“Zvuk tišine” i “Ubojstvo u Busovači” otvorili 20. Dane MH u Brotnju

Misom zahvalnicom u župnoj crkvi Krista Kralja te izložbom “Zvuk tišine” Ane Šimić i predstavljanjem romana “Ubojstvo u Busovači” Željka Kocaja u nedjelju su u Galeriji “Klub” Ogranka Matice hrvatske Čitluk započeli 20. Dani Matice hrvatske u Brotnju.

Nazočne je u  Galeriji pozdravio Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk, a nakon njega publici je svoj roman predstavio Željko Kocaj.

Ovo je roman o Srednjoj Bosni danas. Roman o tome kako ja vidim situaciju u kojoj mi Hrvati u Srednjoj Bosni danas živimo i sve je to provučeno kroz jednu istinitu priču, rekao je Kocaj o svome romanu “Ubojstvo u Busovači”.

Nakon predstavljanja romana, otvorena je izložba radova akademske grafičarke Ane Šimić pod nazivom “Zvuk tišine“. Ova umjetnica istaknula je da se u stvaranju apstraktnih djela iz ovog ciklusa oslanjala na realne stvari te je dosta koristila stvaralaštvo hrvatskih književnika, ponajviše Miroslava Krležu i Janka Polića Kamova.

Izložila sam ciklus “Zvuk tišine” i još dio radova iz istoimenog ciklusa koji do sada nisu bili izlagani te su uvertira u idući ciklus koji je u nastajanju. Radovi se temelje na nastanku ljepote iz destrukcije, traženju ljepote u nesavršenosti i wabi sabi filozofiji, izjavila je za portal Jabuka.tv Ana Šimić.

Izložbu “Zvuk tišine” otvorila je akademska slikarica i docentica Dragana Nuić Vučković

Autorica je dodala da je svaka od izloženih grafika original i da nije moguće postići više od jednog otiska.

Izložbu “Zvuk tišine” otvorila je akademska slikarica i docentica Dragana Nuić Vučković, a nakon izložbe u Čitluku grafike Ane Šimić bit će izložene u Galeriji “Tau” u Čapljini.

Ciklus “Zvuk tišine” nastao je tijekom posljednje godine studija ove umjetnice na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, sa sjedištem u Širokom Brijegu, paralelno uz izvedbu diplomskih radova. Tema ciklusa je alternativna obrada grafičkih matrica u stilovima tašizma, brutalne umjetnosti i enformela.

Program u Galeriji “Klub” Ogranka Matice hrvatske Čitluk glazbeno su obogatile učenice Osnovne glazbene škole Brotnjo.

O autorici:

Akademska grafičarka Ana Šimić članica je Udruge likovnih umjetnika En Face, na čijoj je izložbi “Privatno i javno” 2017. godine osvojila međunarodno priznanje. Od 2017. godine predsjednica je i Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH.

(www.jabuka.tv | Beat Čolak)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.