ŽZH i HBŽ će od Federalne vlade dobiti PCR laboratorije – Jabuka.tv

ŽZH i HBŽ će od Federalne vlade dobiti PCR laboratorije

Zastupnički dom Federalnog parlamenta odobrio je na izvanrednoj online sjednici sazvanoj zbog pogoršane epidemiološke situacije više zaključaka koje su predložili zastupnici i parlamentarni Odbor za zdravstvo.

Stranka demokratske akcije (SDA) inicirala je, a Zastupnički dom uvažio većinom glasova, da vlade županija i županijski krizni stožeri po potrebi uvode restriktivnije mjere u njihovim sredinama u cilju suzbijanja zaraze, kao i da inspekcije i policija uspostave odgovarajući nadzor nad provođenjem epidemioloških mjera u cilju zaštite zdravlja i života građana.

Jednim od zaključaka Doma predloženih iz klupa SDA naloženo je hitno aktiviranje granta za zdravstvo radi podrške zdravstvenim ustanovama te odobravanje novca za dodatni prijem zdravstvenih radnika svih profila i nabavku neophodne medicinske opreme zdravstvenim ustanovama.

Na prijedlog Odbora za zdravstvo, naloženo je davanje veće ingerencije Federalnom kriznom stožeru prilikom donošenja uniformnih mjera u cilju suzbijanja brzog širenja zaraze virusom SARS-CoV-2 za područje cijele Federacije.

Naloženo je i pooštravanje kontrole već donesenih mjera u cijeloj Federaciji BiH, kao i uvođenje obaveze osobama koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu da prilože negativan PCR test.

U Širokom Brijegu i Grudama održani prosvjedi protiv restriktivnih mjera, policija legitimirala okupljene

Izražena je podrška ad-hoc timu koji je oformila Federalna vlada, zaduženom za razmatranje ponuda i pregovora o nabavci cjepiva protiv koronavirusa.

Na sjednici nije odobren prijedlog zastupnika Demokratske fronte da Vlada FBiH ponovno proglasi stanje nesreće u Federaciji, ali jeste da u raspodjeli novca s federalne razine sve bolnice u Federaciji dobiju dio shodno mjerama koje prakticiraju, budući da sve sudjeluju u liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom.

Također je većinom glasova, na prijedlog DF-a, odobreno da Federalna vlada omogući nabavku PCR laboratorija županijama koji nemaju takve laboratorije – Županiji Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Bosansko-podrinjskom.

Od mnoštva zaključaka, odnosno mjera koje su u cilju borbe s pandemijom u FBiH predložili zastupnici Socijaldemokratske partije BiH, većinom glasova je Vlada FBiH zadužena da nastavi i dodatno intenzivira aktivnosti na daljnjoj izravnoj nabavci cjepiva s ciljem dostizanja potpune imunizacije u što kraćem roku kod najmanje dvije trećine stanovnika.

Na prijedlog SDP-a, odnosno na osnovu zaključka Zastupničkog doma izglasanih na inicijativu te stranke, Vlada također treba da ograniči marže na sve lijekove i imunološke te vitaminske dodatke potrebne za liječenje i prevenciju zaraze koronavirusom, a Federalna uprava za inspekcijske poslove i Ministarstvo unutarnjih poslova FBiH da maksimalno pojačaju kontinuiranu kontrolu i nadzor nad poštivanjem donesenih naredbi i epidemioloških mjera.

Izglasani su i prijedlozi zastupničkog kluba HDZ-HNS da Federalna vlada, shodno aktualnoj situaciji, dostavi hitno u parlamentarnu proceduru prijedloge izmjena i dopuna odgovarajućih zakona, kao i da donosi mjere iz njezine nadležnosti u skladu s propisima i vodeći računa o određenim kriterijima.

Ova izvanredna sjednica Zastupničkog doma je okončana nakon cjelodnevnog rada. Naredna, redovna, sazvana je za 30. ožujka.

(Fena)


5 komentara

  • Bravo. PCR testovima dobit ćemo još ” zaraženih” . Pohrlite ljudi. Testirajte se. Iskoristite povoljnu ponudu. Izolacija gratis. Ali ni to nije sve možete dobiti odsustvo s posla ili iz škole. Prvih 100 testiranih dobija bonus. Besplatne vakcine i super cool zelene Covid propusnice za lakše kretanje. Ako nemate posao a imate vremena obvezno se tesirajte. Budite pozitivni i sretni.

  • Sad mogu testirati kozu i papaju pa ce biti pozitivne. Inače danas je umro veliki gospodin predsjednik Tanzanije koji je izbacio WHO i Kill Billa iz države. Od srčanog udara u 61. Kao i njegov kolega predsjednik Burundija. Isto izbacio WHO i ŠPRICU iz države. Kakva slučajnost.

    • Nije sada. Od samog početka ove histerije i lažne pandmije. Dakle od početka test pravi od zdravih ljudi” zaražene”

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.