Žustra rasprava: Ravnatelj Veterinarske stanice Široki Brijeg poručio da je ugase

Četvrta sjednica Gradskog vijeća Širokoga Brijega održana je u četvrtak u kinu Borak usvajanjem zapisnika s prošle sjednice.

Vijećnici su potom usvojili  i Odluku o primjeni trogodišnjeg operativnog plana projekata i mjera iz Strategije razvitka Širokog Brijega za 2017.-2026. u 2021. godini. Trogodišnji operativni plan odnosio se na razdoblje do kraja 2020. godine. Ovim planom obuhvaćeno je 50 projekata čija je vrijednost oko 22 milijuna KM. Sljedeći trogodišnji operativni plan pripremat će se kroz ovo godinu, a usvajanje je planirano do kraja 2021. godine.

Odluka o gubljenju statusa nekretnine u općoj uporabi također je usvojena. Usvojena je i odluka o prodaji nekretnina u katastarskim općinama Donji Crnač, Knešpolje i Ljubotići. Ovom Odlukom ovlašten je gradonačelnik da raspiše javni oglas o licitaciju za prodaju predmetnih nekretnina.

Gradsko vijeća usvojilo je i zaključak kojim se daje suglasnost na ugovor o diobi nekretnina zaključen pred Općinskim sudom Široki Brijeg kojim se vrši dioba školske imovine između Prve osnovne škole, Druge osnovne škole, Osnovne škole Biograci i Osnovne škole Kočerin.

Rješenja o utvrđivanje vlasništva nad građevinskim zemljištem u korist Marinka Ćavara sina Zdravka i u korist Ivana Zeljke sina Dragana također su usvojena.

Usvojeno Rješenje o utvrđivanju prijedloga za imenovanje člana Školskog odbora Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg ispred osnivača (Grad Široki Brijeg).

Foto: Grad Široki Brijeg

Usvojeno je Izvješće o radu Gradonačelnika i službi za Upravu Grada Širokog Brijega za 2020. Godinu. Izvješće je obrazložio gradonačelnik Miro Kraljević.

Izvješće o radu za 2020. godinu podnijeli su direktori JP Vodovod i kanalizacija d.o.o., JKP Čistoća d.o.o. i JP Radio postaja Široki Brijeg d.o.o., te ravnatelj JU Coming, te su ista i usvojena.

Izvješće o radu JP Veterinarska stanica d.o.o. za 2020. godinu nije usvojeno.

Najžešća rasprava vodila se oko izvješća o radu Veterinarske stanice, a čiji je ravnatelj Ivica Jurić poručio vijećnicima da je slobodno ugase s obzirom da im je račun blokiran.

Problemi koji traju već duži niz godina, a koji su nastali oduzimanjem svih inspekcijskih poslova kontrole namirnica animalnog podrijetla i velikim smanjenjem stočnog fonda na području našeg grada. Zbog svega navedenoga, nismo u mogućnosti izvršavati sve obaveze prema državi bez vaše pomoći. Zato smo iznijeli naše prijedloge i razmišljanja kako da riješimo ovaj problem. A jedan od prijedloga je taj da nas ponovno uvrstite u proračun Grada kao i ostala javna poduzeća, a mi bi zauzvrat vlasnicima OPG-ova pružali usluge po minimalnim cijenama.

Gospodo, zamolio bih vas ako mislite da ovom gradu treba Javno poduzeće Veterinarska stanica da nam pomognete, u protivnom donesite odluku o gašenju Veterinarske stanice. Krajnje je vrijeme da se riješi nas status kao javnog poduzeća. Ako ćemo biti već to, onda da budemo javno poduzeće kako nalaže statut Veterinarske stanice u protivnom donesite odluku o njezinom stečaju i gašenju, kazao je u svom izlaganju ravnatelj Jurić.

Vijećnik vladajućeg HDZ-a BiH Tomislav Ćosić kazao je da klub njegove stranke neće podržati ovo izvješće.

Izvješće o radu Veterinarske stanice nije izrađeno u skladu s odlukom Gradskog vijeća o izradi izvješća o radu javnih poduzeća kojima je osnivač Grad Široki Brijeg. Shodno tomu, gradski vijećnici iz kluba HDZ BiH prilikom glasovanja o ovoj točki bit će suzdržani, poručio je Ćosić.

Potom se javila vijećnica HDZ-a 1990 Antonija Banožić koja ukazala da dug Veterinarske stanice prema Poreznoj upravi iznosi 65.000 KM bez kamata te da doprinosi na plaće nisu uplaćeni od travnja 2014. godine.

Antonija Banožić (Foto: Grad Široki Brijeg)

Klub vijećnika HDZ 1990 je uložio amandman na prijedlog Proračun Grada za 2021. godinu gdje smo tražili da se Veterinarskoj stanici osiguraju sredstva od 65.000 KM i taj amandman je odbijen, obrazložila je Banožić predloživši da se Veterinarskoj stanici s razine Županije Zapadnohercegovačke vrati u nadležnost kontrola namirnica životinjskog podrijetla u unutarnjem prometu.

Ravnatelj Jurić je nakon toga prozvao gradskog vijećnika HDZ-a BiH Tomislava Ćosića da je bio u Nadzornom odboru Veterinarske stanice tri godine i da se samo jednom pojavio u stanici. Također, vijećniku HRS-a Daliboru Raviću je replicirao da nije moralno da spominje veterinarsku stanicu.

Došli ste jednom u 15 minuta. Nema para, nećemo dolaziti i gotovo. I sada nazovete naše izvješće paušalnim nije mi jasno. Što se mene tiče ugasite je odmah, nije problem, poručio je Ćosiću ravnatelj Veterinarske stanice Ivica Jurić.

U raspravu su se uključili još neki vijećnici nakon čega se pristupilo glasovanju. Kako je i najavljeno tijekom rasprave, zastupnici vladajućeg HDZ-a BiH bili su suzdržani te sa samo četiri glasa ”Za” izvješće o radu Veterinarske stanice Široki Brijeg za 2020. godinu nije usvojeno.

Zanimljivo je bilo tijekom rasprave o izvješću o radu Radija Široki Brijeg.

Vijećnik HRS-a Dalibor Ravić je upitao ravnatelja Radija Marija Marušića zašto stalno u izvješću ističe da ne naplaćuju usluge reklamiranja javnim ustanovama.

Ne naplaćujete usluge reklamiranja javnim ustanovama. Međutim, Gradsko vijeće Širokoga Brijega u 2020. godini je dotacijom u iznosu od 84.000 KM pomoglo Radiju i ne vidim način kako nije u interesu da vi objavljujete neke javne oglase i zašto je potrebno isticati da ne naplaćujete ako znamo da je Grad dao 84.000 KM, upitao je Ravić te odmah dobio i odgovor.

Dalibor Ravić (Foto: Grad Široki Brijeg)

Praksa je da svim humanitarnim događajima, svim akcijama Doma zdravlja, Crvenog križa, škola, udruga proisteklih iz Domovinskog rata već godinama ne naplaćujemo reklamei tako im izađemo u susret, odgovorio je ravnatelj Marušić na što se ponovno javio vijećnik Ravić:

Vi to ističete kao problem da ne možete normalno funkcionirati i da vam nedostaje sredstava. Dakle, vi želite to naplatiti, a već imate pomoć od Grada, kazao je Ravić.

Ne bih rekao da je to istaknuto kao problem, želim reći da sudjelujemo u svim akcijama i događajima i pružamo potporu u svemu čemu možemo pomoći. A sredstava naravno da nedostaje. Vidjeli ste u izvješću koliko je teška bila prošla godina zbog pandemije i koliko dobivamo sredstava od Grada odnosno od osnivača. Radio Široki Brijeg je u proteklih 20 godina imao prosječnu dotaciju od 44.900 KM. Za 20 godina smo dakle dobili 900.000 KM, odgovorio je Marušić koji je potom nabrojao nekoliko javnih radio postaja na hrvatskom jeziku koje dobivaju puno veća sredstava od svojih osnivača nego što to dobiva Radio Široki Brijeg.

(www.jabuka.tv)


79 komentara

 • Slušao sam na radiju.Antonija svaka ti čast za upite (na koje nisi dobila odgovore,a i nećeš) što se tiče Vodovoda na Kočerinu kao i izbor predsjednika MZ gore.Naš vodovod ovakav kakav jeste je neodrživ i ne može funkcionirati iako se priključak plaća skuplje nego igdje.Pa 2.400,00 KM je veliki novac a imamo skupu vodu i stalne redukcije čim malo ugrije.Nije to-to.I hitno treba birati rukovodstvo MZ jer nije normalno da najveća MZ tako “visi”, da se ama baš ništa ne radi.Ili je to možda nekakva osveta “odmetnutom Kočerinu”?Antonija, svaka čast!

   • Za Bb.
    O čemu to ti.Pa platili smo 2400 priključak.Šta si se zajapurio titiću.Jesi li ti platio toliko džabalebarošu?

  • Kakav vodovid Kočerina i ta priča pa od kada je HDZa pricalo se u predizbornim obećanjima.Niste uspijeli ustoličiti ovoga suca Josipa Šoljićeva omladinca koji je od Boksitne garaze prekk Mupa do Kominga uzimao pare i jare i koji vas je uzeo za rasvjetu a koja je imala 100 problema.Svi su vam sada krivi a vi stvarali Hrvatsku ,patili i mučil se da bi svi sada bili na skrbi i mirovinama većinom ko maniti u papirima.Sjašte vise vi ,vodovod i ‘rvatstvo vaše iz interesa i držte se duhana što jedino znate.

   • Sto jedeš gov.a ti gen drinjanine kad je pašteta bud zašto.Ograničen si ko ormar star tikvane.Za tebe i takve Kocerin je Amerika od sporta,gospodarstva,obrazovanih ljudi u svega ostaloga.Mi duvan i ponosni smo na to a tvoja mama k….

    • Mame se okani jer tvoju nitko nije spomenuo a da istina boli ti si dokaz.Drži se Kočerina i ne izviruj dalje jer se ne uklalapaš seljoberu.Amen

  • Vodovod je super i Miciću svaka čast, a ti koji tražiš sad smanjenje cijene si za šamara. Ako ti je skupo fino naruči cisternu.

 • Predsjednik gradskog vijeća gsp. Topić javno podržava nezakonito poslovanje privatne veterinarske stanice na Trnu “Musavet”, a gospodin Kraljević uopće ne razumi što je veterina.

 • Ima li ista normalno u ovom “gradu” da funkcionira, i ima li iko normalne prihode koga grad financira , osim opcinara i clanova hdz-a koji su sami sebi svrha

 • Vise od pola vijecnika ne razumi ulogu i znacaj veterinarske stanice .
  Oni misle da je veterinar potreban samo kad ti kravu boli
  Uzas

 • Postoji li neki termin kada obični građani mogu predstavnicima vlasti postavljati pitanja? U facu, s imenom i prezimenom, ništa ispod pojasa

 • Barac danas razotkrio sve i ni spomenut ga, osim ovih anonimnih komentara koje dopustate. Sram Vas bilo

  PS ja sam osoba sa imenom i prezimenom

  • Drugoosumnjicena za uklanjanje tog karizmaticnog, od omladine obozavanog politickog lidera dr. Promaje je mozda najaktivnija jer joj zauzima mjesto. Ona to ne voli, mogla bi opet stranku promijeniti. Čak i napraviti puni krug, u HDZ se vratiti

 • Kakvu to ,milostinju, dijeli Marusic na radiju,odkud njega 30 godina na to radzi?Tko je vlasnik Radija Siroki? Jeli ga on dobio na poklon?

 • Ovi iz 90-tke skupa sa trgovcom Ilijom taman od prodaje bijeloga mogu kupiti Veterinarsku stanicu i privatizirati je,na nacin kao sto i vjecnike kupuju, poštenije bi izgledali hahaha

 • BOŽE , samo se upire u drugoga kako “on ili ona nezna” nitko ne kaže ništa konkretno kako bi sutra bilo svima bolje. Ma stidite se svi koji učestujete u tome.

 • 14:42 prenesi 90tki npr napisi im na fb ili nekom od njihovih vjecnika npr Antoniji ili Baracu, oni su glas naroda i prenesu oni pitanja ovim uhljebima

 • Posto ce Veterinarski fakultet u Sarajevu proizvoditi cjepiva za Covid onda bi se u veterinarskoj stanici moglo organizirati cijepljenje i da vlast konacno prizna da narod tretira kao stoku.

 • OK, ne vole neki hdzovce ali zar su Antonija, Barac, Ravic i Jojic najbolje od oporbe? Tko hod ih imalo zna iz njihove generacije zna da su uvijek bili samo los vic od ljudi…

 • Znate li vi “općinari” da ste postali predmet sprdnje u stanovnika, da se jedva ceka skupština da se cuje seljo vokabular, razmatranja o pdv-u , izlaganja likova koji se ni u kuci ne pitaju! Znaci smijurija! Sto se tice Radio Širokog njega ni Marušići iz kuće ne slusaju, u 07,00h sinove hercegovine ooooo

 • Taj psihicki bolesnik Barać u predizbornom obećanju u obraćanju prica kako studira medicinu, a majmun studira ma agronomskom fakultetu nutricionizam…i sad on prica o veterinarskoj stanici…. majmune useknut se neznas, pokrij se po tim klempavim pederskim usima.

   • Eee imas koga i braniti.
    Jadni smo mi kad ovaj jadnik nas predstablja u gradskom vijecu.
    Moja kultura-ISTINU pišem zato se i vežeš na moj komentar tužniče tužan ti si.

 • Uvijek sam se pitao tko su ovi vijećnici u HDZ-u.
  Da sa godinama saznaš: Ovom stric premijer vlade, ovom bariša ujko, ovom šoljić tetak, ovom miro rodak, ovom pero kozul kum i susjed, ovom pero bubalo od zenine sestre badzanak, ovom andelko mikulic zet, ovom bake bratić!
  Il taki slično mozda sam zamjenio kojega ujaka i strica 👎

 • Ne treba Sirokom Brijegu ni Veterinarska ni Vrtic .Jos raspisujete natjecaj za podjelu 200 tisuca za projekte za sport i kulturu a niste u stanju radnicima rjesit doprinose koje ste zakonski duzni platiti .Kako vas nije stid vise .Sve javno i transparetno ako nemate para odreknite se vjecnickih naknada od onih sto imaju po tri posla i jos uz 5 nadzornih odbora .Zasto se Gradonacelnik ne odrekne svoje naknade od 600 KM mjesecno i ne placa od toga svaki mjecsec po jedan doprinos za radnika Veterinarske ipak je on najvise kriv za takvo stanje i godinama zatvara oci na to .I sad problem ko i vrtic

 • Ako nekom nije jasno zasto anonimnoglasnoj nekolicini barac ne odgovara:
  -svojom zaradom proputovo pola svita
  -prvak BiH sa 20godina anajbolji igrac u ekipi
  -direktor i suvlasnik firme sa 15 programera,nekoliko rafnika i evo 4 trgovca trazi da zaposli
  -gradski vijecnik
  -zeni se za prelijepu damu

  Nemaju mu sta nac. Caca mu bio u vojsci, kad su imali pomogli 100p ljudi, caca mu probo spadit novogradnju dok su je ovi hdz Bevanda krali, brar mu ima kucu od par miliona u Australiji(je li tamo mogo ukrast? Haha naravno da nije) te ko zna koliko na racunu. Zato ne kakati

  • – proputova pola Bosne
   – sjedio na klupi
   – hahahhaa
   – očito
   – slažem se, čestitke mladom paru

   Brat za Grude nije moga igrat, radi u punca u Australiji građevinac, pozdrav Slavku , dobra su obitelj

 • sto se tice najgoreg radija u bih i njegovom ravnatelju-direktoru marusicu. zar te nije sramota ista pitati za onako uzasan neprogram,staromodne pjesme i “vrhunski” signal koji se gubi i u knešpolju. Ima mlađarije koja dolaze i znaju svoj posao,pusti ih da unesu novitete a ne samo pare mlatit a ne radit nista

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.