Žutica kod novorođenčadi nije bolest

Većina djece rodi se s viškom crvenih krvnih zrnaca koji se razgrađuju i eliminiraju iz tijela tijekom prvih nekoliko tjedana života. Bilirubin je žuti pigment koji se javlja kao rezultat ovog procesa.

Žutica se javlja kada se u krvi nakupi prevelika količina bilirubina, a to se događa zbog sljedećih razloga:

 – Povećana produkcija bilirubina;

 – Ograničena sposobnost jetre novorođenčadi  u raspolaganju velikim količinama bilirubina;

 – Povećana mogućnost crijeva da ga apsorbiraju.

Više od pola novorođenčadi dobije žuticu u prvom tjednu života. Stanje je privremeno i obično se riješi u roku nekoliko dana, bez ikakvog tretmana.

Analiza krvi

Kako se žutica često javlja, trebalo bi ohrabriti roditelje da se informiraju o tome. Majke djece koja imaju žuticu su nervoznije, pod većim su stresom i imaju veće mogućnosti da ranije prekinu s dojenjem, prenosi Dnevni avaz.

Dijete koje ima žuticu često podvrgnut će se analizama krvi. Istraživanja pokazuju i da dojenje djeluje kao analgetik, pa je odlično ako dijete može sisati tijekom liječenja žutice.

Tri potencijalna ublaživača boli kod novorođenčadi su: kontakt koža-koža, sisanje i okus slatkog. Dojenje daje sve troje.

Ako roditelji primijete da je dječja stolica svijetla i da je mokraća kao tamno pivo, moraju se odmah javiti liječniku. Njihovo dijete ima normalnu, fiziološku žuticu koja zahvaća više od pola novorođenčadi.

Eliminacija bilirubina

Djeca koja su prirodno dojila imaju veću razinu bilirubina od one djece koja nisu. Kako je neizravni bilirubin topljiv u masti, ne može se rastopiti u krvi ili urinu. Da bi se eliminirao iz tijela, mora se vezati u krvi za proteine topljive u vodi i preraditi u jetri.

Jetra ga pretvara u formu koja je topljiva u vodi (izravni bilirubin), koja se može dovesti u crijeva i stolicu i tako izbaciti iz tijela.

Zato nemojte paničariti, jer fiziološka žutica nije bolest, već stanje, sve dok razina bilirubina ne bude previsoka. Visoka razina bilirubina može učiniti bebu pospanom i zato bi je trebalo buditi i stimulirati da doji češće, prenosi Avaz.

Za većinu novorođenčadi preporučuje se hranjenje osam do 12 puta, ali za djecu koja imaju žuticu tempo bi se trebao kretati od 10 do 12 puta tijekom dana.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.