ŽZH: Ništa od besplatnog prijevoza i udžbenika za učenike

Besplatan prijevoz učenika osnovnih škola u ŽZH, besplatni udžbenici za učenike osnovnih škola, pravedniji pravilnik o zapošljavanju u oblasti školstva u ŽZH-u…

Sve to žitelji Županije Zapadnohercegovačke ipak neće dočekati jer je skupština koja se brine o potrebama građana odlučila suprotno.

Naime, na posljednjoj sjednici Skupštine ŽZH, voljom HDZ-a BiH usvojeni su zakoni o odgoju i obrazovanju u osnovnom i srednjem školstvu, koji su prije godinu i pol u formi prijedloga povučeni s dnevnoga reda, a ono što je usvojeno teško da će se svidjeti žiteljima te županije.

Što je sporno

Unatoč dugom vremenskom razdoblju pripremanja spomenutih zakona, u svojim temeljnim odrednicama zakoni su ostali nepromijenjeni, tj. sporne točke su neizmijenjene. Dakle, ostaje roditeljsko sufinanciranje prijevoza učenicima osnovnih škola, omogućeno je zapošljavanje bez natječaja na cijelo obrazovno razdoblje, pa i dulje, ne predviđa se jedinstven Pravilnik o zapošljavanju djelatnika u škole, uveden je natječaj za sve članove školskih odbora, tj. Ministarstvo će provoditi natječaj za članove iz reda roditelja i nastavnika. Nadalje, zakoni su uveli socijalne radnike kao stručne suradnike u nastavi, ali nisu razradili njihovu ulogu kroz sve članke zakona.

Klub zastupnika HDZ-a 1990 uložio je 13 amandmana na spomenute zakone (8 za osnovne škole i 5 za srednje), koji su uglavnom usuglašeni sa zahtjevima struke i roditelja. Amandmani su predlagali besplatan prijevoz i besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola, obzirom da je osnovno obrazovanje obvezno. Predloženo je vraćanje Pravilnika o zapošljavanju, ograničavanje radnog odnosa bez natječaja na 90 dana, omogućavanje samostalnog odlučivanja Učiteljskom/ Nastavničkom i Roditeljskom vijeću u izboru svojih predstavnika u školskim odborima.

Zanimljivo je i da se u prijedlogu Zakon predviđalo napuštanje sindikalnog vodstva eventualnim članovima školskog odbora, dok istovremeno vijećnici i zastupnici mogu biti članovi tog tijela, što je izmijenjeno nakon usvajanja jednog od amandmana HDZ-a 1990 te je sindikalnom vodstvu omogućeno da eventualno mogu biti i članovi školskog odbora.

Usvojen je i amandman koji briše iz Prijedloga Zakona članak, koji otvara prostor osnivanju privatnih osnovnih škola, što bi izravno ugrožavalo rad i konkurentnost javnih škola i umanjilo kvalitetu osnovnoškolskog obrazovanja. Zastupnici Devedestke smatraju kako za takvo nešto nije društveno-povijesni niti ekonomski trenutak.

Zdravstvo skinuto s dnevnog reda

U prijedlogu dnevnog reda našla se i pozitivna točka, tj. dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti koja omogućava zdravstveno-rehabilitacijsku skrb djeci ometenoj u razvoju smještenoj u ustanovama socijalne skrbi, ali je zbog tehničkih razloga skinuta s dnevnog reda na samoj sjednici pa se nadamo da će se pojaviti već na sljedećoj sjednici Skupštine, koja je 24.11. 2017.godine, naveli su iz HDZ-a 1990.

Također, na skupštini je usvojen Plan zaštite okoliša ŽZH-a za razdoblje od 2017.do 2027.godine, dok je Nacrt Zakona o slatkovodnom ribarstvu poslan u daljnju proceduru i stavljen na Javnu raspravu. Skupština se negativno očitovala o federalnom zakonu o šumama koji centralizira upravljanje svim šumama.

Pitanje prometnih kazni i OTP Lištica

Klub zastupnika HDZ-a 1990 uputio je nekoliko zastupničkih pitanja. Koliko je naplaćeno novčanih kazni u periodu od 1.1. do 30. 9. 2017. godine na temelju prometnih prekršaja u Zapadnohercegovačkoj Županiji?

Ministar Boras trebao bi ponuditi odgovorna na idućoj sjednici Skupštine ŽZH.

Drugo pitanje bilo je na koji način i u kojem vremenskom roku će se izmiriti obveze prema bivšim radnicima OTP Lištica, s obzirom da je Vlada donijela odluku o izuzimanju iz privatizacije?

Odgovoreno je kako će se naplatiti iz stečajne mase, koja je daleko veća od dugova firme, u roku od godinu dana o čemu odlučuje Sud, priopćeno je iz HDZ-a 1990.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.