Zrakoplove u BiH posjeduje 20 građana

Ukupno 77 letjelica registrirano je u BiH, od čega  20 zrakoplova i jedan helikopter u privatnom vlasništvu.

Pokazuju to podaci Direkcije za civilno zrakoplovstvu BiH (BHDCA), a očigledno je da se povećava broj građana koji su ostvarili svoj san, jer ih je prošle godine tek 13 imalo vlastiti avion.

Međutim, iako se na pomisao da neko ima avion stiče utisak da je riječ o stotinama tisuća ili milijunima maraka koji su u tu svrhu potrošeni, u većini slučajeva je zapravo riječ o manjim letjelicama, sa tek nekoliko sjedišta, kojima se cijena kreće od 50.000 maraka pa naviše.

Tko su vlasnici privatnih aviona, Nezavisne novine, ali se zna da je većina ostalih letjelica u vlasništvu bh. aeroklubova, te poduzeća.

Kada je riječ o zrakoplovima u vlasništvu građana, kako nam kažu u Aeroklubu “Sveti Ilija” Banja Luka, oni su uglavnom stariji, pa samim tim nisu ni pretjerano skupi. Budućim potencijalnim vlasnicima letjelica jedina prepreka bi mogla da bude dubina novčanika.

“Put do vlasništva nad avionom jednostavan je za one koji imaju novca. Odete u inozemstvo ili zrakoplov kupite putem interneta. Potom se naprave određeni pregledi ovdje i stekne se dozvola za letenje. To je sve”, pojašnjavaju stručnjaci.

Procedura, dakle, nije složena, ali svaka medalja ima dvije strane, pa će vas zato, pored letjelice, i te kako koštati obuka, odnosno dozvola za letenje.

“Ovaj sport je užasno skup. Njime, bar na našim prostorima, mogu da se bave samo oni koji imaju mnogo novca”, pojašnjava Mirko Milaković, nastavnik zrakoplovnog jedriličarstva u Aeroklubu “Sveti Ilija” Banja Luka.

Za dozvolu pilota motornog aviona, prema Milakovićevim riječima, treba da naletite oko 55 sati, što se na prvi pogled i ne čini mnogo. Međutim, kada se sve zbroji, obuka košta oko 20.000 maraka.

Radi se uglavnom o manjim letjelicama

“Sat košta 350 maraka. Zatim, imate i troškove liječničkog pregleda i slično, što košta dodatnih oko 1.000 maraka”, pojašnjava Milaković.

Ukoliko se pitate koja je procedura potrebna da biste se, pod uvjetom da imate vlastiti avion i dozvolu, prevezli do nekog grada – ne radi se uopće o složenom procesu.

“Imate petominutni telefonski poziv prema kontroli letenja, bilo kojoj u BiH, i to će vam biti odobreno. To se radi kako bi oni unijeli vaše podatke da bi drugi sudionici u prometu znali za vas”, pojašnjava Milan Marković, šef jedriličarske škole u Aeroklubu Prijedor.

Kada je riječ o floti kojom raspolažu bh. građani, situacija je šarolika.

“Kod nas imate desetak jeftinijih aviona, cijene od 50.000 do 100.000 maraka, ali ima i skupljih privatnih zrakoplova, koji koštaju po nekoliko milijuna”, navodi Marković.

Stručnjaci kažu da oni koji imaju namjeru steći dozvolu za upravljanje helikopterom također moraju i te kako isprazniti novčanik.

“To je i skup i složen proces, a nama najbliža škola za upravljanje helikopterom nalazi se u Srbiji, ali je preciznu cijenu nezahvalno navesti”, navode stručnjaci.
Inače, pored fizičkih lica, i neka privatna poduzeća u BiH imaju svoje avione, a jedno od njih je i “Avio-rent”, vlasništvo Zorana Ćopića, kontroverznog poslovnjaka iz Novog Grada, koji je osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog pranja novca kokainskog narko-bosa Darka Šarića iz Crne Gore.

Zrakoplove, kako je navedeno u registru BHDCA, između ostalih, posjeduju i “BH Airlines”, Vlada RS, “Sky Srspka”, te federalni MUP. Posljednji registriran avion u BiH je cesna, vlasništvo fizičkog lica, a registracija je obavljena u travnju ove godine.

(FENA)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.