Zrakoplovi kao najsigurnije prijevozno sredstvo

Pad Antonova neposredno nakon polijetanja s moskovskog aerodroma Domodedovo početkom veljače 2018. godine, u kojem je poginuo 71 putnik, prva je fatalna nesreća civilnih mlaznih aviona nakon 28. studenog 2016. godine, kada se putnički zrakoplov srušio u Kolumbiji.

Ubrzo nakon ruske nesreće svih 60 putnika poginulo je u padu iranskog zrakoplova na letu iz Teherana u Jasudž na sjeverozapadu te zemlje, piše Dnevni list.

Prošla godina, bez fatalnih nesreća, bila je najbolja u povijesti civilnog zrakoplovstva. Statistika Aviation Safety Networka bilježi, bez vojnih aviona, 10 nesreća (po pet civilnih i teretnih zrakoplova), u kojima su 44 osobe stradale u avionima, te 35 na tlu.

Putnički zrakoplovi stradavaju uglavnom zbog neprimjenjivanja visokih standarda. U spomenutoj iranskoj nesreći srušio se avion kompanije Aseman Airlines, s crne liste Europske unije. Bila je to samo još jedna od niza zrakoplovnih nesreća, kojima je Iran platio cijenu sankcija Zapada.

Na europskoj listi kompanija s nesigurnim zrakoplovima je 180 prijevoznika iz Konga, Sudana, Zambije, Angole, Gibutija, Gabona, koji se nisu u stanju pridržavati visokih sigurnosnih standarda. U Aziji je problematičan Afganistan, te značajan dio kompanija iz Indonezije, Nepala, Surinama i Kazahstana. U Europi zabranu ima dio kompanija iz Ukrajine.

Padovi zrakoplova postaju glavne vijesti stvarajući dojam nesigurnosti. Dok je realnost sasvim drugačija. Vjerojatnost stradavanja u komercijalnom letu lani bila 1 prema 127,5 milijuna. Ili – 40 puta manje nego prije 40 godina, kada je ginuo jedan na 264 tisuće putnika.

Treba imati u vidu da se u svakom trenutku na nebu iznad nas nalazi desetak tisuća aviona u kojima putuje oko 1,3 milijuna ljudi. Iznad Europe odvija se 30 tisuća letova, a iznad SAD čak 43 tisuće dnevno.

Zahvaljujući dijelom i standardima koje nameće EU (još jedna od njenih koristi koja se često zanemaruje), zračni promet je najsigurniji, veća je vjerojatnost da ćemo poginuti od udara groma nego leta avionom.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.