i prostora te pružanju kvalitetnije primarne zdravstvene zaštite u Zapadnohercegovačkoj županiji.

(www.jabuka.tv)


16 komentara

 • Pacijenti nemaju koristi od toga a imali bi da ne plaćaju lijekove i prevoz 5 KM po hormonu ,3 hormona štitnjače 15 KM!?
  Papa 20 KM i ostali nalazi po 5 KM da se nalazi napravi u Mostaru??

  8
  1
  • Ta necu se tamo grijat imam kuci cime…jeda ultrazvuka na ginekologiji,jeda specijaliste za kozne bolesti itd.itd.Kojih specijalista ima tamo da mozemo izvrsit pregled i dobit terapiju da nista ne placamo??? To nas zanima jer placamo zdravstveno citav zivot i sad markicu i nista.Posebno boli sto osobe s biroa placaju preglede kao i studenti.Oguli nam se koza doslovce.

   11
   1
  • Tko to može i smije izbaciti s posla bilo koga bez pravomoćne presude Suda?
   Nego nemojte više primati bez natječaja kao što je praksa ima deset godina u Domu zdravlja.
   Nedavno je primio rođaka sanitarnog inžinjera bez natječaja,nimalo lijepo ni moralno.

 • dobro su napisali nisu smo poredali da valja sa ovim projektom nema ništa županija samo kupe poene ovo je financirala medjunarodna zajednica

 • U domu zdravlja imaš prika:
  2 internista
  Dermatologa
  2 pedijatra + još jedan dolazi
  Kirurga utorkom
  Neurologa 3 x tjedno
  Oftamologa ponedjeljkom
  2 psihijatra određenim danima,
  a ravnatelj još radi preglede štitnače i dojke, a dr Musa ( naš internista Bog mu dao zdravlja) radi i uzv srca
  I sve ti je to besplatno iako nemora biti besplatno…i vjerojatno to sve znaš prika, budi čovjek dobre volje da bi imao mir u životu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.