Zvonimir ERO Jerković: Ljubav je najveća i najbolja inspiracija u glazbi

Kada se spoje talent, kvaliteta i iskustvo, nastaju lijepe stvari u glazbi. Jedno od kvalitetnih glazbenih iznenađenja je svakako Zvonimir ERO Jerković. Mladi student elektrotehnike iz Čitluka oduševio je sve svojim prvim glazbenim ostvarenjima. Sa svojih 19 godina priprema album. Glazbu i stihove napisao je sam, a na albumu će se naći i jedna obrada pjesme Milića Vukašinovića, bivšeg bubnjara grupe Bijelo Dugme i frontmena grupe Vatreni Poljubac. Sa mladim glazbenikom obavili smo ugodan razgovor u kavani Kavkaz u Zagrebu.

jabuka.tv: U Kavkazu su sjedili mnogi pripadnici novog vala, od Štulića, Husa, do ostalih. Za tebe bi isto mogli reći, iako te ne želimo regionalno ograničavati, da pripadaš novom hercegovačkom glazbenom valu koji se odmiče od tradicionalne tematike veličanja šuma, planina, povijesnih likova, ali i sve učestalijih niskokvalitetnih glazbenih uradaka koji su ostali samo na pokušaju. Iako te po umjetničkom imenu nitko ne može oteti Hercegovini.
Kada se rodila veza između tebe i glazbe?

ERO: Službena veza između mene i glazbe datira od moje šeste godine kada sam od starije sestre na poklon dobio svoju prvu kazetu Vatrenog Poljupca, koji u to vrijeme nikako nije bio za jedno dijete. Moja majka mi je branila da ih slušam, zbog njihovih neprimjerenih tekstova, ali baš ta zabrana me je poticala na neki buntovnički akt koji je u meni stvarao ljubav prema rocku, a i glazbi općenito. Kasnije se ta ljubav proširila na svu glazbu i veliku zahvalnost moram pripisati svojim sestrama i bratu koji su i najviše zaslužni za moje rano upoznavanje s glazbom.

jabuka.tv: Poznato je da si sam pisao i uglazbio pjesme. Rijetko se susreću glazbenici koji pišu sami tekst i glazbu za svoje pjesme. Što te inspirira prilikom uzimanja olovke u ruke i prebiranja akorda po žicama?

ERO: Istina je da sam autor svojih pjesama, kako glazbe, tako i teksta, ali nikako se ne smije zanemariti činjenica da uz sebe imam svog prijatelja i mentora u svijetu glazbe, Josipa Jocu Vukoju, koji mi uvelike olakšava rad i bez čije pomoći pjesme ne bi zvučale jednako kvalitetno kao sada. Inspiracija je, kao i većini pjevača ljubav, za sada, a u budućnosti, tko zna, možda opjevam neke naše divne političare.

jabuka.tv: Koju tematiku obrađuješ u svojim pjesmama?

ERO: Tematika u pjesmama je uvijek ljubavna, kao i većini mladih glazbenika, a i onim starijima. Ona je najveća i najbolja inspiracija.

jabuka.tv: Koji glazbeni pravci, odnosno koji glazbenici imaju utjecaj na tebe?

ERO: Pa mnogi će se iznenaditi, ali mnogi glazbenici imaju utjecaj na mene, kao i mnogi glazbeni pravci. Slušam sve što mi se sviđa i do sada nisam naišao na glazbu koja mi ne paše. Od jednog Štulića, Divljih jagoda, Vatrenog poljupca, Atomskog skloništa, Riblje čorbe do Miladina Šobića, Ozzy-a, Bon Jovia, pa sve do famoznih ”narodnjaka”. Čovjek koji ne voli harmoniku nije čovjek (hahahahahahaha).

jabuka.tv: Na albumu se našla i jedna obrada. Riječ je o pjesmi Milića Vukašinovića ‘Muškarci ne plaču’. Zašto baš obrada pjesme doktora za Rock’n’Roll?

ERO: Kao što sam i ranije naveo, prvi bend koji sam počeo slušati bio je Vatreni Poljubac, a ta pjesma mi je nekako bila najbliža, mogao bih čak reći i ”autobiografska”, a kako sam se uvijek divio ”doktorovoj” ludosti, odlučio sam mu odati počast tom obradom.

jabuka.tv: Smatraš li da će tebi kao mladom kantautoru biti teško probiti se u glazbenom svijetu, iako je kvaliteta do sada objavljenih stvari neupitna?
ERO: Ne zamaram se time ”hoću li se probiti na estradu ili neću”, uživam u glazbi i nikada neću zaboraviti kako sam se počeo baviti glazbom iz ljubavi. Činjenica je da mi je drago što se meni dragim osobama sviđaju moje pjesme i da me podržavaju i svjestan sam da sam još amater, ali mlad sam i mislim da imam talenta, godine rada su ispred mene i dakako da ću težiti ka tome da pravim što bolje pjesme.

Kako pjesme izgledaju uvjerite se sami.

(www.jabuka.tv)4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.