ŽZH: Nabavite “markice” do kraja ožujka

Zavod za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke već dvanaestu godinu zaredom omogućava svojim osiguranicima da umjesto plaćanja za svaku pojedinačnu zdravstvenu uslugu mogu plaćati sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite u vidu godišnje premije.

U redovitom roku predviđenom za distribuciju, točnije do 31. ožujka 2017. godine, premiju u ŽZH mogu uplatiti i preuzeti sve osigurane osobe prijavljene na obvezno zdravstveno osiguranje kojima je izdana zdravstvena iskaznica. Po isteku redovitoga roka predviđenoga za distribuciju markica, premiju će moći kupiti samo prvoprijavljeni na zdravstveno osiguranje, i to najkasnije u roku od 30 dana od dana prijave.

Kupnjom markice osigurana osoba je oslobođena plaćanja participacije za usluge koje se pružaju u Domovima zdravlja u Županiji Zapadnohercegovačkoj, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i drugim ugovornim ustanovama Zavoda, pod uvjetom da joj je zdravstvena iskaznica ovjerena. Premija osiguranja (markica) nije obvezna, ali u slučaju da osiguranik nema markicu, zdravstvena ustanova ima zakonsku obvezu naplatiti participaciju za pruženu uslugu.

S druge strane, ukoliko ima markicu i ovjerenu zdravstvenu iskaznicu , oslobođen je plaćanja participacije za brojne zdravstvene usluge koje su se ranije morale plaćati participacijom.

Nema nikakve dvojbe da markicu osiguranici Zavoda već godinama prepoznaju kao pogodnost da umjesto plaćanja za svaku pojedinačnu zdravstvenu uslugu, sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite mogu platiti u vidu godišnje premije, objavljeno je na internet stranici ZZO ZHŽ.

Iako je u Zavodima HNŽ-a i HBŽ-a rok za nabavu markica do kraja veljače, iz Zavoda podsjećaju da osiguranici iz ŽZH markicu mogu nabaviti do kraja ožujka 2017. godine, što se također prepoznaje kao iznimna pogodnost.

Cijena godišnje premije za 2017. godinu, kao i ranijih godina je, 20 KM po osiguranoj osobi, dok primjerice osiguranici u Hercegbosanskoj županiji za premiju moraju izdvojiti 30 KM. Prema Odluci Upravnoga vijeća Zavoda za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke, osobe od rođenja do navršene 18. godine života, korisnici stalne socijalne potpore te osobe s navršenih 65 godina života koje nisu osigurane po drugoj osnovi, nego preko Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, oslobođene su plaćanja participacije, odnosno imaju pravo na besplatnu markicu.

Osobe koje navršavaju 18 godina života u 2017. godini, besplatnu markicu mogu preuzeti do 31. ožujka 2017. godine, a markica će im vrijediti tijekom cijele godine.

Korisnici stalne socijalne potpore oslobođeni su plaćanja premije osiguranja, uz predočenje dokaza, odnosno prijave na osiguranje preko nadležnoga Centra za socijalnu skrb.

Markice, odnosno premije osiguranja za 2017. godinu distribuiraju se prema mjestu prebivališta osiguranih osoba, u svim Područnim uredima Zavoda do 31. ožujka 2017. godine.

Po isteku redovitoga roka predviđenoga za distribuciju markica, premiju će moći kupiti samo prvoprijavljeni (novorođeni i osobe koje nisu imale zdravstveno osiguranje) na zdravstveno osiguranje, i to najkasnije u roku od 30 dana od dana prijave.

”Pozivamo sve osiguranike da iskoriste preostalo vrijeme mjeseca ožujka za nabavu markica jer je naknadno, izvan predviđenoga roka, nitko osim prvoprijavljenih na zdravstveno osiguranje neće moći kupiti”, navodi ZZO.

Više informacija osiguranici mogu dobiti u Područnim uredima Zavoda za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.