ŽZH: 10.483 nezaposlenih, priraštaj opada, a Vlada i Skupština kriju svoja primanja

Županija Zapadnohercegovačka tabla

Prema podacima Federalnog Zavoda za statistiku, u travnju 2015. godine, u Županiji Zapadnohercegovačkoj (ŽZH) evidentirano je 10.843 nezaposlenih osoba, dok je broj zaposlenih 17.089. Prosječna neto plaća, u istom mjesecu, iznosila je 757 maraka, što je ispod prosjeka plaće u Federaciji BiH.

Također, zabilježen je i negativan prirodni priraštaj, a već duži niz godina broj stanovnika te županije se smanjuje iz ekonomskih razloga tj. njihovog zapošljavanja u drugim državama, istaknuto je u petak u izvješću Centra civilnih inicijativa (CCI).

Od posljednjeg izvješća za prvi kvartal 2015. godine u ŽZH malo se toga promijenilo, pogotovo nabolje, ističu iz CCI-a, napominjući kako je Skupština te županije u drugom kvartalu 2015. zabilježila drastičan pad aktivnosti.

U drugom kvartalu 2015. održana je svega jedna sjednica županijske Skupštine u odnosu na četiri održane u 1. kvartalu. Ionako neprihvatljivo mali broj realiziranih mjera u prva tri mjeseca 2015. – svega 22, u drugom kvartalu je sveden na trećinu.

IZ CCI-a napominju kako je problem niske produktivnosti kontinuirano prisutan u radu Skupštine ŽZH-a te da ni nakon skoro devet mjeseci od izbora Skupština te županije nije u potpunosti završila problem konstituiranja.

Skupština ŽZH-a ni do kraja prvog polugodišta 2015. godine, nije imenovala dopredsjedavajućeg Skupštine iz srpskog naroda. Izgovor da se radi isključivo o pravnom problemu, više se ne može uvažavati, jer se radi o problemu koji se ne rješava već godinama. Ako je za implementiranje ovog rješenja koje na simboličkoj ravni govori o ravnopravnosti “konstitutivnih naroda“ u ŽZH-u, potrebno usuglasiti Poslovnik o radu Skupštine sa Ustavom, postavlja se pitanje – zašto se to ne uradi?

Što se tiče aktivnosti zastupnika ona je u promatranom razdoblju, smatraju u CCI-u bila na prilično niskoj razini.

Niti na jednom od pet zasjedanja Skupštine ŽZH, održanih u prvoj polovici 2015. godine, nisu nazočili svi zastupnici. Dvije trećine zastupnika Skupštine ŽZH-a nije postavilo niti jedno pitanje, niti pokrenulo ijednu inicijativu za prvih šest mjeseci ove godine. Samo dva zastupnika postavila su ili pokrenula 50 posto svih pitanja i inicijativa u Skupštini u ovom razdoblju. Dvije trećine zastupnika Skupštine nije na skupštinskim zasjedanjima raspravljalo niti o jednoj od mjera koje su se pojavile na dnevnom redu Skupštine za prvih šest mjeseci ove godine.

Za razliku od Skupštine, Vlada ŽZH-a nije imala pad u intenzitetu rada nego se zadržala na razini prikazanoj u prvom kvartalu ove godine. Vlada ŽZH-a u prvoj polovici ove godine usvajala je u prosjeku tek jedan zakon mjesečno. Također, program rada vlade donesen je s velikim zakašnjenjem. Vlada ŽZH-a utvrdila je Program rada Vlade za 2015. godinu, tek 29. svibnja 2015, a isti je u Skupštini usvajanjem službeno potvrdila 16. srpnja 2015. godine. Dakle, program rada za 2015. postao je operativan tek početkom drugog polugodišta godine na koju se odnosi.

A o neozbiljnosti s kojom je kreiran program rada, govori i činjenica da je on prema podacima u njemu, već u trenutku usvajanja bio realiziran 48 posto. Vlada ŽZH-a nastavlja, kao i većina drugih institucija u BiH, sa praksom “planiranja unazad“, smatraju u CCI-u.

U Program rada, sa čijim kreiranjem i usvajanjem se kasni unesu se i mjere koje su u trenutku usvajanja već realizirane. Tako je po Programu rada Vlade ŽZH, u trenutku njegovog usvajanja, od 86 “planiranih“ mjera, 41 bila realizirana prije nego je plan uopće donesen.

Ovakvim pristupom se s jedne strane donošenje planova rada pretvara u čistu formalnost ispražnjenu od smisla, a s druge strane se onemogućava vođenje statistike o realizaciji planiranih obaveza i (svjesno ili nesvjesno, nebitno je) lažiraju podaci o realizaciji planiranog. U suštini, radi se o tome da se godišnji programi rada moraju donositi na vrijeme (prije početka godine na koju se odnose), a ako se ne donesu na vrijeme, onda se programi rada (po elementarnoj logici) mogu odnositi samo na vrijeme nakon svog usvajanja, odnosno mogu sadržavati samo mjere čije je usvajanje planirano u vremenu koje dolazi.

Iz CCI-a na kraju napominju kako im je već duže uskraćen odgovor na upit o visini primanja članova Vlade i zastupnika u Skupštini ŽZH.

(www.jabuka.tv) 

28 komentara

 • Jedan dio skupstine zasijeda svaki dan u Caffe Elit pa su sprijeceni prisustvovati skupstinama zupanijskim.A jedan dio se pozabavio upisima studenata privilegiranih ovih proteklih tjedana u Mostaru.Tako da su ucenici s dobrim ocjenama upadali na medicinu a odlikasi nisu.
  Narode ustani i ove kriminalce u sto pizda materini potjerat inace ce nas nestati

 • sramota sad stupa jos i novi zakon o radu sve na pleca jadnom radniku zasto nisu usvojili i povecanje placa koji u privatnika iznose 600 km zar to nije cisto robovlasnicko drustvo sram ih bilo nek oni zive od toga a nasa vlada suvisno je na njih gubiti rijeci lopov do lopova fuj

 • 555.odgovor
  Zapošljavanje se vrši rodijački i dobra šnjura aj nek pošta samo jedan natječaj prikaže a u SIPI uposlenje se vrši na drugi sistem tako nikome ne treba vjerovati sve poznato već treba tražiti svakog ministra karticu porijeklo imovine a druga stvar treba referendum građana svi koji posjeduju hrvatsku osobnu iskaznicu da napuste pod hitno svoju fotelju nek ide i nek čuvaju svoje stanove i nekretnine po hrvatskoj a ne uzeli politiku iseljavanja a što se ne dignu s peticijom ovi sa biroa i kazati mafiji …dosta…

 • U privatnika plaća 500-600km a u posti,Eronetu i elektro priv.1500-2500km. Kako to . Ko ima stelu i u HDZ u je ide u postu i državne jasle,a ostali kod privatnika i na Biro. Samo kome će posta i eronet prodavati usluge kad narod odlazi trbuhom za kruhom? To uhljebi ne kontaju.

 • Ovo je drzava gdje su svi koji imalo su na vlasti kradu do mile volje i nitko im nista ne moze.
  Sve one koji imaju po nekoliko zaposljenja treba objaviti i prozvati.Kakva je pravda ako netko ima po tri zaposljenja a netko nema ni jedno i to sva tri u drustvenim ustanovama il opcinskim vijecima
  Kakva je drzava u kojoj 70 % invalid radi na stroju il na dizalici na kranu.Kakva je to drzava u kojoj onaj tko ima invalidninu ubaci se u drzavnu firmu i privremeno kao POŠTENBJACINA ZAMRZNE invalidninu e ne moze se danas biti surtra ne biti invalid.KRADEZE JE SPECIJALAC ZA SVE NEREDE

 • Tako je ova dva zadnja komentara.
  Tužitelja Naletilić Ljiljanka svi uposleni u državnim jaslama
  Naletilić Slavo radi u sudu žena u sudu i sada sina zaposlio u gruntovnicu
  …..ajmo redom ih prozivati…..

 • Na radno aktivno stanovništvo otpada 2/3 od ukupnog stanovništva što čini oko 66000 potencijalno radno sposobnih, od cca 98000 koliko je ŽZH imala u 2013.g. Imamo 10843 neuposlena i 17089 uposlenih što čini ukupno 27932 radno sposobne osobe. Što je sa ostalih 38000 radno sposobnih, ne pitaju se ni u CCI, ni u Vladi, ni u Skupštini ŽZH? Izraženo u postocima to izgleda da imamo 11,06% na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, 17,44% uposlenih od ukupnog broja stan., ili 16,43% na evidenciji Zavoda i 25,89% uposlenih od ukupno radno sposobnih. Vidljivo je da nam radi svaki četvrti radno sposbni stanovnik ŽZH?! Kada bi i ovo bilo raspoređeno da radi bar po jedno iz obitelji, već imamo obitelji gdje svi rade, za razliku od mnogih obitelji gdje nitko ne radi. Zna se, koje obitelji imaju punu uposlenost. Nemam riječi za opisati ovakvo stanje u gospodarstvu ŽZH, jer riječ katastrofa je preblaga. Trebalo bi u jezicima Konga, Jemena, Burundija, Gvineje, Tanzanije ili Malavija naći adekvatan izraz jer su oni gospodarski slični ŽZH. Ovakvo stanje nije bilo ni u komunizmu. Pa u čemu je problem? Vjerojatno iz razloga što su svi bivši komunisti u HDZ koji je pravni slijednik SKJ i mogao je komunizam formalno izaći iz države, ali nije stvarni izašao iz osoba koji ju vode. Ta svi znamo da lustracije nije bilo i da su se svi bivši komunisti maskirali hrvatskim barjacima čime je završena njihova prividna transformacija u demokrate. Da li su oni time postali pametniji, moralniji, bolji vjernici ili bolji ljudi? Naravno da ne, samo su nastavili staru komunističku igru prosipanja floskula i iskoristili prividnu pretvorbu kapitala iz državnog u osobno vlasništvo. Kako kod nas nije niti počela, a ne završena, promjena društvenog uređenja, jer nije došlo do promjene stvarnih i starih struktura moći, onda smo tu gdje jesmo sa gore nabrojanim zemljama. Izlazak iz krize nije izlazak mladih iz zemlje već potpuna smjena režima SKJ=HDZ u novi stvarni pokret koji će pokrenuti ovu učmalost i malodušje iz gulaga u koji je zatvoren da bi se kontrolirao i muzao. Oni neće predati vlast na lijepe riječi ili zbog vlastitog uvida u svoje pogreške, već ih se mora odmaknuti od upravljačkih poluga pod svaku cijenu ukoliko imamo namjeru ove poražavajuće statistike okrenuti u drugom smjeru.

  • U potpunosti se slazem s Vama i vasim zapazanjima.Naime rinetkost je medju politicarima u nasoj zupaniji naici na tako elokventnog i nacitanog covjeka,sto znaci da njima ne trebaju pametni vec poslusni.Slazem se da su komunisti maskirani zastavama nastavili vladati,a istinski domoljubi na sebe dizu ruku poput gospodina Busica il pak napustaju ovu baru kriminala i lopovluka i odlaze na zapad,jer danas nije popularno voljeti svoj narod,svoju povijest,danas nam se priprema nesti novo,neki novi plan istrebljenja i neztanka s ovih prostora.
   Mislim da je vrijeme da se organiziramo i stvorimo protutezu ovoj kriminalnoj vlasti.

 • Draga vlado, ko vas j…ja ovdje vise necu trositi i time puniti pdv, niti placati porez, ni registraciju ni cestarine (kakve koristi sto ih placam kad je rupa na rupi). Necu ni zdravstveno placat pa vidi jel ti znaci ista kad dilis place u zdravstvu, nexu ni mirovinsko pa vidi hocete li lakse napunit racun za mirovine…necu jer me vi na to tjerate! Sve cu to uskoro placat u njemackoj, zajedno sa svojom cetveroclanom obitelji! Ako ne kuzite da svojim (ne)djelima paradoksalno djelujete na opcenito stanje drustva onda ne znam odkud vas mozgova tu gdje jeste?? Ako ste svjesni onda odj…te! Ja idem tano gdje ce meni biti dobro i gdje cu za svoje dadzbine bar od drzave biti cjenjen! Aufniemehrwiedersehen!

 • Pogledajte samo jedan, naoko, minorni potez Vlade: ukinuli parking za invalide, i pretvorili ga u parking za svoje (zdrave) djelatnike!!!! Dok se svugdje u svijetu rade raznorazni ustupci, prilazi, parkinzi, rukohvati itd. za osobe s invaliditetom, ovi nasi “bogomdani” “veliki Hrvati”, “pametni” politicari koji “diplomiraju” u 55 godini zivota, sve cine da jos vise zagorce zivot osobama koji su vec kaznjeni sami svojim rodjenjem. I nitko nista. Gdje je predsjednica invalida Z. Mikulic? Zasto se nije oglasila? Zato sto ju zupanija placa pa kako onda smije protiv bilo sto reci! A ona ima i mirovinu, invalidninu i dobiva placu u Udruzi! Zasto ne dadnu njima otkaze i zaposle mlade ljude bez posla. I tako je i u drugim udrugama. A ima ih koliko hocete. Svi ppredsjednici tih udruga imaju vojne ili redovne mirovine, invalidnine i jos place u udrugama. Da ne spominjem politicare, lijecnike i dr. koji imaju po pet funkcija iliti primanja! Zar to nije sramotno????A ljudi nemaju posla. Treba zabraniti zakonom da se moze imati vise od jednog posla ili jedne funkcije. Pa bi vidjeli koliko bi se ljudi zaposlilo. Ovako : jednima SVe, drugima NISTA. I mi sebe nazivamo KRSCANIMA! Mi smo najveci olos na svijetu! Fuj politicari koji vladaju, fuj oni koji donose zakone samo u svoju korist, a fuj i svi mi koji sutimo. Zato nam sve i jest ovako!

 • Treba ukinuti parking na glavnoj ulici ,na kojoj je napravljen (iscrtan) parking a koja je jedina dvosmjerna ulica u Gradu i pustiti ulicu u promet kako je i bilo??? ionako se parkiraju općinari i neki “veliki ljudi” besplatno.
  A i kud ide novac,a i rade na prkingu umirovljenici.

 • Puna ih je kapa svih opcinara i ovih i zupanije Narod nema posla a njihovi dzepovi puni Sta sve nece izmislit od placanja parkinga pa Kominga poreza na tvrtku kad vidis koliki je zamantas Sto se tice odlaska u Njemacku to je njihova zelja da nas je manje jer ce biti manje komentara na njihov racun

Komentiraj: