Porezni inspektori FBiH najavili štrajk

Zaposlenici Porezne uprave FBiH donijeli su odluku o pokretanju štrajka upozorenja zbog višegodišnjih loših uvjeta rada i diskriminacije koju ovi inspektori trpe u odnosu na druge u Federaciji BiH.

Kako je naveo predsjednik Sindikata državnih službenika FBiH Samir Kurtović, problem u Poreznoj upravi FBiH postoji već godinama, a oni posljednjih sedam mjeseci intenzivno traže od nadležne ministrice Jelke Milićević da riješi njihove probleme s obzirom na to da itekako doprinose punjenju proračuna, navodi Klix.ba.

Uvjeti rada su katastrofalni, pogotovo kada uđete u sarajevske urede. U nekim terenskim uredima van KS nema ni toaleta pa zaposlenici odlaze u obližnje kafiće kada trebaju u toalet. Vozila su stara 30 godina. Velike su i razlike u plaćama, iako rade najkompliciranije poslove. Inspektori PU imaju dodatak na plaću 20 %, a svi ostali inspektori imaju dodatak od 30 %. Veliki problem je i nepopunjenost Porezne uprave, jer nama nedostaje 490 ljudi pa zaposlenici pored svog posla rade još dva-tri, rekao je Kurtović.

Ističe kako su velik problem i tužbe kazavši kako je Federalno ministarstvo financija isplatilo svojim zaposlenicima dugovanja po presudama, a Poreznoj upravi koja potražuje sedam milijuna KM daju 200.000 KM na godišnjoj razini za isplatu istih, stvarajući još veće dugovanje jer godišnja kamata iznosi 12 %.

Odluke o štrajku smo donijeli u skladu sa Zakonom o štrajku, Zakonom o radu, našim kolektivnim ugovorom i pravilnikom. Štrajk počinje 17. rujna i odvijat će se svaki dan po dva sata 30 dana. Prosvijed će se odvijati u prostorijama PU FBiH, ali u svakom trenutku će biti jedna osoba koja će zaprimati prioritetne zahtjeve. Štrajk je preventiva i prilika nadležnoj ministrici da riješi ovaj problem, kazao je Kurtović.

Prije dvadesetak dana uputili su pismo premijeru Fadilu Novaliću i ministrici Jelki Milićević da održe mirovne pregovore o rješavaju problema, ali nisu dobili nikakvu povratnu informaciju. Ukoliko se ne riješi ova situacija, Kurtović ističe da će onda pokrenuti generalni štrajk.

Ministarstvo financija FBiH ima ignorantski odnos prema Poreznoj upravi. Ponudili smo rješenja i sada čekamo, a imamo podršku v. d. direktora PU FBiH Šerifa Isovića i v. d. zamjenika direktora Slobodana Vukoje, jer su i oni više puta tražili da se riješi ova situacija. Zaposlenici Porezne uprave pune proračun izuzetno dobro, a odnos prema njima je nekorektan, naglasio je Kurtović.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Pa strajkate svakako, dođete na posao, “ocvikate se” na sluzbenom gorivu obavite sto imate, oko 10 se dođe kod subjekta koji se kontrolira, malo pogledate pa nesto zapisete o onda oko 11 bi trebalo nesto prizalogajit, naravno na tuđi račun, oko 2-3 se vratite s gazdom i onda još zabilješka- dvije iako je cifra dogovorena za ručkom ali eto da nije sosve prozirno idete kuci prileci

    4
    1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.