ŽZH: Inspekcija naplatila skoro 30.000 KM kazni

Broj gospodarskih subjekata, posebice trgovačkih radnji i obrta, u Zapadnohercegovačkoj županiji posljednje dvije godine drastično se smanjuje, podaci su tržišne inspekcije ove županije. Razlog gašenja sve većeg broja radnji je, kako navode iz ove inspekcije, pad gospodarske aktivnosti posljednje dvije godine, piše Večernji list.

Inače, tijekom prošle godine tržišna inspekcija Zapadnohercegovačke županije obavila je 269 inspekcijskih nadzora, od čega je redovitih bilo 176, kontrola izvršenja odluka 81, dok je kontrola na zahtjev stranki bilo 12.

Od spomenutih 269 inspekcijskih nadzora, 146 ih je provedeno kod fizičkih osoba, dok su 123 inspektori obavili kod pravnih osoba. Prema izvješću tržišne inspekcije Uprave za inspekcijske poslove Županije Zapadnohercegovačke, koje je razmatrano na posljednjoj sjednici Vlade ove županije, inspektori su tijekom prošle godine donijeli 90 odluka o otklanjanju nedostataka te dvije o privremenoj zabrani.

Od izdanih odluka, 78 ih je izvršeno, dok ih 14 nije kontrolirano s obzirom na to da su izdane tijekom prosinca te će rezultati te kontrole ući u izvješće za ovu godinu. Prošle je godine županijska inspekcija izdala 69 prekršajnih naloga, dok je iznos izrečenih kazni 29.600 konvertibilnih maraka.

Za pokretanje prekršajnog postupka podnesen je svega jedan zahtjev.

Prošle godine zabilježen je i jedan slučaj privremenog oduzimanja robe do okončanja sudskog postupka. Riječ je bila o otpadnim akumulatorima u količini od 18.339 kilograma, čija je procijenjena vrijednost iznosila 18.000 konvertibilnih maraka. U spomenutom izvješću inspektori ove županijske inspekcije upozorili su i na probleme s kojima se susreću prilikom rada na terenu.

“Kod ove inspekcije, kao i još nekih u Upravi za inspekcijske poslove ŽZH, posebne poteškoće predstavlja organizacija jer, prema trenutačno važećim propisima, tržišna inspekcija je organizirana na tri razine (federalnoj, županijskoj i općinskoj), što samo po sebi stvara poteškoće prilikom rada inspektora na terenu”, navode iz tržišne inspekcije ŽZH. Dodaju kako je najveći problem činjenica što nisu razgraničene nadležnosti između spomenute tri razine inspekcije, piše Večernji list.

“U 2015. godini Federalna uprava za inspekcijske poslove je na području županije svoju tzv. akciju pojačanog inspekcijskog nadzora (za razliku od prethodnih godina) provodila tijekom cijele godine, bez ikakve koordinacije i dogovora s Upravom za inspekcijske poslove ŽZH, tako da je na terenu bilo umijeće obaviti inspekcijski nadzor , a da kod istog poreznog obveznika nije već obavila nadzor federalna ili općinska inspekcija po istom pitanju, ili obrnuto”, ističe se u izvješću Uprave za inspekcije poslove Zapadnohercegovačke županije.

Upozoravaju kako ovakav način rada federalne inspekcije bitno sužava prostor za rad (tj. broj potencijalnih subjekata za nadzor) županijskoj inspekciji.

(www.jabuka.tv)19 komentara

 • Ma samo operite po ovim što su prijavljeni pa da se i oni odluče za rad na crno jer je to izgleda puno isplativije. Sramota

 • da smanjite namete mozda bi i bilo vise prijavljenih obrta…treba ti para i para da opcinare namiris de ovo de ono,iz osobnog iskustva znam da ste svi korupirani i ako se ne igra po vasem tj ako vam se ne daje novac da pisete kazne do iznemoglosti i radite pritisak da je covjek prisiljen da zatvori..sram nek vas bude i samo me zanima kada ce netko o tome progovoriti kako je svaki ispektor korupiran i uzima mito..i svi rade skupa i porezna i ispektorat

  • Ne generaliziraj.Ima i korektnih ljudi.A šta bi trebalo ,da imaš obrt,birtiju,firmu, da si nabio ćale bahato izbacio ruku iz BMWa a da ne plaćaš obaveze.Kako misliš likaru,kako misliš slat dite u školu.Daj muljatoru pročitan si .I sve takve treba pozatvarat.Jeli ti možda did imao obrt. Jašta je,vidi se tradicija,sposobnost ,znanje.

  • hahhaha….ne prozivaj inspektore….oni su moralne verikale ovog trulog društvaa… ak nema love za mito ima robe…i hvale se…i ..oni su svaki četvrtak na klanjanju u crkvu na Brigu…ono neka im se divi veća budala od njih..ma fujj stoko korumpirana..dosta vas je više

 • Ova inspekcija naplatila 30000 KM kazni a svi spavaju u Mepas Mall-u već mjesec dana pa sami izračunajte ko ima koristi od svega toga.

 • Spavaju inspektori već mjesec dana u Mepass Mall-u pa s tih 30.000 KM jedva mogu pokriti troškove prenoćišta. ko ima od svega koristi? Vlasnik tog hotela….

 • Pozatvaraj te i ovo što radi sram vas bilo. Županija podjelila juče plaće školstvu,zdrastvu itd.kaže blokirati će im račune. Znači u nas je sve trulo od glave i sada se okomili na ove poduzetnike da i to ugušite. Čovjek sa 500 i 700 km.nešto može,bez toga je gladan.Pustite narod da živi.

 • Inspekcija nije problem da rade po pravilu,nek prvo kontroliraju sve o obrte na crno,a ima ih na stotine,uveo bi zakon da svaka osoba koja ima odgovarajucu strucnu spremu za neki obrt da moze na jedan dan kao fizicka osoba npr. postaviti plocice 15 kvadrata i na osnovu toga plati porez i uracuna mu se staz od jednog ili dva dana i na kraju godine se u poreznoj saberu radni dani i upise staz.jednostavno.bez ikakve registracije obrta

 • šta radi inspekcija koja inspekcija radi poslijepodne kad rade zubari i doktori sve bez fisikalnog računa i na crno šta rade butici

 • Opet ce jadni narod platit ceh,kako god ili neprijavljeni ili na crno kako zvali imali za kruh i mlijeko ,kad se i to zatvori nista ,neznas kako je gore .
  Onaj ko ima ima i pravdu u rukama ,ko nema nista niti moze niti ima ?

 • žalosno što nam rade a mi smo najveće ovce što šutimo.JEL VAS SRAM UPAST U OVO NEKOLIKO MALI RADNJA ŠTO JE OSTZALO . za godinu nećete ni vi imat posla

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.