Zvizdić: BiH je potrebno ministarstvo za europske integracije, očekujemo 100.000 turista iz Kine

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić govorio je o Summitu 16+1 dužnosnika zemalja središnje i istočne Europe, koji se održava u Dubrovniku, te o susretima s premijerima Kine i Hrvatske i drugim temama.

Govoreći o susretu sa premijerom Kine Li Keqiangom, Zvizdić je kazao da su razgovarali o platformi koja je bazirana na prioritetima svake pojedinačne zemlje.

Moram reći da je ovo izuzetno dobra platformu za gospodarsku, ekonomsku, društvenu, kulturnu, obrazovnu i znanstvnu suradnju i da je posebno u posljednih pet, šest godina, dovela do vrlo konkretne realizacije brojnih projekata iz oblasti transportne, energetske i digitalne infrastrukture, istaknuo je je za N1.

Kazao je da je tijekom svog govora na summitu naglasak stavio na Euro-atlantske integracije BiH, ali i na potrebu suradnje BiH sa zemljama u regiji i s drugim zemljama.

100.000 turista iz Kine

Posebno sam istaknuo značaj i rezultate koje smo postigli nakon sporazuma o bezviznom režimu, što je dovelo do porasta turista iz Kine. Ove godine očekujemo skoro 100,000 turista iz Kine, rekao je Zvizidć.

Na marginama summita, delegacija Vijeća ministara BiH se sastala sa delegacijom Vlade Republike Hrvatske.

Zvizdić je kazao da su razgovarali o svim aktualnim temama u odnosima BiH i Hrvatske, kao što su Pelješki most i odlaganje radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

Ostali smo na svojim stavovima, i kad je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta. Ja sam ponovio stav koji sam imao i ranije, koji je baziran na aktima i odlukama zakonodavne i izvršne vlasti. Razgovarali smo i o Trgovskoj gori i upozorili na sve opasnosti koje realizacija takvog projekta može donijeti za taj dio BiH, kazao je.

Upitan je li i dalje pri stavu da će ostati predsjedavajući Vijeća ministara dok se ne usvoji Godišnji nacionalni plan, Zvizdić je odgovorio:

Imenovanje mandatara je najjednostavnije pitanje, koje se može najbrže riješiti. I dalje mislim da to treba uraditi zajedno s prihvaćanjem ANP-a., rekao je.

Ministarstvo europskih integracija

Komentirao je i sastanak delegacija SDA i SNSD-a, te navode da je SDA tražila formiranje dva nova ministarstva na državnoj razini.

Nismo tražili osnivanje novih ministarstava. Razgovarali smo o različitim modelima formiranja vlasti, kako povećati efikasnost u sljedećem razdoblju kada nas očekuju brojni izazovi i reforme. A u jednom trenutku došlo je do prijedloga o mogućem formiranju novih ministarstava. Nije bilo riječ o ministarstvu poljoprivrede dominantno, prije svega je predloženo formiranje ministarstva za europske integracije. Ja i dalje mislim da je to ministarstvo potrebno BiH zbog svih daljih procesa koji nas čekaju na tom putu. Osim ministarstva poljoprivrede ima i čitav niz drugih različitih sektora koji mogu biti važni, kao što je pitanje mladih ljudi, znanosti, istraživanja, razvoja, itd., kazao je Zvizdić.

Upitan da prokomentira najnovije izjave Milorada Dodika, u kojima ponovno negira genocid i upućuje optužbe na račun SDA u vezi naoružavanja, Zvizdić je pozvao Dodika da javnosti pokaže konkretne dokaze i činjenice.

Kada nemate odgovor na konkretna pitanja, na konkretne događaje, kao što je postrojavanje Ravnogorskog četničkog pokreta, formiranja Rezervnog sastava policije, onda pribjegavate optuživati druge, neargumentirano i bezidejno, smatra Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predvodi delegaciju BiH na Summitu 16+1 dužnosnika zemalja središnje i istočne Europe.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Hehe napravite jos za svaku zupaniju ministarstvo i puta 3334 savjetnika,pa onda napravite ministarstvo za ceske,njemacke, albanske turiste pa onda ministarstvo za budenje prije 8h pa ministarstvo kako izaci iz kuce, pa imate ideja, sve cvate od ministara i ministarstava i to racunate kao zaposlenje osoba..e glup li si….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.