Županija Zapadnohercegovačka donijela odluku o utvrđivanju vlasništva imovine

Skupština Županije Zapadnohercegovačke jučer je usvojila jednu od najvažnijih odluka za ovu županiju.

Riječ je o odluci o utvrđivanju prava vlasništva nad nekretninama u korist ŽZH-a.

Zbog svoje važnosti spomenuta odluka može se nazvati povijesnim, odnosno strateškim dokumentom koji je izradilo Ministarstvo pravosuđa i uprave ZHŽ-a, na čelu s ministricom Anitom Markić.

Primjena spomenute odluke omogućit će utvrđivanje prava vlasništva nad nekretninama u korist ŽZH-a, a koje su upisane u zemljišnim knjigama općinskih sudova Ljubuški i Široki Brijeg kao državno, društveno vlasništvo, općenarodna imovina ili na ime bilo kojeg nositelja, kako stoji u pojedinim izvadcima, Bh. zemaljski erar, državni erar u Kraljevini Jugoslaviji ili Nezavisne Države Hrvatske, kao i onih nekretnina koje nisu upisane u zemljišnim knjigama, a upisane su na prethodno navedene nositelje u katastru zemljišta Općine Posušje, Općine Grude, Općine Ljubuški i Grada Širokog Brijega, navode iz Ministarstva pravosuđa i uprave ŽZH-a.

Usvojenoj odluci prethodio je, ističe ministrica Markić, niz pravnih epiloga.

Tijekom prve polovine 2017. Županijsko pravobraniteljstvo podnijelo je ukupno 49 uređenih zahtjeva zemljišnoknjižnim uredima Općinskog suda Široki Brijeg i Općinskog suda Ljubuški, kojima je traženo da se ranija uknjižba prava vlasništva upisanih u zemljišnim knjigama kao državno ili društveno vlasništvo ili općenarodna imovina ili na ime bilo kojeg nositelja, kako stoji u pojedinim izvadcima, Bh. zemaljski erar, državni erar u Kraljevini Jugoslaviji ili NDH, ima knjižiti u korist ŽZH-a, piše Večernji list BiH.

Međutim, Zemljišnoknjižni uredi su sve zahtjeve odbacili, a što je kasnije potvrđeno odlukom Županijskog suda Široki Brijeg, pozivajući se na nedostavljanje podobne isprave sukladno članku 3. stavku 2. Zakona o zemljišnim knjigama, odnosno isprave koja je osnova za stjecanje stvarnog prava, dokumenta na osnovi kojeg se dokazuje stvarno pravo, ovjerene preslike sudske odluke koja je temelj za upis ili neki drugi dokument kojim se potvrđuje stvarno pravo osigurano predbilježbom.

Nezadovoljno sudskom odlukom, Županijsko pravobraniteljstvo, s ciljem zaštite pravnog interesa Županije, podnijelo i žalbu Ustavnom sudu BiH protiv odluke Županijskog suda u Širokom Brijegu, koja je odbačena iz istih razloga kao u odlukama Zemljišnoknjižnog ureda i Županijskog suda Široki Brijeg, iako je zahtjevima isticana činjenica po kojoj prema članku 338. Zakona o stvarnim pravima (pretvorba prava korištenja ili upravljanja ili raspolaganja), ŽZH, danom stupanja na snagu navedenog Zakona, ima se knjižiti kao titular nad bivšem društvenom, odnosno državnom imovinom, što sudovi nisu cijenili niti uzeli u obzir.

Iako je prema članku 6. Zakona o imovini ŽZH, donesenom još 1998., Županija vlasnik prirodnih bogatstva i dobara u općoj uporabi, što je predstavljalo temelj za uknjižbu prava vlasništva, koji zemljišnoknjižni uredi općinskih sudova nisu prihvaćali, preostalo je zakonodavnom tijelu Županije donijeti ovakvu odluku, kao podobnu ispravu temeljem koje će zemljišnoknjižni uredi općinskih sudova knjižiti imovinu u vlasništvo Županije, čime će biti zaštićeni pravni interesi i imovina Županije, istaknula je ministrica Markić.

Važno je naglasiti kako ova odluka predstavlja i poseban značaj za razvoj Županije, posebice u gospodarskom, infrastrukturnom i prostornom planiranju.

Značaj ove odluke je izniman, osobito kad su u pitanju koncesije, odnosno prava i obveze koncesionara, rješavanje sporova i druga pitanja od značaja za dodjelu koncesija na teritoriju Županije, kao i za strana ulaganja i razvojne projekte, zaključila je ministrica Markić.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.