Zvizdić i Čović: “Za BiH je značajno preuzimanje kontrole nad bh. nebom”

Preuzimanjem potpune kontrole zračnog prometa u cijelom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine koje će se dogoditi večeras iza ponoći, Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) će otvoriti novo poglavlje u povijesti civilnog zrakoplovstva BiH – priopćeno je iz te agencije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je večeras manifestacija izuzetno značajnog preuzimanja gornjeg, poslije i donjeg neba od strane Bosne i Hercegovine.

To je za nas značajno, prije svega zbog činjenice da u potpunosti ispunjavamo međunarodne standarde, da smo uspjeli obrazovati veliki broj kontrolora leta koji to mogu vrlo profesionalno preuzeti kada je pitanju BiH, naveo je Zvizdić.

Pojasnio je da je riječ o letovima iznad 10 tisuća metara, te da je BiH na takvoj geografskoj poziciji “da imamo veliki broj takvih letova”.

Bit će to vrlo zahtjevan i odgovoran posao, ali u svakom slučaju i u tehničkom i u statusnom i u financijskom smislu, vrlo koristan za BiH, ocjenio je Zvizdić.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović je kazao novinarima da je činjenica da smo konačno preuzeli u cjelini bh. nebo od velikog značaja.

To znači za nas jako mnogo, u financijskom dijelu ogromno. U jednoj posebnoj odgovornosti preleta ogromnog broja, rekao bih tisuću letova dnevno, će sada naši ljudi morati kroz kontrolu leta pratiti iznad BiH, što je jedna velika odgovornost, ali i znak naše osposobljenosti da ulazimo i dijelimo tu odgovornost sa svim partnerima u EU i ne samo u EU, kazao je Čović.

Iz Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH navode da će večerašnjim događajem u potpunosti biti realizirana Faza II Strategije razvoja Sustava za upravljanje zračnim prometom u BiH (ATM Strategija BiH), što u prijevodu znači da se potpuni nadzor cijelog bosanskohercegovačkog neba više neće obavljati iz susjednih država, već iz same BiH.

(Fena)


1 komentar

  • Glupaci, hoce da sredjivaju nebo, a ni na zemlji nisu nista sredili.Prvo sredi na zemlji pa gledaj u nebo.Somalija je sredjenija od Bosne i Hercegovine.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.