ŽZH najpoželjnija: Nezaposlenim majkama 2000 KM od županije te 200 do 500 KM od zajednice

U samo tri godine, od županije koja je s isplatom rodiljskih naknada kasnila i do godinu dana, Zapadnohercegovačka županija svrstala se među najpoželjniji dio Federacije BiH za osnivanje obitelji, piše Večernji list BiH.

Povećanje pomoći

U proračunu ŽZH za ovu godinu uvelike je povećana stavka koja se odnosi na isplatu rodiljskih naknada, a početkom veljače županijska Vlada donijela je odluka o izmjenama i dopuni odluke o utvrđivanju osnovice i visine za naknade iz Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom.

Tom odlukom majci koja nije u radnom odnosu pripada novčana potpora u mjesečnom iznosu od 250 KM umjesto dosadašnjih 100 KM u trajanju od šest mjeseci za djecu rođenu nakon 1. siječnja 2018. godine.

Također, mijenja se i osnovica za izračun stalne socijalne potpore koja sada iznosi 100 KM umjesto dosadašnjih 80 KM. Kako su naveli iz Vlade ŽZH, rok za podnošenje zahtjeva za potporu za majke koje nisu u radnom odnosu iznosi 60 dana od dana poroda, a sve ostale informacije o pravima koja im pripadaju mogu dobiti u centrima za socijalni rad u gradu i općinama kojima pripadaju.

Dr. sc. Božo Skoko: Zapadna Hercegovina je među top 10 destinacija za ulaganje

Kako je prilikom usvajanja proračuna za ovu godinu istaknuo ministar financija ZH županije Toni Kraljević, svaka nezaposlena majka koja dobije dijete tijekom ove godine od Županije će dobiti ukupno 2000 KM kroz rodiljske naknade i jednokratnu pomoć za opremanje djeteta. Bolje uvjete imaju i zaposlene majke.

Naime, Vlada ZH županije je prije nekoliko mjeseci donijela odluku o isplati pune plaće tijekom svih dvanaest mjeseci majkama koje su korisnice proračuna ove županije. Primjer županijske Vlade slijedile su i lokalne sredine. Tako je Općina Ljubuški proračunom za ovu godinu prvi put uvela naknadu za novorođenčad.

Iako pomoć rodiljama nije naša zakonska obveza, proračunom za 2018. obvezali smo se osigurati 500 KM za svako novorođeno dijete. Prema statističkim pokazateljima iz prethodnih godina, smatram kako će se iz proračuna u te svrhe izdvojiti oko 130.000 KM, izjavio je nedavno načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić, dodavši kako bi bili sretni da rebalansom proračuna tu stavku na kraju godine budu trebali uvećavati.

Mjere za ostanak

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Široki Brijeg vijećnici su jednoglasno usvojili odluku o pravu na jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete na području grada Širokog Brijega. Proračunom grada Širokog Brijega za 2018. godinu planirana su sredstva za provođenje te Odluke, a za njezino provođenje nadležni su Centar za socijalni rad Široki Brijeg i Grad Široki Brijeg. Visina jednokratne novčane potpore iznosi 500 KM za svako novorođeno dijete.

U općini Grude već je godinama na snazi odluka o naknadi u visini od 200 KM za prvo i drugo dijete te po 500 KM za treće i svako sljedeće.

Općina Posušje zbog nedostatka sredstava uvođenje novčane potpore za novorođenu djecu nije bila u mogućnosti uvesti ove godine, ali se razmatraju mogućnosti da one budu dio proračuna za 2019. godinu.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

 • Ja sam nezaposlena majka 4 djece i sa zavrsenim fakultetom na birou 10 god. Sta s nama takvima imamo djecu ne radimo- ne zato sto ne zelimo nego jer jednostavno nemozemo do posla jer nismo podobni. Imaju li nasa djeca pravo na zivot u ovome gradu i zupaniji dok je ovakva vlast na vlasti. Nasa vlast i gospodarstvenici imaju plan da otjeraju sve nas koji nismo u njihovim strankama a gospodarstvenicima u rodu jer kao takvi nemozemo dobiti posao. Sta znaci naknada od 6 mj dajte ljudima nadoplatak na djecu sto u svakoj normalnoj zemlji ima,a ne mazite nam oci tim svojim lukavim potezima koji samo vama osiguravaju fotelje!!!!

 • Nego šta već doplatak za djecu U Sarajevu imaju njihva djeca zato su se muslimani pobrinuli Muslimana nije manje Gospodo probudite se pa poduzmite nešto

  • Ovo je lako rijesiti na drgi nacin. Treba majke sa 3 i vise dijece zaposliti u opcinu, zupaniju…(na taj nacin nece otici trbuhom za kruhom) a iz nje otpustiti nekoga ko je se tu uhljebio isto tako ta zena moze raditi od 8-14h a djeci osigurati besplatni vrtic pa cete vidjeti bebi buma. A ne ovako samo veze i vezice za posao a oni sto stvaraju nove vrijednosti a vece od djece nema sipak.

   • RADNO VRIJEME JE 40 SATI TJEDNO tj. 160 KM MJESEČNO i odmor je minimalno za početnika 20 dana i tajkuni moraju početi raditi po Zakonu o radu isto kao u državnim institucijama!?
    Radnici ne mogu živjeti od 410 KM i doprinosa na taj iznos .Shvatite da radnik radi 220 sati mjesečno znači cijeli dan i da od plaće može pokriti gorivo i sendvič za doručak i sendvić za ručak a kako rade do 17 sati trebali bi i večeru.Pa da je imalo vlasti minuli bi ovo ropsko radno vrijeme i platili radnike da ne idu u Njemačku.

 • Da nije žalosno bilo bi smiješno .
  Izbori idu treba prosipati demagogiju , obećavati narodu i naravno nadati se da narod kao i svih proteklih godina slijepo vjeruje predizbornim obećanjima i lažima ispod prosječnih političara .
  Ima jedna izjava sportskog djelatnika na danas održanoj konferenciji za novinare koja kaže:
  Hoćete M….. , hoćete k….
  A za vas bi glasila : Hoćete glasove , hoćete k….

 • tito je krao i sirotinji je dao a ovi danas kradu a sirotinji na dadu i još uz to sa kaznama nam uzeše i zadnju koru kruva

 • Kada misle oni NERADNICI iz Općine i Županije ići u penziju?? Po cijeli dan ih puni kafići, u Hotelu su kao u dnevnom boravku, još će se početi izuvati i noge na stol. Kava u Mexu, kava u Hotelu, kava u Floresu, kava u BM, Kava u Hotelu, i oko 14h idu u pokupiti stvari sa svoje stolice i lagano kući.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.