“Zvijer s istoka”: Alarmi diljem Europe, vozači zatrpani na cestama, 50 mrtvih

Irska je izdala crveno upozorenje zbog velike hladnoće i obilnoga snijega koji su u četvrtak zahvatili tu otočnu državu, a alarm je oglašen i za Veliku Britaniju zbog informacija o stotinama vozača koji su tijekom noći ostali zatrpani na britanskim prometnicama.

Upozorenja su izdana zbog toga što iznimno niske temperature izazivaju smrzavanje autocesta i drugih prometnica, željezničkih postaja i pista u zračnim lukama diljem zapadne Europe.

Zbog obilnih snježnih padalina ženevska zračna luka zatvorena je za sav zračni promet, a brojne zračne luke u zapadnoj Europi otkazale su ili odgodile letove.

Velik broj cesta i većina škola u Irskoj i Velikoj Britaniji zatvorene su. Tijekom noći na cestama u Engleskoj i Škotskoj u automobilima su ostale zatrpane stotine vozača, izvijestili su službeni izvori.

Ženevska zračna luka zatvorena je zbog obilnih snježnih padalina pa iz njezine uprave putnicima savjetuju da ne dolaze na aerodrom.

Uprava londonskoga Heathrowa, najprometnijega europskoga zračnoga čvorišta, izvijestila je da surađuje sa zrakoplovnim tvrtkama kako bi se utvrdio novi red letenja za četvrtak.

Kaos u zračnim lukama

Objavljeno je i da je iz središta Londona prema Heathrowu privremeno ukinuta željeznička veza.

Druga londonska zračna luka, Gatwick, još uvijek je otvorena, no iz uprave kažu da se tijekom dana očekuju brojna otkazivanja letova ili kašnjenja u polijetanju i slijetanju.

London snijeg

Snijeg je izazvao poteškoće u prometu i u Londonu

Švedska policija izvijestila je da je od posljedica smrzavanja u toj zemlji u četvrtak umrla žena, a njezino dvoje djece prevezeno je u bolnicu zbog pothlađenosti. Majka je s dvoje djece napustila azil u južnoj Švedskoj unatoč najavljenim temperaturama ispod nule, priopćila je policija.

Riječ je o izbjeglicama iz Burkine Faso koji su u azilu u središtu grada Savsjoa boravili od kraja prošle godine, kazao je glasnogovornik policije.

Najmanje 50 mrtvih

Ledeni val koji je u Europu stigao iz Sibira do srijede je usmrtio gotovo 50 ljudi, među kojima veći broj beskućnika.

Ledeni val koji su britanski mediji prozvali “Zvijer s istoka“, Nizozemci “Sibirski medvjed”, Šveđani “Snježni top” a Francuzi “Moskva-Pariz”, odnio je od petka najmanje 47 žrtava, pokazuju podaci koje je prikupila agencija France Presse: 18 u Poljskoj, šest u Češkoj, pet u Litvi, po četiri u Francuskoj i u Slovačkoj, po dvije u Italiji, Rumunjskoj, Srbiji i Sloveniji, jednu u Nizozemskoj i najmanje jednu u Španjolskoj, u Baskiji. U Estoniji se u veljači smrzlo sedam ljudi.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.